Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Νικόλαος Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, επέβλεψε το έργο της παραλαβής του μεγαλύτερου και πιο απαιτητικού ενεργειακού έργου στην Ελλάδα, της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 σαν ανεξάρτητο τρίτο μέρος μεταξύ ΔΕΗ και εργολάβου ΤΕΡΝΑ-MITSUBISHI POWER EUROPE.

Ο κ. Ορφανουδάκης έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα παραλαβής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο παρελθόν όπως ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 5, ΑΗΣ Λαυρίου 4, 5, ΑΗΣ Κομοτηνής, ΑΗΣ Αθερινόλακκου 1,2, ΑΗΣ Κοσσόβου Β κλπ. συνολικής ισχύος ανω των 3000MWel.

Σκοπός της διαμεσολάβησης ήταν να επιλύονται τυχόν διχογνωμίες των δύο μερών (ιδιοκτήτη-ΔΕΗ και κατασκευαστή) στα πολύπλοκα τεχνικά θέματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση ενός τέτοιου μεγάλου τεχνικού έργου και, με την τεχνογνωσία της ομάδας παραλαβής και του κ. Ορφανουδάκη, να δίνονται οι κατάλληλες γνωματεύσεις ώστε τελικά το έργο να αποβεί τεχνικά αποδεκτό για την ΔΕΗ και την Ελλάδα.

Picture1

Το έργο της παραλαβής περιελάμβανε αφενός τα κύρια μηχανήματα: Ατμολέβητας, Ατμοστρόβιλος, Γεννήτρια -εξόδου 660MWel και αφετέρου τα Βοηθητικά Μηχανήματα ανεμιστήρες, Βοηθητικοί ατμολέβητες, συστήματα κατεργασίας νερού και αποβλήτων, συστήματα αποθείωσης και γενικά περιβαλλοντικός εξοπλισμός.

Η ΜΟΝΑΔΑ σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα -παγκοσμίως-  απαραίτητα μέτρα και συστήματα καθαρισμού καυσαερίων για τη μείωση των εκπομπών κάτω από τα καθορισμένα στην ΕΕ όρια, όπως:

• Πρωτογενή μέτρα (καυστήρες χαμηλών εκπομπών NOx, σταδιοποίηση εισαγωγής αέρα, ανακυκλοφορία καυσαερίων, αέρας υπερβολικής καύσης κ.λπ.) για τη μείωση του σχηματισμού NOx και τη μείωση των εκπομπών NOx ως NO2 έως 200 mg/Nm3 ή λιγότερο (6% O2, ξηρό αέριο, v/v)

• Σύστημα αποθείωσης υγρών καυσαερίων (FGD) με ασβεστόλιθο, για δέσμευση SO2 και μείωση των εκπομπών SO2 σε 150 mg/Nm3 ή λιγότερο (6% O2, ξηρό αέριο, v/v)  

• Ηλεκτροστατικοί διαχωριστές (ESP) για τη δέσμευση σωματιδίων τέφρας και τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων σε αναγκαία συγκέντρωση τέφρας (όχι μεγαλύτερη από 40mg/Nm3) προκειμένου να επιτευχθούν εκπομπές σωματιδίων 10mg/Nm3 ή λιγότερο στην έξοδο (6% O2, ξηρό αέριο, v/v).

Ο παραγόμενος γύψος από τη διεργασία FGD είναι κατάλληλος για εμπορική χρήση.

Επιπλέον, η ΜΟΝΑΔΑ έχει προβλεφθεί να διασυνδεθεί με συστήματα δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα. Για το σκοπό αυτό, η διάταξη των συστημάτων και του εξοπλισμού θα διευκολύνει στο μέλλον την εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος δέσμευσης CO2 και προετοιμασίας για μεταφορά (CCS) με ελάχιστες απαιτήσεις για τροποποιήσεις, κατεδαφίσεις και αναδιατάξεις των υφιστάμενων συστημάτων. Ειδικότερα, η προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτρέπει, στο μέτρο του δυνατού, την εύκολη ενσωμάτωση της τεχνολογίας δέσμευσης CO2 μετά την καύση, με βάση τον καθαρισμό των καυσαερίων με αμίνες ή μεμβράνες

Picture2

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN