Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Από το 1966 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού θυμίζοντάς μας ταυτόχρονα την ίδρυσή της στο Παρίσι την ίδια ημερομηνία το 1924.

Το 2019 σε Γενική Συνέλευση ο ΟΗΕ επισημοποίησε την απόφαση αυτή  αναγνωρίζοντας το σκάκι ως σπουδαίο εργαλείο υποστήριξης της διεθνούς συνεργασίας και της κουλτούρας ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών. Είναι το μοναδικό άθλημα που μετά τον αγώνα οι δύο αντίπαλοι θα συζητήσουν μαζί την εξέλιξη της παρτίδας και τις σκέψεις τους. Οι σκακιστές παγκοσμίως ξεπερνούν τα 605 εκατομμύρια και γνωρίζουν ότι το σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του αθλήματος δεν είναι τόσο η νίκη επί του αντιπάλου, όσο η ποιότητα της νίκης, οι έξυπνοι και στρατηγικοί συνδυασμοί και οι λεπτοί ελιγμοί. Το σκάκι καλλιεργεί και αναπτύσσει σπουδαία προτερήματα όπως την πειθαρχία, την σωματική και νοητική αντοχή σε πίεση χρόνου, την μνημονική ικανότητα, την λογική σκέψη, κ.α. Έχει αναδειχθεί από διεθνείς επιστημονικές μελέτες ότι η εκμάθηση και καλλιέργεια του σκακιού από μικρή ηλικία παρέχει πολλά και μοναδικά πλεονεκτήματα για τα παιδιά.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού θα ήθελε να προσκαλέσει όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ιδρύματος, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ που ενδιαφέρονται για το σκάκι να επικοινωνήσουν με την σκακιστική ομάδα του Ε.Κ.Π.Α. τον Σεπτέμβριο στην έναρξη  δηλαδή του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 ώστε να πληροφορούνται για όλες τις σκακιστικές εκδηλώσεις και δράσεις.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος τονίζοντας την γενικότερη ανοδική πορεία του Ε.Κ.Π.Α. καθώς βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως στον τομέα της “Ποιοτικής Εκπαίδευσης” και διακρίθηκε ως το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, υποστηρίζει όλες τις δράσεις και προσπάθειες που εξελίσσουν και διευρύνουν τους ορίζοντες του ιδρύματος.

Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του Πρόεδρου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) τονίζει ότι το σκάκι δεν είναι απλά ένα άθλημα ή ένα πνευματικό παιχνίδι, είναι τρόπος σκέψης, μέσο νοητικής εξέλιξης, είναι ουσιαστικά τρόπος ζωής. Την σκακιστική ομάδα του Ε.Κ.Π.Α. και τις δραστηριότητές της στηρίζει σύσσωμο το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος και ιδιαίτερα η καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, κα Αθανασία Σμυρνιώτου.

Η πρώτη φορά που το Ε.Κ.Π.Α. εκπροσωπήθηκε ομαδικά σε σκακιστική διοργάνωση ήταν στην Πανεπιστημιάδα του 1993 στην Ξάνθη. Στην πρώτη σκακιστική ομάδα του Ε.Κ.Π.Α. συμμετείχαν η Άννα-Μαρία Μπότσαρη, ο Μιχάλης Αραμπατζής, ο Βασίλης Βασιλόπουλος και ο Δημήτρης Σκυριανόγλου (που είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας της ομάδας) υπό την διεύθυνση του τότε Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου κ. Μιχάλη Καραγιάννη.

icd1

Από τότε η πορεία της σκακιστικής ομάδας του ιδρύματος μας ήταν σταθερή και ανοδική, με συνεχείς νίκες και δεκάδες πρωτιές σε Πανεπιστημιάδες και Πανελλήνια πρωταθλήματα σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι το Ε.Κ.Π.Α. έχει ταυτόχρονα και την μεγαλύτερη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών σε διαπανεπιστημιακούς σκακιστικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια.

Το φετινό ακαδημαϊκό έτος ξεχώρισε με τις επιδόσεις του ο φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών Νικόλαος -Χρήστος Δεληγιάννης, κατακτώντας την 8η θέση στην Πανεπιστημιάδα Κωφών, την 6η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκάκι κωφών και την 1η θέση στο Πανελλήνιο Διαπανεπιστημιακό πρωτάθλημα Σκάκι και στο 3ο διαδικτυακό τουρνουά του Ε.Κ.Π.Α.

icd2

Επιπλέον, την φετινή χρόνια στα Τμήματα του Νηπιαγωγείου του Ε.Κ.Π.Α. ξεκίνησε  δραστηριότητα εκμάθησης του αθλήματος στο πλαίσιο ενίσχυσης των γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών καθώς και ώθησης στην ενασχόληση με το άθλημα μέσω των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπόνησε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), και που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μέσα από το σκάκι αναπτύσσουν την παρατηρητικότητα και την υπομονή τους, μαθαίνουν ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς να παίρνει αποφάσεις και για να παίρνει αποφάσεις θα πρέπει να μελετά καλά τα δεδομένα που στο σκάκι είναι όλα επί τάπητος. Το σκάκι μαθαίνει στα παιδιά ότι ο καθένας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις αποφάσεις του και ότι για να έχεις καλό αποτέλεσμα και να πετύχεις τους στόχους σου απαιτείται σκληρή δουλειά».

icd3

Η σκακιστική ομάδα στεγάζεται στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο φοιτητών και φοιτητριών της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας με την σταθερή αρωγή της Προϊσταμένης Διεύθυνσης, κ. Σοφίας Ευστρατίου.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις Καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου κ. Γεωργία Καραγιάννη και κ. Κατερίνα–Ευαγγελία Κυριάκου υπεύθυνες της Δραστηριότητας Σκάκι στο Ε.Κ.Π.Α.: gkara@uoa.gr, kekyriakou@phed.uoa.gr.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN