Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημοσκόπηση: Οι πολίτες εμπιστεύονται τα δημόσια πανεπιστήμια

*Γράφει ο Δημήτρης Κουτσομπόλης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 3, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 30 Μαρτίου 2025

Τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας αποτελούν τον θεσμό που «επιβιώνει» από τη συνολική κρίση των βασικών θεσμών της χώρας, την οποία καταγράφουν η μια μετά την άλλη στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι πολίτες μεταξύ των θεσμών για τους οποίους εκφράζουν συχνά δυσαρέσκεια ή αμφιβολίες για τη διαφάνεια ή την αντικειμενικότητά τους, ξεχωρίζουν τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και τα επιβραβεύουν με την αποδοχή τους εκφράζοντας μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία Metron Analysis και δημοσιεύθηκε στο «Βήμα».

 

ellinika panepistimia
Τα πανεπιστήμια είναι μέσα στις 3 πρώτες επιλογές των Ελλήνων πολιτών στα ερωτήματα όλων των δημοσκοπήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που ερευνούν τους δείκτες εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Τα πανεπιστήμια είναι μέσα στις 3 πρώτες επιλογές των Ελλήνων πολιτών στα ερωτήματα όλων των δημοσκοπήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που ερευνούν τους δείκτες εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Η έρευνα αυτή ανέδειξε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς κλονίζεται. Αντιθέτως, θετικό ισοζύγιο έχουν μόνο τρεις θεσμοί: η Οικογένεια (+77), οι Ένοπλες Δυνάμεις (+40) και τα Πανεπιστήμια (+24).

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση των Στράτου Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη τελικά διακρίνονται σχηματικά τρεις ομάδες θεσμών. Εκείνοι που θα αποκαλούσαμε θεσμούς «Προστασίας και Ευκαιρίας» ανήκουν στους λίγους που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο: η Οικογένεια (+77 μονάδες) και τα Πανεπιστήμια (+24). Οι θεσμοί «Ευταξίας» εμφανίζουν επίσης θετικό ή έστω περίπου ουδέτερο ισοζύγιο. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμοί τής εν ευρεία έννοια «Πολιτικής» έχουν τις χειρότερες επιδόσεις.

Τα παραπάνω βέβαια και η εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται αποτελούν αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και των άλλων ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων για την παραγωγή και διάδοση της γνώσης, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την προσφορά στην κοινωνία.

Πάντως τα ΑΕΙ της χώρας, εκτός από τη στήριξη σε περιόδους κρίσεων σε θέματα ανοικοδόμησης ή κοινωνικών μελετών, λειτουργούν και θα πρέπει να λειτουργούν ως «φάροι» κουλτούρας και πολιτισμού στις κοινωνίες μας επαναφέροντας την κοινωνική και πολιτική πυξίδα στις αρχές που τις στηρίζουν και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό τους. Και παράλληλα λειτουργώντας ως το φράγμα που θα εμποδίσει την οπισθοδρόμηση του πολιτισμού μας κατά τις περιόδους που οι βασικές αξίες του κινδυνεύουν ή απομακρύνονται.

Τα ίδια συμπεράσματα για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν από τους πολίτες της χώρας έχουν αποτυπωθεί και σε άλλες δημοσκοπήσεις και έρευνες στο παρελθόν.

Δημοσκόπηση: Οι πολίτες εμπιστεύονται τα δημόσια πανεπιστήμια

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN