Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκλογή του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρήστου Καρακόλη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης»

Στις 16 Οκτωβρίου 2021 ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χρήστος Καρακόλης εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» (http://www.kairosnet.gr).

Ο «Καιρός» είναι επιστημονικός σύνδεσμος θεολόγων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αριθμεί εκατοντάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα και έχει ως κύρια αποστολή του το να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, και ειδικά του μαθήματος των θρησκευτικών στη χώρα μας. Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του συγκαταλέγεται και η έκδοση του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση» (ΕΛΘΕ) ή «Greek Journal for Religious Education» (GjRE) με υπεύθυνο έκδοσης τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Μάριο Κουκουνάρα-Λιάγκη (http://www.gjre.gr)

Σύμφωνα με το καταστατικό του «Καιρού» σκοποί και άξονες δράσης του είναι οι εξής:

α) Η εκπόνηση και διατύπωση προτάσεων σχετικά με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), καθώς και για το ρόλο και το έργο των θεολόγων εκπαιδευτικών στη σχολική κοινότητα.

β) Η συμβολή στη δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου μεταξύ των φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, που είτε εμπλέκονται θεσμικά στο σχεδιασμό και την παροχή της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης (Υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, συνδικαλιστικοί φορείς εκπαιδευτικών κ.ά.), είτε έχουν νόμιμο και θεμιτό ενδιαφέρον γι’ αυτήν (Εκκλησία της Ελλάδος, θρησκευτικές κοινότητες, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά κόμματα, σύλλογοι κ.ά.).

γ) Η προώθηση του δημοσίου διαλόγου και η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους επείγει η αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθεί.

δ) Η συμβολή στην ανάπτυξη ελεύθερου διεπιστημονικού και θεολογικού διαλόγου σχετικά με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μέσω της ανταλλαγής ιδεών και επιστημονικών απόψεων μεταξύ των θεολόγων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, αλλά και μέσω της επικοινωνίας με συναδέλφους τους από Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και με αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς. 

ε) Η συμβολή στη δημιουργία ενός λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ιδιαίτερα των Θεολογικών και Παιδαγωγικών Πανεπιστημιακών Σχολών).

στ) Η συμβολή στην προώθηση της θρησκειοπαιδαγωγικής έρευνας και στη μελέτη των διαθέσιμων θρησκειοπαιδαγωγικών ερευνών και των συντελούμενων θρησκειοπαιδαγωγικών εξελίξεων· η συμβολή στην προώθηση του σχετικού διαλόγου μεταξύ των Ελλήνων εκπαιδευτικών και των συναδέλφων τους στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.

ζ)  Η συμβολή στη βελτίωση του θεολογικού, παιδαγωγικού και γενικά του μορφωτικού επιπέδου των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη Θρησκευτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα μέσω της ενημέρωσης, εμψύχωσης και επιμόρφωσής τους· η ενίσχυσή τους στην εκτέλεση του έργου τους μέσω της παραγωγής και διάθεσης του κατάλληλου εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού.

η)  Επιπλέον, ο Σύνδεσμος μπορεί να δραστηριοποιείται και για άλλα θέματα εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού, θρησκευτικού, θεολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που συνάδουν με τις αρχές και το γενικό σκοπό του.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN