Ερευνητές της ωκεανογραφικής αποστολής του Κορινθιακού κόλπου παρουσιάζουν τα ευρήματά τους
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 381 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP 381: The Corinth Active Rift Development, Η εξέλιξη της ηπειρωτικής τάφρου του Κορινθιακού), συναντήθηκε από τις 7 ως τις 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα και το Λουτράκι. Η συνάντηση εργασίας διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το ECORD, τον ευρωπαϊκό βραχίονα του IODP. Οι επιστήμονες παρουσίασαν και συζήτησαν τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών τους. Θα ακολουθήσει ένα διήμερο γεωλογικών περιηγήσεων στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μοναδικό γεωλογικό περιβάλλον της και να επικοινωνήσουν τα ευρήματα της μελέτης με την τοπική κοινωνία.
Η διεθνής ωκεανογραφική αποστολή IODP 381 πραγματοποίησε έρευνες στον Κορινθιακό κόλπο από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2017 με την ειδική πλατφόρμα Fugro Synergy. Κατά τη διάρκεια της αποστολής το πλοίο-γεωτρύπανο έφερε στην επιφάνεια πυρήνες από τρία σημεία του κόλπου, ανοιχτά του Ξυλόκαστρου, του Κιάτου και του όρμου των Αλκυονίδων, συνολικού μήκους ιζήματος 1643 μέτρων. Το υλικό μεταφέρθηκε στο αποθετήριο πυρήνων του IODP της Βρέμης στη Γερμανία, όπου από το 2018 αποτελεί αντικείμενο εντατικής μελέτης από την ομάδα των επιστημόνων της αποστολής.
Η αποστολή IODP 381 αποσκοπεί στο να δώσει απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα που αφορούν στη δημιουργία και εξέλιξη μιας ηπειρωτικής τάφρου και στους φυσικούς κινδύνους που αυτή συνεπάγεται, στη μελέτη της επίδρασης των κλιματικών και τεκτονικών παραγόντων στις επιφανειακές διεργασίες και στην ιζηματογένεση, ενώ παράλληλα, στοχεύει και στην ανασύνθεση του παλαιοκλίματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Tα μέλη της αποστολής και οι ειδικοί επιστήμονες μοιράστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών των τελευταίων ετών που αφορούν στη γεωλογική ιστορία, στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές του παλαιότερου αρχείου ιζημάτων από την αρχική φάση της γένεσης μιας ηπειρωτικής τάφρου. Τα δημοσιευμένα σε σημαντικό αριθμό έγκριτων επιστημονικών περιοδικών δεδομένα καταγράφουν την περιοδική απομόνωση του Κορινθιακού κόλπου στις πολύ ψυχρές (παγετώδεις) περιόδους από τη Μεσόγειο θάλασσα και την επανασύνδεση του στις θερμές (μεσοπαγετώδεις). Αυτές οι κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες συντέλεσαν στη διαμόρφωση μοναδικών οικοσυστημάτων το τελευταίο 1 εκατομμύριο χρόνια, καθιστώντας τον Κορινθιακό ως ένα φυσικό εργαστήριο για την κατανόηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, και των γεωκινδύνων σε μια ιδιαίτερα ενεργή τεκτονικά περιοχή.
Στις συναντήσεις συμμετέχει σημαντικός αριθμός Ελλήνων ερευνητών. Από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ συμμετέχει η Καθηγήτρια Κατερίνα Κούλη, η Δρ. Ευγενία Φατούρου και η υποψήφια διδάκτορας Αικατερίνη Καφετζίδου, από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών η Καθηγήτρια Μαρία Γεραγά και ο Δρ. Σπύρος Στεργίου, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Δρ. Γιώργος Μίχας, από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Επικ. Καθηγήτρια Σοφία Πεχλιβανίδου. Από το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Κολωνίας η Δρ. Όλγα Κουκουσιούρα, και ο Δρ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Γερμανίας.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Καθηγήτρια Κατερίνα Κούλη,
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,
email: akouli@geol.uoa.gr