H Καθηγήτρια Μικροπαλαιοντολογίας-Παλαιοπεριβάλλοντος-Στρωματογραφίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, προσκλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία (2024-2028) ως τακτικό μέλος με δικαίωμα ψήφου (voting member) της Υποεπιτροπής Στρωματογραφίας του Νεογενούς (Subcommision on Neogene Stratigraphy, https://neogene.stratigraphy.org/), στα πλαίσια της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας (International Commission on Stratigraphy, https://stratigraphy.org/).
Η Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας (ICS) είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο συστατικό επιστημονικό όργανο στη Διεθνή Ένωση Γεωλογικών Επιστημών (IUGS). Πρωταρχικός του στόχος είναι να ορίσει επακριβώς τις παγκόσμιες χρονοστρωματογραφικές μονάδες (συστήματα, σειρές και βαθμίδες) της Χρονοστρωματογραφικής Κλίμακας, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τις γεωχρονολογικές μονάδες (περιόδους, εποχές και ηλικίες) της Γεωλογικής Χρονικής Κλίμακας, θέτοντας έτσι τα παγκόσμια πρότυπα για την Παγκόσμια Στρωματογραφική Κλίμακα και την χρονολόγηση της ιστορίας της Γης.
Οι εργασίες της ICS κατανέμονται σε δεκαεπτά Υποεπιτροπές, καθεμία από τις οποίες είναι υπεύθυνη για μια συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο.
H Υποεπιτροπή Στρωματογραφίας του Νεογενούς (SNS) ιδρύθηκε το 1971 στη Λυών – κατά τη διάρκεια του IV συνεδρίου για την Στρωματογραφία του Νεογενούς της Μεσογείου- από τον καθηγητή Menner, πρόεδρο της ICS. Η SNS εργάζεται επί του παρόντος για τον καθορισμό του παγκόσμιου στρωματότυπου (GSSP) για την χρονοστρωματογραφική βαθμίδα του Βουρδιγάλιου στο Κατώτερο Μειόκαινο (20.44-15.98 εκατομ. Χρόνια πριν). Η εντολή της ομάδας εργασίας είναι να προτείνει έναν παγκόσμιο στρωματότυπο για αυτή την βαθμίδα του Κατ. Μειοκαίνου και να τον συσχετίσει με την τρέχουσα αστρονομικά βαθμονομημένη χρονική κλίμακα. Στα πλαίσια της τρέχουσας θητείας, η SNS θα ασχοληθεί επίσης με τον παγκόσμιο στρωματογραφικό καθορισμό σημαντικών κλιματικών γεγονότων του Νεογενούς όπως το Βέλτιστο του Μειοκαίνου και η Θερμή Περίοδος του Πλειοκαίνου, τα οποία και αποτελούν παλαιοκλιματικά ανάλογα της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.
Η συμμετοχή της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Μαρίας Τριανταφύλλου στην Subcommision on Neogene Stratigraphy της ICS αποτελεί σημαντική διάκριση, καθώς είναι και η μόνη Ελληνίδα γεωεπιστήμονας που συμμετέχει στις εργασίες της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας.