Tην Παρασκευή 12/11/2021 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ στον Δρ. Cristian Luca, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Νοτίου Δούναβη (Γαλάτσι Ρουμανίας) στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτηρίου του ΕΚΠΑ, με την παρουσία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Μελετίου-Αθανασίου Κ. Δημόπουλου, του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη και του Προέδρου του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Καθηγητή Γεράσιμου Δ. Παγκράτη.
Την εκδήλωση χαιρέτησε αρχικά ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ο οποίος κατά την προσφώνησή του μεταξύ άλλων τόνισε πως: «το τιμώμενο πρόσωπο, πέραν της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου του, είναι τέκνο της ιταλικής παιδείας και του ιταλικού πολιτισμού. Στις έρευνές του αξιοποιεί την ιταλική γλώσσα, μελετά την ιταλική πολιτιστική, πολιτική και οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη δράση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Αποτελεί εν ολίγοις μέλος της μεγάλης εκείνης ομάδας των ερευνητών που μελετούν, διδάσκουν και καθοδηγούν τους φοιτητές τους σε θεματικές ιταλικού ενδιαφέροντος, έχοντας ωστόσο την πανεπιστημιακή τους έδρα εκτός της Ιταλίας. Το πολυσχιδές έργο που επιτελεί ο τιμώμενος αναφορικά με τη διάδοση του ιταλικού πολιτισμού σε εξω-ιταλικά περιβάλλοντα συμπίπτει με ανάλογες στοχεύσεις του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου μας και ειδικότερα με τη διεύρυνση των συνεργασιών που επιχειρεί το Τμήμα με ομοειδείς πανεπιστημιακές μονάδες που βρίσκονται εκτός της Ιταλίας αλλά έχουν παραπλήσιους στόχους, λειτουργικά χαρακτηριστικά και παρόμοιες δυσκολίες και προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι όλες αυτές οι επιλογές και η εν γένει λειτουργία του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας επιβραβεύτηκαν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), κατά την πρόσφατη ιδιαίτερα επιτυχή πιστοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος».
Ο κύριος Πρύτανης συνέχισε υπογραμμίζοντας πως: «η ενίσχυση της διεθνούς φυσιογνωμίας αποτελεί εξάλλου κεντρική προτεραιότητα στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας. Το πλήθος των διεθνών συνεργασιών του ΕΚΠΑ, η επιδίωξη της ποιότητας στο διδακτικό και ερευνητικό έργο, η ίδρυση προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, η συμβολή στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων μέσα από τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και άλλα πολλά καθιστούν το Πανεπιστήμιό μας πρωτοπόρο στον Ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο και το κατατάσσουν σε υψηλές θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».
Για το έργο του τιμώμενου μίλησε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, τονίζοντας την προσφορά του Καθηγητή Cristian Luca στην επιστήμη της Ιστορίας και ειδικότερα σε πεδία που αφορούν την οικονομική και κοινωνική ιστορία των παραδουνάβιων ηγεμονιών και της Ανατολικής Ευρώπης στους πρώιμους νεότερους χρόνους, τις εκεί δραστηριότητες Βαλκάνιων εμπόρων, το θαλάσσιο εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα από τον 16ο μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, τον ρόλο της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ειδικότερα του Βενετού Βαΐλου στην Κωνσταντινούπολη τον 16ο και 17ο αιώνα, τη διείσδυση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στον βαλκανικό χώρο, την πολεμική ιστορία, την ιταλική ιστοριογραφία από την Αναγέννηση μέχρι τον Διαφωτισμό αναφορικά με την κατάσταση των πραγμάτων στα Ρουμανικά Πριγκιπάτα και στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη κ.ά.».
Μετά την περιένδυση του Επίτιμου Διδάκτορα Δρ. Cristian Luca, ακολούθησε ομιλία του ιδίου με θέμα: ««Greeks and Italians in the economy of Eastern Europe from the Sixteenth to the Eighteenth Centuries / Greci e Italici nell’economia dell’Europa Orientale tra XVI e XVIII secolo»». Στην ομιλία αυτή ο τιμώμενος ανέδειξε τον ρόλο Ελλήνων και Ιταλών επιχειρηματιών στην οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης ανάμεσα στον 16ο και 18ο αιώνα αξιοποιώντας τη συγκριτική ανάλυση πολλών πτυχών της οικονομίας που περιλαμβάνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την αφομοίωση της καπιταλιστικής νοοτροπίας από τους Βαλκάνιους επιχειρηματίες, την ποσοτική αποτίμηση των εμπορικών συναλλαγών, την τυπολογία των αγαθών, τις εξελίξεις στην εμπορική ναυτιλία και τον εκσυγχρονισμό της λιμενικής υποδομής, αλλά και κοινωνικές, εθνοπολιτισμικές και δημογραφικές πτυχές που εκδηλώνονται με τον ενεργό ρόλο μελών της εμπορικής διασποράς στην αστική ανάπτυξη και, μέσω αυτών, στην αναδιαμόρφωση των ελίτ στις πόλεις-λιμάνια.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Καθηγητές του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μέλη της ευρύτερης επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και απόφοιτοι του Τμήματος.
Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του ΕΚΠΑ στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=e-HcXwrpCeQ