Σε μια εποχή διαρκών και ραγδαίων ανακατατάξεων το λεξιλόγιό μας εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους όρους και οι ανησυχίες μας απλώνονται σε όλο και περισσότερα γνωστικά πεδία. Η διαυγής ανάλυση, μέσα από τα μάτια των ειδικών, είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ.

Σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε η νέα σειρά βίντεο με γενικό τίτλο «Ακαδημαϊκό Τέταρτο», μια παραγωγή του Βήματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε κάθε επεισόδιο, δυο καθηγητές ή καθηγήτριες του ΕΚΠΑ συναντιούνται και ανταλλάσσουν απόψεις για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, επιχειρώντας να φωτίσουν τις άγνωστες πτυχές του και να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Το παγκόσμιο πόκερ των δασμών», οι καθηγητές Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Καινούργιος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, και Γιώργος Δότσης, εξηγούν και αναλύουν τη σημασία των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, τις συνέπειές τους στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και τα σενάρια για το μέλλον.

  • Οι συνέπειες της επιβολής των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ για τη διεθνή οικονομία, αλλά και για την Ελλάδα
  • Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την επιβολή δασμών, σε επίπεδο κρατών, επιχειρήσεων, επενδυτών, αλλά και καταναλωτών
  • Ο ρόλος της πολιτικής των δασμών ως μοχλού άσκησης γεωπολιτικής ισχύος και η ανάδυση ενός νέου κόσμου
  •  Τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το μέλλον σε ό,τι αφορά την πολιτική δασμών του Τραμπ, με βάση τις ως τώρα εξελίξεις
  • Οι δασμοί ως ένα νέο δεδομένο της παγκόσμιας οικονομίας
  • Οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα σε ένα περιβάλλον διάχυτης αβεβαιότητας

Κάντε εγγραφή στο κανάλι του Βήματος στο YouTube για να παρακολουθείτε πρώτοι τα νέα επεισόδια του «Ακαδημαϊκού Τετάρτου», αλλά και όλα τα νέα βίντεο σε παραγωγή του Βήματος.