Το Μουσείο Παιδείας και το ΠΜΣ «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου», ειδίκευση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το 2ο Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, διοργάνωσαν ειδική δράση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/04/2025, στη Φιλοσοφική Σχολή.
Αφετηρία της δράσης ήταν η επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών του Διαπολιτισμικού Σχολείου στο Μουσείο Παιδείας, με πρωτοβουλία του Αν. Καθηγητή Χ. Παρθένη και της Μεταπτυχιακής φοιτήτριας Σ. Τσιάρα, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με την υπεύθυνη του Μουσείου Δρ. Λ. Εξάρχου, προέκυψε η ιδέα να οργανωθεί μία παρουσίαση στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μοιραστούν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας προέλευσής τους με το πανεπιστημιακό κοινό, αναδεικνύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της μάθησης και τη σημασία της αλληλεπίδρασης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Σχολείου, με τη συνδρομή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του σχολείου, κ. Β. Πυρομάλλη, κ. Ε. Αντωναράκου και τη συνεργασία της Διευθύντριας κ. Α. Μόσχου και των εκπαιδευτικών κ. Κ. Πεφάνη και κ. Κ. Περογιαννάκη, παρουσίασαν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες την εκπαίδευση της χώρας προέλευσής τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας και της εκπαιδευτικής ποικιλομορφίας. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν πτυχές των εκπαιδευτικών συστημάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Κίνας, της Αιγύπτου, της Νότιας Αφρικής, των Φιλιππίνων, του Καναδά και της Αιθιοπίας, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες και τις κοινές προκλήσεις των διαφόρων πολιτισμικών πλαισίων.
Η παρουσίαση εντάσσεται στο μάθημα «Επιπτώσεις της Μετανάστευσης και της Παγκοσμιοποίησης στο Εθνικό Κράτος και στην Εκπαίδευση» με διδάσκοντα τον Αν. Καθηγητή Χ. Παρθένη και αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και στη δημιουργία ενός πλαισίου ανταλλαγής εμπειριών και οπτικών πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.