Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κέντρο Αρχιμήδης Ε.Κ.Π.Α.: Νέα βιοδραστικά μόρια κατά της παχυσαρκίας από ροδοφύκη του γένους Laurencia

Σε συνέχεια των δράσεων για την προστασία και αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας νέων καινοτόμων τεχνολογιών των ερευνητών του Ε.Κ.Π.Α., το Κέντρο Αρχιμήδης ανακοινώνει μία ακόμα εφεύρεση που έχει προστατευθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την κατάθεση της Ευρωπαϊκής αίτησης με τίτλο “Αnti-obesity and anti-diabetic activity of brominated diterpenes from red algae of the genus Laurencia and applications thereof” στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών (EPO), με αριθμό EP23386117.8.

Η παρούσα εφεύρεση αφορά στη μελέτη διτερπενίων με σκελετό νεοροτζιολανίου που έχουν απομονωθεί από ροδοφύκη του γένους Laurencia, και στην διευκρίνηση του μηχανισμού δράσης. Εκπρόσωπος της συγκεκριμένης χημικής κατηγορίας παρουσιάζει σημαντικές ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας, και συγκεκριμένα μια νέα λειτουργία μείωσης σωματικού βάρους και συσσώρευσης λιπιδίων στον λιπώδη ιστό, όπως και προστασίας από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση αναπτύχθηκε από μέλη του Τμήματος Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α.: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευσταθία Ιωάννου, Καθηγητή Βασίλειο Ρούσση, Δρ. Μαρία Χαριζάνη και τα μέλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης: Καθηγητή Χρήστο Τσατσάνη, Επίκουρο Καθηγητή Σωτήριο Καμπράνη, Υπ. Διδάκτορα Ελένη Παφλιώτη, και Δρ. Γρηγόριο Παντέλογλου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tto.archimedes.uoa.gr/page16.php.

Το Κέντρο Αρχιμήδης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α. στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και στην αξιοποίησή της.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN