Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εβδομαδιαία εργαστήριο (workshop), από 31 Μαρτίου έως και 4 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ARTeMIS-2 (Action for Research and Teaching Mining Exploration Inclusive School)» (Δράση για την έρευνα και την εκπαίδευση/κατάρτιση στην μεταλλευτική έρευνα – Ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς) στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΠΑ, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος ARTeMIS για τα επόμενα τρία έτη (2025-2027). Συμμετέχουν συνολικά έξι ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Νανσύ, Ερλάνγκεν, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ) με συντονιστή το πανεπιστήμιο του Νανσύ, Λωαρραίνης. Θέμα του εργαστηρίου (δράση Α4.1) ήταν η «Προχωρημένη εκπαίδευση στην κοιτασματολογική έρευνα στο πεδίο – Advanced-training on exploration geology in the field) και αφορά στην εκπαίδευση των καθηγητών. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής και περιελάμβανε παρουσιάσεις και πρακτική άσκηση σε εμφανίσεις μεταλλοφορίας, υπόγειες και επιφανειακές.
Συνολικά συμμετείχαν 26 επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Λωρραίνης (UL), του Ερλάνγκεν (FAU), της Αθήνας (ΕΚΠΑ), της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), της Μπρατισλάβα (CU), της Βουδαπέστης (ELTE), και συνεργαζόμενους εξωτερικούς φορείς, UNESCO Γεωπάρκο Λαυρεωτικής και την ΕΑΓΜΕ. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις δύο πρώτες ημέρες διαλέξεις για την εφαρμογή των φορητών (συσκευές χειρός) φασματοσκοπικών τεχνικών pXRF, pLIBS, pRaman και pVNIR-SWIR, αφού προηγήθηκε σχετική ενημέρωση για τις συνθήκες ασφαλούς εργασίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κατάρτιση στις σύγχρονες αυτές τεχνικές των εκπαιδευτών καθηγητών, ούτως ώστε να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατά το εργαστήριο πεδίου, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε μεταλλοφόρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική-Θράκη).
Στο περιθώριο του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συμμετεχόντων στις αρχαίες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις του Λαυρίου. Από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος συμμετείχαν οι Δρ. Π. Βουδούρης, Καθηγητής, Δρ. Χριστίνα Στουραΐτη, Αναπλ. Καθηγήτρια και Δρ. Κ. Σούκης, Αναπλ. Καθηγητής.
Πληροφορίες: Χριστίνα Στουραϊτη, Αναπλ. Καθηγήτρια, επιστημονική υπεύθυνη (chstouraiti@geol.uoa.gr).