Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκινώντας την ενημέρωση αναφέρθηκε στο χειμώνα που πλησιάζει και στα χαρακτηριστικά του που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηρότητα στην κοινότητα:

“Πρώτον, το ποσοστό των εμβολιασμένων που υπολείπεται από εκείνο που θα θέλαμε να είναι  για Covid – 19 και μάλιστα σε περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δ.

Δεύτερον, η συμπεριφορά μας. Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι πιο χαλαρή, ίσως λόγω κόπωσης, απ’ ότι ήταν σε περιόδους πιο νωρίς.

Και τελευταίο- θα έλεγα ότι είναι  σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό- οι καιρικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός είναι  πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Χαρακτηριστικά μπορεί να πει κανείς ότι στους 6 βαθμούς κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στους 20 βαθμούς.”

Στη συνέχεια ενημέρωσε το κοινό για ένα μήνυμα που δημοσίευσε το ECDC, απευθυνόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες:

“Θα ήθελα να πω ότι μόλις πριν λίγες ώρες, το ECDC δημοσίευσε ένα μήνυμα απευθυνόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Μία μορφή γρίπης, η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα.

Και γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί σε όχι απόλυτα προβλέψιμο χρόνο, να έχει ως συνέπεια την  παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη.”

Έπειτα έκανε αναφορά σε μελέτη του ΕΚΠΑ από την ομάδα του Καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, αναφέροντας τα εξής:

Θα πρέπει να αναφερθεί πάλι ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόσηση από Covid είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δ. Αυτό έχει αποδειχθεί με μελέτες τόσο στον ελληνικό χώρο από το ΕΚΠΑ, την ομάδα την ερευνητή του καθηγητού Δημόπουλου σε συνεργασία με τον καθηγητή κύριο Γεώργιο Παυλάκη, όσο και από μελέτες στο εξωτερικό”.

Κατόπιν αναφέρθηκε και στον ετερόλογο εμβολιασμό που απασχολεί τελευταία την κοινή γνώμη, τονίζοντας τα κάτωθι:

Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο την λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι, από ότι το ίδιο εμβόλιο και στις δυο δόσεις.

 Τι σημασία μπορεί να έχουνε αυτά τα σχήματα με διαφορετικά εμβόλια, τα μεικτά ή τα ετερόλογα, όπως λέγονται: Θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις διότι πρώτον, τα σχήματα αυτά πολύ επωφελή για ανοσοκατασταλμένα άτομα και ιδίως για μεταμοσχευμένους, όπου η χορήγηση τους, της σειράς των πρωταρχικών εμβολίων σε ορισμένους πληθυσμούς αυτής της ομάδος, υστερεί σημαντικά στην ανοσοαπόκριση.

Επίσης, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τέτοιου είδους συνδυασμός εμβολίων θα διευκολύνει την εφαρμογή των εμβολίων και σε χώρες που η διαθεσιμότητα όλων των τύπων των εμβολίων δεν είναι πάντα προσιτή.

Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε σε ένα γνωμικό σχετικό με τη σύνεση που πρέπει να έχουμε γύρω από τον εμβολιασμό: «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά».

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά στο σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τον μέσο όρο αντιστοίχως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος ανακοίνωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση του Johnson&Johnson.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η περσινή χρονιά δεν θα είναι ίδια με την φετινή ως προς την γρίπη, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια έτσι ώστε να καταφέρουν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Τέλος και σχετικά με την τρίτη δόση τονίστηκε ότι το σημαντικό είναι ειδικά στα άτομα μεγάλης ηλικίας να γίνει και η τρίτη δόση καθώς και το αντιγριπικό εμβόλιο.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN