Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άνοδος της βάσης εισαγωγής και κάλυψη όλων των θέσεων εισερχομένων φοιτητών για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Μεγάλη επιτυχία για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθώς μετά τα αποτελέσματα των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων σημειώνεται άνοδος της βάσης εισαγωγής κατά 3.380 μόρια (βάση εισαγωγής στα 14.510 μόρια) και κάλυψη όλων των θέσεων εισερχομένων φοιτητών (83 εισερχόμενοι φοιτητές).

Αναλυτικά, οι βάσεις εισαγωγής για τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών της χώρας διαμορφώθηκε φέτος ως εξής:

  1. Μουσικής Ερμηνείας και Τέχνης ΠαΜακ: 15.380 (από 14.960, άνοδος 420 μόρια· αλλά μη κάλυψη των θέσεων: από 84 προσφερόμενες θέσεις εισήλθαν 55 φοιτητές)
  2. Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: 15.250 (από 11.790, άνοδος 2.460 μόρια· αλλά μη κάλυψη των θέσεων: από 150 προσφερόμενες θέσεις εισήλθαν 10 φοιτητές)
  3. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ: 14.510 (από 11.130, άνοδος 3.380 μόρια· κάλυψη όλων των θέσεων: 83 εισερχόμενοι)
  4. Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ: 14.310 (από 9.810, άνοδος 4.500 μόρια· κάλυψη όλων των θέσεων: 68 εισερχόμενοι)
  5. Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου: 12.880 (από 12.380, άνοδος 500 μόρια· κάλυψη όλων των θέσεων: 108 εισερχόμενοι).

Τα παραπάνω δεδομένα και η άνοδος της βάσης εισαγωγής και κάλυψη όλων των θέσεων εισερχομένων φοιτητών για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ οφείλονται στις εξής καινοτομίες:

  • στην αλλαγή του συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο ενιαίο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή σε όλα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών της χώρας
  • στο νέο πρόγραμμα καλλιτεχνικής κατεύθυνσης, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, στο πλαίσιο “Πιλοτικού Προγράμματος Διδασκαλίας Συμφωνικών Οργάνων, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ)”, ένα πρόγραμμα η πρώτη φάση του οποίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω “Πιλοτικό Πρόγραμμα” κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί χάρη στη γενναιόφρονη οικονομική ενίσχυση του ΕΚΠΑ, καθώς η διοίκηση του Ιδρύματος, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα της τριτοβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, έδωσε τη δυνατότητα στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ που έχουν υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας σε όργανα συμφωνικής ορχήστρας, να εκπαιδευτούν σε ένα διπλό πρόγραμμα «Μουσικής εκτέλεσης/ερμηνείας και Μουσικολογίας», για την απόκτηση ειδίκευσης σε όργανο, στο πλαίσιο της μουσικολογικής κατεύθυνσης που έχουν επιλέξει, παράλληλα και με την απόκτηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Ήδη, οι παρεχόμενες στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ καλλιτεχνικές ειδικεύσεις έχουν κατοχυρωθεί (ΦΕΚ 1410/2024, τ. Β´: ίδρυση-σύσταση ειδικεύσεων στις κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου), εξασφαλίζοντας στους αποφοίτους του Τμήματος περισσότερες καλλιτεχνικές και επαγγελματικές διεξόδους και κατοχυρώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματά τους σε ένα πολύ ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον.

Από φέτος, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που θα εισαχθούν στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ειδίκευση στην Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και σε άλλες καλλιτεχνικές δεξιότητες, για την απόκτηση διπλώματος πενταετούς φοίτησης (integrated master), κατόπιν  αυστηρών εσωτερικών εξετάσεων που θα διεξαχθούν στο τέλος του χειμερινού εξαμήνου, ως εξής:

  • Όργανα συμφωνικής ορχήστρας και πιάνου, στην κατεύθυνση της Ιστορικής και συστηματικής Μουσικολογίας
  • Όργανα παραδοσιακής μουσικής, στην κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας
  • Όργανα δημοφιλούς και jazz μουσικής, στην κατεύθυνση της Μουσικής Τεχνολογίας
  • Ψαλτική Τέχνη, στην κατεύθυνση της Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Οι παραπάνω ποικίλες καλλιτεχνικές δεξιότητες, σε συνδυασμό με τη μουσικολογική έρευνα στο πλαίσιο των επιμέρους κατευθύνσεων του Τμήματος, θα ανοίξουν στις φοιτήτριες και στους φοιτητές νέους ορίζοντες στην πανεπιστημιακή μουσική εκπαίδευση και στον κόσμο των Τεχνών· θα τους εφοδιάσουν με υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική παιδεία και θα διασφαλίσουν τα εχέγγυα για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, τόσο στον αμιγώς καλλιτεχνικό χώρο όσο και στην τυπική και άτυπη μουσική εκπαίδευση (διδασκαλία σε Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά και σε δομές φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως πολιτιστικούς θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, Ωδεία, κ.λπ.).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN