Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Aeolus EDU: το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον δορυφόρο Αίολο και την παρακολούθηση των ανέμων από το διάστημα, παρουσιάστηκε από το ΕΚΠΑ και το ΕΑΑ, σε μαθητές της Ρόδου

EKPAMediaHeaderPhoto

Με τη συμπλήρωση 4.5 ετών από την εκτόξευση του δορυφόρου Αίολου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και την εταιρία υψηλής τεχνολογίας Raymetrics, συνδιοργάνωσαν το καταληκτικό συνέδριο «Aeolus 2023 » της εμβληματικής αποστολής στη Ρόδο (22-26 Μαΐου 2023). Επιστήμονες παγκοσμίου φήμης από Ευρωπαϊκά κέντρα τηλεπισκόπησης, την NASA και την JAXA, συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού (ECMWF), με σκοπό να εξάγουν συμπεράσματα για τη συμβολή των δεδομένων ανέμου του Αίολου στην ακρίβεια των μετεωρολογικών προγνώσεων.

LightScatteringBright

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και της ομάδας NOA – ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την υποστήριξη του γραφείου εκπαίδευσης της ESA – European Space Agency και του ελληνικού γραφείου ESERO Greece, σχεδίασαν και υλοποίησαν, για πρώτη φορά, ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Aeolus Edu» για την δορυφορική αποστολή Aeolus.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 150 μαθητές της ΣΤ’ τάξης από το 1ο, 12ο και 13ο ΔΣ Ρόδου, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023. Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα που εστιάζει στην διάδραση των μαθητών με τα όργανα μέτρησης του ανέμου και την πειραματική προσέγγιση των αρχών της φυσικής πάνω στις οποίες βασίζεται η τεχνολογία «Doppler Wind Lidar»  μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η παρακολούθηση του ανέμου από το διάστημα.

WaterRocket Combo

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι προκαλεί την δημιουργία των ανέμων, με ποια επίγεια μέσα παρακολουθούμε τον άνεμο, γιατί η δορυφορική αποστολή Αίολος είναι τόσο σημαντική και ποιες πρωτοπόρες τεχνολογίες χρησιμοποιεί ο δορυφόρος για να παρακολουθεί παγκοσμίως και αδιάλειπτα τους ανέμους από το διάστημα. Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να θέσουν ερωτήματα στους επιστήμονες της ESA που έδωσαν πνοή στον Αίολο, Tommaso Parrinello και Thorsten Fehr, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό και το επίπεδο των μαθητών.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την βοήθεια των μελών των παρακάτω φορέων:

  • Παναγιώτα Ασημακοπούλου (υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και μέλος των εργαστηρίων Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος – (LACAE) και Τηλεανίχνευσης – (RSLab-NKUA)
  • Μαρία Τσίχλα, Ιωάννα Τσικουδή, Περιστέρα Πάσχου,  Ολυμπία Βασαρδάνη και Σταυρούλα Παπαθεοχάρη (συνεργάτες ερευνητές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και μέλη της ομάδας NOA – ReACT)

Αυτό το πρόγραμμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη των:

  1. Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος (LACAE), Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης (RSLab-NKUA) του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ
  2. Της ομάδας NOA – ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
  3. Του γραφείου ESERO Greece
  4. Του τμήματος εκπαίδευσης της ESA
  5. Της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Aeolus 2023 (Tommaso Parrinello, Thorsten Fehr and Vassilis Amiridis, NOA)
  6. Του ξενοδοχείου Rodos Palace.
  7. Των διευθυντών και εκπαιδευτικών του 1ου ΔΣ Ρόδου, 12ου ΔΣ Ρόδου και 13ου ΔΣ Ρόδου.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN