Μια ξεχωριστή εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 8-2-2025 διοργάνωσε το Εργαστήριο Φιλοσοφίας & Τέχνης του Τμήματος Φιλοσοφίας στον ιστορικό 4ο όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθήνας – Ιπποκράτους 15, με αφορμή την ολοκλήρωση και δημοσίευση των ερευνητικών εκδόσεων (συλλογικών τόμων, περιοδικών & μονογραφιών) για το 2024-2025 που περιλάμβανε και την καθιερωμένη γιορτή της Κοπής της Πίτας για το νέο έτος.
Ο χώρος της Πανεπιστημιακής Λέσχης και ιδιαίτερα η αίθουσα μουσικού τμήματος που φιλοξενεί επί δεκαετίες την καλλιτεχνική δραστηριότητα κυρίως των φοιτητών, αλλά και άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στεγάζει τα τελευταία χρόνια και τις δράσεις του εργαστηρίου φιλοσοφίας & τέχνης (philartlab) που ιδρύθηκε στις 31.12.2021 και διευθύνεται έως σήμερα από την Άννα Λάζου (αν. καθηγ. αισθητικής των παραστατικών τεχνών), λόγω και της μακράς θητείας της (από το 1991 μέχρι σήμερα) στο θεατρικό τμήμα του ΠΟΦΠΑ, ως σκηνοθέτιδας και συντονίστριας πολλών, και διεθνών, δράσεών του στο παρελθόν.
Στην πρόσκληση της εκδήλωσης ανταποκρίθηκαν δεκάδες αθηναϊκού κοινού – ανάμεσά τους επιφανείς εκπρόσωποι των γραμμάτων και όλων των τεχνών (ποίησης, μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικών), καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές του ΕΚΠΑ και άλλων Πανεπιστημίων, ενώ με παράλληλη σύνδεση ZOOM, παρακολούθησαν εκπρόσωποι της φιλοσοφίας, της τέχνης και της επιστήμης από άλλες πόλεις της χώρας μας, καθώς και από το εξωτερικό, τις Βρυξέλλες και το Sao Paolo της Βραζιλίας. Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Πανταζάκος εκπροσώπησε το Τμήμα Φιλοσοφίας.
Στην έναρξη προηγήθηκε η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δόρα Στράτου, με χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από τον ύμνο της μούσας του Μεσομήδη του Κρήτα, και ένα δεύτερο, με την αναπαράσταση του γάμου Αριάδνης & Διονύσου από αρχαίο αγγείο με το χορευτικό ζευγάρι Καλλιόπης Βαρουδάκη – Κώστα Φαρασόπουλου.
Ακολούθησε η παρουσίαση της μεταδιδακτορικής ερευνητικής εργασίας – μοναδικής για τα διεθνή δεδομένα – της κ. Ιωάννας Μάστορα με θέμα «Ανθρωπολογικά διλήμματα της τεχνητής νοημοσύνης με εφαρμογή στην τέχνη και παιδαγωγική του χορού» και με συνοπτική αναφορά στην μεθοδολογία, στους σκοπούς και τα αποτελέσματα της έρευνας που ολοκληρώθηκε το 2024 και θα δημοσιευθεί από τις εκδόσεις ΒΡΟΤΕΑΣ στο πλαίσιο των ερευνητικών δράσεων του εργαστηρίου.
Στη συνέχεια ακούστηκαν χαιρετισμοί των πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων του συμβουλίου διοίκησης του ΕΚΠΑ και έγιναν σύντομες ομιλίες των καθηγητριών κκ. Λίλιαν Καραλή – ομ. καθηγ. περιβαλλοντικής αρχαιολογίας ΈΚΠΑ, συνεκδότριας του τελευταίου τεύχους του περιοδικού PATh (Φιλοσοφία Τέχνη Θεραπεία)2 (Αθήνα 2024) και προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Διάδοσης Λόγου Τέχνης & Χορού – ΑΜΚΕ, της Ντόρας Ψαλτοπούλου – καθηγ. Μουσικοθεραπείας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, συνεκδότριας του πρώτου τεύχους του PATh 1– special edition. Ο κ. Δημήτρης Αρναούτης – διεθνολόγος, εκπρόσωπος των εκδόσεων Αρναούτης/Βροτέας αναφέρθηκε στη στήριξη του συγγραφικού έργου που συντελείται στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας & Τέχνης του Τμήματος Φιλοσοφίας, ενώ αυθόρμητα από το κοινό μίλησαν οι κκ. Κώστας Βλάμης, πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων – βραβείο Ακαδ. Αθηνών, Κώστας Καποδίστριας, σκηνοθέτης & πρόεδρος του Θεάτρου τσι Ζάκυθος, Πάρις Κατσίβελος, ηθοποιός συγγραφέας, Χάρης Σεπεντζής, σκηνογράφος, Χρήστος Προσύλης, σκηνοθέτης – διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου-Λονδίνου και η κ. Λίντα Ταλατάς, ιστορικός τέχνης – εκπρόσωπος του ερευνητικού θεατρικού σχήματος ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ με έδρα το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης – Paris 1.
Ο κ. Δημήτρης Νόσσης από τα Πίσσια Κορινθίας, συνόδευσε με αυτοσχεδιασμούς αρχαίας λύρας του τύπου ΧΕΛΥΣ που κατασκεύασε ο ίδιος, ενώ ο μουσικολόγος – συνθέτης Δημήτρης Λέκκας σχολίασε από την οθόνη μέσω σύνδεσης ZOOM ζητήματα ερμηνείας της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Εξ άλλου έγινε ειδική υπόμνηση του αείμνηστου καθηγητή φιλοσοφίας Ευάγγελου Μουτσόπουλου, ο οποίος ήδη με αφιέρωση πολλών σελίδων στην διδακτορική του διατριβή La Musique chez Platon, πρωτοπαρουσίασε τη δεκαετία του ’60 την έννοια της όρχησης στον διεθνή φιλοσοφικό περίγυρο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών αρχαίας όρχησης – Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID- Unesco, με επιμέλεια της Άννας Λάζου, στις εκπαιδευόμενες κκ. Αναστασία Αναστασιάδου, Αγγελική Ζαμπνάρη, Μαίρη Μοσκοφόγλου- Χιονίδου, Μαριάννα Σπυριδάκη, Δήμητρα Συμεού και Μαρία Τσατσούλα.
Το εργαστήριο τίμησε για την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό, με καλαίσθητα αναμνηστικά δώρα του εκθετηρίου του ΕΚΠΑ, τις κκ. Λίλιαν Καραλή και Κωνσταντίνα Γογγάκη, καθηγ. τμήματος ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, τον ποιητή, θεατρολόγο, μεταφρασεολόγο, κριτικό, δρα κ. Κωνσταντίνο Μπούρα και τον πρόεδρο του CID-UNESCO & Θεάτρου «Δόρα Στράτου» καθηγ. κ. Άλκη Ράφτη.
Οι δύο πίτες σε σχέδιο και φροντίδα των Ζαχαροπλαστείων FLAMINGO της κ. Τάνιας Παΐδα – απόφοιτης του τμήματος Φιλοσοφίας, εντυπωσίασαν με την αισθητική τους τους παριστάμενους, ενώ τα υπόλοιπα νόστιμα εδέσματα ετοιμάστηκαν και προσφέρθηκαν από το Αυθεντικόν – αφοί Κομπατσιάρη και τα γλυκά από τις κκ. Ειρήνη Βογιατζή και Αγγελική Ζαμπνάρη.
Προς τη λήξη της βραδιάς η κ. Έλεν Ντοσάντος χόρεψε αισθαντικά έναν παραδοσιακό βραζιλιάνικο χορό μεταφέροντας δονήσεις καρναβαλιού – ενόψει του τριωδίου – στους παρευρισκόμενους που απάντησαν με χορούς ταραντέλα της Μεγάλης Ελλάδας και Ικαριώτικο.
Τα παιδιά που συνόδευαν γονείς έλαβαν δώρα και ο τυχερός του φλουριού, κ. Αλέκος Βαρουδάκης, κέρδισε το κομψό πιάτο ΜΕΔΟΥΣΑ από το ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΔΩΡΩΝ ΕΚΠΑ.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη στήριξη της εκδήλωσης οφείλονται στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, προσωπικά στην καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της ιατρικής σχολής κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και στο τεχνικό-διοικητικό προσωπικό της Πανεπιστημιακής Λέσχης, αλλά και στο κινηματογραφικό τμήμα ΠΟΦΠΑ.