Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 η κα. Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ι.Τ.Υ.Ε. «Διόφαντος» συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, στο 8ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία”, που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.Τ.Π.Ε.) και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα σε μέλη της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές και παιδαγωγικές τάσεις και προοπτικές των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ειδικότερα σε μεθοδολογίες και καλές πρακτικές ενσωμάτωσής τους στη διδασκαλία και τη μάθηση.
Η κα. Σμυρναίου συμμετείχε σε μια εκ των δυο Συνεδρίων Στρογγυλής Τραπέζης (Panels) με κεντρικό θέμα «την Καινοτομία στην Εκπαίδευση: ΙΤΥΕ Διόφαντος» και η εισήγησή της έφερε τον τίτλο «Κέντρα Καινοτομίας: ένας νέος θεσμός στην Εκπαίδευση».
Τα Κέντρα Καινοτομίας αποτελούν ένα οικοσύστημα γνώσης που θα διασυνδέει τη σχολική κοινότητα με τα ερευνητικά ιδρύματα, την τοπική κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις, με στόχο οι μαθητές/τριες να διαπραγματεύονται θέματα αιχμής, δρώντας σε πολυαισθητηριακά μαθησιακά περιβάλλοντα.
Τα ειδικά εργαστήρια που θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτό εμπνέονται από διεθνείς πρακτικές, όπως τα Future Classroom Labs. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Κέντρων Καινοτομίας θα στηρίζονται σε εκπαιδευτικά σενάρια, και εγχειρίδια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα αξιοποιούν τεχνολογικό και δικτυακό εξοπλισμό, θα συνδέονται με τον σχεδιασμό επιμορφωτικών προγραμμάτων των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα φυσικά εργαστήρια των Κέντρων και θα διασυνδέουν άμεσα όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Παράλληλα, τα Κέντρα Καινοτομίας θα υποστηρίζονται από Τεχνολογίες Αιχμής. Το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Εικονικής (VR) και Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας, όπου οι συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, οι υπολογιστές και το εκπαιδευτικό λογισμικό, αυξάνουν τη διαδραστικότητα, επιτρέποντας στους μαθητές να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, ενισχύοντας την εμπειρία μάθησης.
Στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Internet of Things, οι μαθητές θα εμβαθύνουν στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), της μηχανικής μάθησης των μεγάλων δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
Στο Εργαστήριο Ρομποτικής και STEM οι μαθητές θα ανακαλύπτουν τον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών μέσα από πρακτικές εφαρμογές και χρήση ρομποτικών τεχνολογιών, ενώ το Εργαστήριο Κατασκευών (FabLab) αποτελεί ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που συνδυάζει την ψηφιακή και τη χειρωνακτική δημιουργία, προσφέροντας μια ποικιλία εργαλείων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς.Η χωροταξική του διάταξη προσομοιάζει αυτή του δικτύου εργαστηρίων FabLab του MIT.
Τα Κέντρα Καινοτομίας διέπονται από καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, όπως την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση, τις Μετα- ανθρωπιστικές προοπτικές, τη Μάθηση μέσα από πηγές ανοιχτής πληροφόρησης, την συμπερίληψη της ηθικής των δεδομένων, την Παιδαγωγική της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, τα Εικονικά Παιχνίδια, τη Μάθηση μέσω Κινουμένων Σχεδίων, την Πολυαισθητηριακή Μάθηση και την Εκμάθηση μέσω δικτύου χωρίς σύνδεση.
Περισσότερες πληροφορίες στο λινκ του συνεδρίου:
Σύντομα η ομιλία της κα. Σμυρναίου και των υπόλοιπων προσκεκλημένων ομιλητών του Συνεδρίου θα αναρτηθούν στο κανάλι YouTube του ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»