Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμμετείχε ενεργά στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Hellenic University Hack (UniHack)» που διεξήχθει την 7η Δεκεμβρίου 2024 μεταξύ των κορυφαίων Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Το Hellenic University Hack (UniHack) είναι ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Capture The Flag (CTF) που προσκαλεί φοιτητές να εξερευνήσουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας και να συνδεθούν με συμφοιτητές τους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες συλλογικά. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ελληνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με πανεπιστημιακές ομάδες από όλη την Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν τοπικά στα πανεπιστήμιά τους, όπου ενημερώθηκαν από τους τοπικούς διοργανωτές για τους διαγωνισμούς CTF, γνώρισαν συμφοιτητές τους με κοινά ενδιαφέρονται, έφτιαξαν ομάδες και δοκίμασαν τις γνώσεις τους στον διαγωνισμό, γνωρίζοντας παράλληλα δράσεις του πανεπιστημίου που είναι σχετικές με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από 83 διαφορετικές ομάδες φοιτητών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) και μελών ερευνητικών ομάδων από συνολικά 15 Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας).
Τοπικός διοργανωτής του UniHack στο ΕΚΠΑ ήταν η ερευνητική ομάδα X-TREND (industry X.0 Twins, REality and Network eDge technologies research group) υπό τον συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή Δρ. Διονύση Ξενάκη (Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας ΕΚΠΑ). Ως επικεφαλής της τοπικής διοργάνωσης, η ομάδα X-TREND υποστήριξε ενεργά την εν λόγω δράση παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία ενός τυπικού διαγωνισμού Capture the Flag, παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη των φοιτητών προς την προσπάθεια επίλυσης των προκλήσεων κυβερνοασφάλειας του Διαγωνισμού και παρουσιάζοντας συναφή αποτελέσματα / εργαλεία που αναπτύχθηκαν από σχετικές Ευρωπαϊκές δράσεις στις οποίες η ερευνητική ομάδα συμμετέχει. Μεταξύ των έργων που παρουσιάσθηκαν είναι τα έργα Horizon Europe Marie Curie SOVEREIGN και ELIXIRION, καθώς και το έργο Horizon 2020 Marie Curie OPTIMIST.
Ως τοπικός διοργανωτής, η ερευνητική ομάδα X-TREND δεν συμμετείχε με μέλη της στον Διαγωνισμό. Ωστόσο, από πλευράς διαγωνιζομένων, το ΕΚΠΑ εκπροσωπήθηκε από μία ιδιαίτερα ταλαντούχα ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του ΕΚΠΑ με προσωνύμιο «team_ΕΚΠΑ». Η ομάδα υποστηρίχθηκε από τους φοιτητές Θεοφάνη Κάντζαρη (τελειόφοιτος φοιτητής ΕΚΠΑ-ΤΨΒ), Ενρίκ Παλόκα (τελειόφοιτος φοιτητής ΕΚΠΑ-ΤΨΒ), Φίλιππο Καψάλη (τελειόφοιτος φοιτητής ΕΚΠΑ-ΤΨΒ) και Παναγιώτη Κούρτη (τριτοετής φοιτητής ΕΚΠΑ-ΤΨΒ). Αν και η ομάδα απαρτιζόταν μόνο από προπτυχιακούς φοιτητές, ξεχώρισε για την ικανότητα της στην επίλυση προκλήσεων κυβερνοασφάλειας και έλαβε συνολικά 613 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 28η θέση στην γενική κατάταξη του διαγωνισμού επι συνολου 83 επιμέρους διαγωνιστικών ομάδων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία ανά τοπικό διοργανωτή και διαδικτυακά (μέσω discord) επί το συνόλω. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:
- 10:00 – 10:30 | Άφιξη
- 10:30 – 11:30 | Εισαγωγή
- Εισαγωγή στους διαγωνισμούς CTF
- Προετοιμασία ομάδων (μέχρι 5 άτομα)
- Εγγραφή στην πλατφόρμα του διαγωνισμού
- 11:30 – 12:00 | Προετοιμασία για τον διαγωνισμό
- 12:00 – 16:00 | CTF διαγωνισμός
- 16:00 – 16:30 | Κλείσιμο εκδήλωσης
Περισσότερες πληροφορίες για τον εφετινό διαγωνισμό καθώς και τα αποτελέσματα του, είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://huh.ctflib.eu/
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια συνεργειών μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ενθαρρύνοντας με κάθε μέσο τα νέα παιδιά που φοιτούν στο Ίδρυμα μας να ενισχύσουν τα ιδιαίτερα ταλέντα/ενδιαφέροντα σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής.