Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Δημήτρη Ν. Χρυσοχόου με θέμα «Το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας» στην εκπομπή του κ. Ανδρέα Κούκου «Προσεγγίζοντας την Ιστορία» στο Star Κεντρικής Ελλάδος.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου φιλοξενήθηκε την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στην εκπομπή «Προσεγγίζοντας την Ιστορία» στο Star Κεντρικής Ελλάδος, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο κ. Ανδρέας Κούκος, νομικός και ιστορικός, και η οποία είχε ως τίτλο: «Το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας: τα δύσκολα δεδομένα και η επόμενη μέρα». Συζήτησαν για τα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας, τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τη γένεση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλέον των πενήντα ετών παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τραύμα των Αγνοουμένων, τη διαρκή σημασία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την άτυπη Πενταμερή Συνάντηση στη Γενεύη, και τη διάκριση ανάμεσα στο συνομοσπονδιακό και το ομοσπονδιακό πρότυπο, ιδίως, ως προς το πρώτο, με αναφορά στην απαράδεκτη πρόταση της ηγεσίας του ψευδοκράτους για επίλυση στη βάση δύο κρατών και, ως προς το δεύτερο, με αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εντός του συμφωνημένου πλαισίου βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκπομπή:

https://digitalstar.gr/media/68121524a2d76d/

Μνημείο Ελευθερίας, Λευκωσία

Σύντομο βιογραφικό:

Φωτογραφία Δ. Ν. Χρυσοχόου (1)

Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κατάνια και στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and TransEuropean Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

 

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN