Την Τρίτη 20 Μαΐου και ώρα 16.30 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Άλκης Αργυριάδης ( Πανεπιστημίου 30) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκδήλωση για τις Νέες Εξελίξεις στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του Συλλογικού Τόμου «Πνευματική Ιδιοκτησία, Ερμηνεία κατ’ Άρθρο Ν 2121/1993» (εκδ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, τον οποίο επιμελήθηκε η κ. Ειρήνη Σταματούδη.
Η παρουσίαση έγινε υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθ. Ηλία Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά Κρίσπη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του ΟΠΙ καθηγητής Παναγιώτης Τσίρης, η Δρ. Αναστασία Σαμαρά – Κρίσπη και ο κ. Αντώνης Καρατζάς.
Την παρουσίαση του τόμου έκαναν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ και ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ακολούθησαν τρία πάνελ με συμμετοχή έγκριτων νομικών. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, πολλά μέλη ΔΕΠ και νομικοί επιστήμονες.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: «Το έργο που μας παραδίδεται σήμερα δεν είναι απλώς μια επιστημονική συμβολή. Είναι ένα κάλεσμα προς όλους εμάς που υπηρετούμε τη γνώση, το δίκαιο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό να αναστοχαστούμε — με τόλμη, με συνέπεια και με αίσθηση ευθύνης — πάνω στο μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας και της προστασίας της.
Το παρόν πόνημα, ενημερωμένο ως τον Νόμο 5179/2025, κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομολογία, αναδεικνύει κρίσιμα ερμηνευτικά ζητήματα, εντοπίζει κενά εφαρμογής και ενσωματώνει διεθνή παραδείγματα. Πρόκειται για μια προσέγγιση που αναδεικνύει τη δυναμική αλληλεπίδραση του Δικαίου με την τεχνολογία, την κοινωνία και τις σύγχρονες πολιτιστικές πρακτικές. Με ενσυναίσθηση, τεκμηρίωση και επιστημονική τόλμη βοηθά κάθε ενδιαφερόμενο να προσανατολιστεί σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και να κατανοήσει τις προκλήσεις της εποχής μας.»