Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Μάσλοβ στο Ε.Κ.Π.Α.

Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Μάσλοβ επισκέφθηκε τη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής και Ανθρωπιστικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, κ. Φιοντόρ Καλάιντοβ. Ο κ. Πρέσβης είχε συνάντηση με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, και η Πρόεδρος του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, αν. καθηγήτρια Όλγα Αλεξανδροπούλου.

Στιγμιότυπο 2021 11 19 10.48.56

Ο Πρύτανης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει συνοπτικά τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του ΕΚΠΑ. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή,από το 2008 λειτουργεί το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, το οποίο, βάσει του Π.Δ. 78/04-08-2016, μετονομάστηκε σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών. Επί του παρόντος, στο τμήμα λειτουργεί η μοναδική στα ελληνικά Α.Ε.Ι. εισαγωγική κατεύθυνση «Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας» που έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, της γλώσσας-γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρωσίας και των άλλων Σλαβικών χωρών. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των νεοεισαχθέντων φοιτητών είναι 89. Παράλληλα με την εκπαιδευτική του αποστολή το Τμήμα συμμετέχει ενεργά στη σύγχρονη έρευνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021 διοργάνωσε δύο διεθνή επιστημονικά συνέδρια: α) «Σλάβοι και Ελληνική Επανάσταση: ιστορικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις», 4-5 Ιουνίου, και β) «Επανάσταση, Πόλεμος, Μετανάστευση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις πτυχών των ελληνορωσικών σχέσεων, 1917-1924», 17-18 Δεκεμβρίου.

Επίσης, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ από το 2020 λειτουργεί το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Μετάφραση: Ελληνική, Αγγλική, Ρωσική”, το οποίο έχει συμμετάσχει διαδικτυακά σε μεταπτυχιακό συμπόσιο 4 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων https://conferences.uoa.gr/event/24/, θα συμμετάσχει στο μεταπτυχιακό συμπόσιο TranslationandCulturalReality στις 22 Μαρτίου 2022 στο ΕΚΠΑ, ενώ μετέχει και σε τόμο εργασιών που θα εκδοθεί στην Ευρώπη, με μελέτες μεταφρασεολογικών ζητημάτων και συγκριτικών χαρακτηριστικών της Ρωσικής σε σχέση με τις άλλες δύο γλώσσες.

Στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων του ΕΚΠΑ είναι σε ισχύ αυτήν την περίοδο 10 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του Ιδρύματος με Ρωσικά πανεπιστήμια. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέσω του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ 1.136 σπουδαστές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Ρωσικής Γλώσσας, 747 Ρώσοι έχουν διδαχθεί Ελληνικάστο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ 721 Ρώσοι έχουν παρακολουθήσει θερινά μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού μέσω του ειδικού προγράμματος του ΕΚΠΑ (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.).

Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αντρέι Μάσλοβ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν διαχρονικά τις 2 χώρες, καθώς και στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας για την Ελλάδα και δεσμεύθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία με το ΕΚΠΑ σε κοινούς τομείς ενδιαφέροντος των δύο πλευρών.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN