Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βράβευση Φοιτητριών και Φοιτητών του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. στον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα, ο 14ος Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2024. Η πνοή καινοτομίας που διακατέχει τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά μέσω του Διαγωνισμού, τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, από το 2011.

Στην τελική φάση του Εθνικού Διαγωνισμού πέρασαν 15 ομάδες φοιτητών από 10 Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους αλλά και τα σχέδια μάρκετινγκ και επιχειρηματικότητας, εντυπωσιάζοντας το κοινό, που περιλάμβανε μέλη από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό τομέα. Τα προϊόντα ξεχώρισαν για την εξαιρετική ποιότητα, την καινοτομία, τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και το σεβασμό προς το περιβάλλον.

product legumiNutty

Το 1ο βραβείο απέσπασε η ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με το προϊόν “LegumiNutty“. Η ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών SIAL, που θα διεξαχθεί στις 19-20 Οκτωβρίου 2024 στο Παρίσι (Γαλλία).  (https://www.sevt.gr/ethnikos-diagonismos-2024-apotelesmata/).

team legumiNutty

Η νικήτρια ομάδα του «LegumiNutty» αποτελείται από 6 φοιτήτριες του Τμήματος Χημείας Ε.Κ.Π.Α. (με αλφαβητική σειρά):

  • Ανδρέου Αικατερίνη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων
  • Γάτου Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων
  • Ζώη Αθηνά Μαρία, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων
  • Μαντζακοπούλου Ελπίδα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων
  • Φράγκου Πολυτίμη Στυλιανή, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων
  • Φώτη Ειρήνη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων

Και από 2 Επιβλέποντες του Τμήματος Χημείας Ε.Κ.Π.Α. (με αλφαβητική σειρά):

  • Γιαννόπουλο Χρήστο, Χημικός, MBA, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Π.Μ.Σ. Χημεία Τροφίμων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Δρ. Κόλλια Ελένη, Χημικός, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Καθηγητή του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, κ. Προεστό Χαράλαμπο, στον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Βασίλειο Βαλδραμίδη, και την υποψήφια διδάκτορα κ. Κοψαχείλη Άννα για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους.

legumiNutty logo

Το “LegumiNutty” είναι ένα ζυμoύμενο άλειμμα από ρεβίθια και ξηρούς καρπούς, και αποτελεί μια μοναδική και θρεπτική επιλογή για τους καταναλωτές που νοιάζονται για την υγεία τους. Αυτό που κάνει το προϊόν να ξεχωρίζει είναι η καινοτόμος χρήση υποπροϊόντων από την βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού και φυτικών ροφημάτων. Το “LegumiNutty” είναι ένα νόστιμο άλειμμα, φιλικό προς το περιβάλλον, πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, με πάνω από 200 δισεκατομμύρια CFU ζωντανών καλλιεργειών γιαούρτης.

Στόχος της ομάδας είναι να διευκολύνει την αξιοποίηση του όξινου ορού γάλακτος, ως κυρίαρχου υπολείμματος της βιομηχανίας παραγωγής γιαουρτιού, και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους χρήσης του.

Χρησιμοποιώντας υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν στα απόβλητα, το LegumiNutty” δεν προσφέρει μόνο μια νόστιμη προσθήκη σε κάθε γεύμα, αλλά επίσης υποστηρίζει τη βιωσιμότητα και τη μείωση των τροφικών αποβλήτων.

Διατίθεται σε τέσσερις απολαυστικές γεύσεις:

  • Peppernut: Εμπνευσμένο από τη Μεσογειακή κουζίνα άλειμμα με πράσινες-κόκκινες πιπεριές και πάπρικα.
  • Garlish Pesto: Για όσους αναζητούν έντονες, αλμυρές γεύσεις. Αυτό το άλειμμα ισορροπεί τη γεύση του σκόρδου, αρακά, λεμονιού και των αρωματικών βοτάνων, όπως ο βασιλικός.
  • Carrot Cake: Συνδυάζει τη γλυκύτητα των καρότων, της σταφίδας και του πορτοκαλιού, με την γεμάτη γεύση των καρυδιών, του μελιού και της κανέλας.
  • Chocodate: Κρεμώδες άλειμμα κακάο με χουρμάδες, κάσιους και βούτυρο κακάο.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN