Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είχε την εξαιρετική τιμή της εναρκτήριας διάλεξης στο νεοϊδρυθέν Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:30 στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού Διασποράς. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τομπούλογλου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλέκος Γούλας, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ηλιάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Νεόφυτος Κωνσταντίνου, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, και η Δρ. Γεωργία Χρονοπούλου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του ΔΕΑΠ. Η κα Μαρίνα Βολουδάκη ερμήνευσε το ποίημα του Κύπριου ποιητή Αδάμου Μουζουρή με τίτλο «Φουρτούνα στο πέλαγος» από την ποιητική συλλογή Ανεράδα Δροσιάς και Λάβρας, το οποίο μελοποίησε ο μουσικός κ. Σπύρος Λευκοφρύδης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση.
Ο κ. Χρυσοχόου χαιρέτησε εγκαρδίως την ίδρυση του νέου θεσμού στη συναρπαστική αυτή διαδρομή γνωριμίας του φυσικού και κοινωνικού κόσμου και ευχαρίστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξαιρετική τιμή να μετέχει της Επιστημονικής Επιτροπής του ΔΕΑΠ και ιδιαιτέρως την Δρα Γεωργία Χρονοπούλου.
Η διάλεξη εστίασε στο συνεχιζόμενο δράμα του αδελφού Κυπριακού Λαού πενήντα χρόνια από τη βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή, με το 37% της Κυπριακής επικράτειας να τελεί υπό την παράνομη κατοχή πλέον των 43.000 τούρκων στρατιωτών, ενώ από τους 1619 Αγνοούμενους δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί σε 758 με πλήρη υπαιτιότητα της Τουρκίας, η οποία αρνείται κάθε πρόσβαση στα στρατιωτικά της αρχεία. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ισχυρή ως κυρίαρχο κράτος εδραζόμενο στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού δημόσιου πολιτισμού, ότι είναι ο μοναδικός εκφραστής της νομιμότητας και της κυριαρχίας του συνόλου Κυπριακού Λαού και ότι αγωνίζεται με πλήρη προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τη δίκαιη και βιώσιμη επανένωσή της.
Επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο ίδιο το περιεχόμενο της λύσης, και ότι αυτό συνιστά καταστατική υποχρέωση, όχι απλώς δυνητική ή πιθανολογούμενη πρόθεση της ΕΕ, ώστε να δικαιώσει τη δεοντική, άρα δημόσια, υπόσταση του κεκτημένου της, διασφαλίζοντας ότι η επίλυση θα εδράζεται στις κοινές της αξίες. Σημείωσε, επίσης, ότι κάθε αρχιτεκτονική συμβιωτικής επίλυσης έχει ως μόνη νομιμοποιημένη αξίωση το κυρίαρχο, ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, και ότι αυτό αντίκειται πλήρως προς την απαράδεκτη πρόταση της ηγεσίας του ψευδοκράτους για λύση δύο κρατών βάσει κυριαρχικής ισότητας.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Γιατί όμως ποίηση και πολιτική; Γιατί η ποίηση είναι το άναμμα της σπίθας που αλλάζει, αν όχι τον κόσμο, το πώς τον αγκαλιάζουμε, πώς τον ονειρευόμαστε, πώς τον συμπονούμε, πώς τον βιώνουμε ψυχή και σώμα. Και η πολιτική είναι η εμπλοκή του ενός στον βίο του άλλου, άρα στον κοινό, είναι η προσφορά προς τον κοινό βίο – μια σπονδή, φιλάλληλη σπονδή, σε ό,τι μας συνέχει ως συμβιούντες».
Κλείνοντας, ο κ. Χρυσοχόου απήγγειλε το ποίημα «1619» από την πρώτη ποιητική του συλλογή Πρόφεγγο και άλλα μικρά (Ι. Σιδέρης, 2023), και αποσπάσματα από το ποίημα «Αργά στην πολιτεία των κυκλάμινων» από τη δεύτερη συλλογή Σε μιας βροχής σελήνη· μεσένα (Ι. Σιδέρης, 2024). Σημειώνεται ότι η Τριλογία της Κύπρου ολοκληρώθηκε με την έκδοση της ποιητικής συλλογής Η Πολιτεία των κυκλαμίνων (Ι. Σιδέρης, 2024).
Σύντομο βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κατάνια και στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and TransEuropean Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.