Το 1992 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέσπισε την 3η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» σε μια προσπάθεια να ενημερώσει την κοινωνία σε θέματα αναπηρίας και να ευαισθητοποιήσει για το δικαίωμα αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων αυτών. Είναι η μέρα που υπογραμμίζει την υποχρέωση κυβερνήσεων, φορέων και οργανισμών να διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην υγεία, στην εκπαίδευση, και στην εργασία.
Σύμφωνα με στατιστικές του ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζει κάποιου βαθμού αναπηρία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι πάνω από 1 δις. άνθρωποι είναι ανάπηροι και 190 εκ. αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τις 23 Φεβρουαρίου 2006 με απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου ιδρύθηκε και λειτουργεί ως σήμερα ανελλιπώς η πρώτη στην χώρα μας πανεπιστημιακή Μονάδα Προσβασιμότητας. Αποστολή της είναι η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και εκπαιδευτικές απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης. Από τις 6 Φεβρουαρίου 2023 έχει ενταχθεί στη διοικητική δομή του ΕΚΠΑ σε επίπεδο Τμήματος της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Ιδρύματος.
Η Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο μοντέλο δωρεάν παροχής υπηρεσιών προς τους φοιτητές με: αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σοβαρή/χρόνια ασθένεια ή σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Το μοντέλο αυτό έχει διαδοθεί μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας σε αρκετά άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην ιστοθέση της Μονάδας Προσβασιμότητας https://access.uoa.gr υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία της, σχετικά εργαλεία και κατευθυντήριες οδηγίες καθώς και video και φωτογραφίες.