Νέα & Ανακοινώσεις

Αφιέρωμα Σαντορίνη: Μια ιστορία φωτιάς, νερού, καταστροφής αλλά και αναγέννησης

Αφιέρωμα Σαντορίνη: Μια ιστορία φωτιάς, νερού, καταστροφής αλλά και αναγέννησης

*Γράφει η Ασημίνα Αντωναράκου Καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 3, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 30 Μαρτίου 2025

Με τους επιστημονικούς προβληματισμούς, την αγωνία αλλά και την έρευνα να συνεχίζεται μετά τη σεισμική σμηνοσειρά που αναστάτωσε το νησί της Σαντορίνης και τους κατοίκους του το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αν ο περιηγητής της Ιστορίας ή ο μελετητής των πολύπλοκων γεωλογικών φαινομένων της περιοχής μιλούσε για τα γεγονότα που μας έφεραν στο σήμερα, θα ξεκινούσε από τα παρακάτω:

Η Σαντορίνη, ένα από τα πιο εμβληματικά και γραφικά νησιά στον κόσμο, δεν φημίζεται μόνο για τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, τα ασβεστωμένα κτίρια και τα κρυστάλλινα νερά, αλλά και για τη δραματική γεωλογική ιστορία της. Αυτό το μικρό νησί στο Νότιο Αιγαίο είναι μια ζωντανή απόδειξη των ισχυρών δυνάμεων του ηφαιστείου, της τεκτονικής δραστηριότητας και της διάβρωσης που έχουν διαμορφώσει το τοπίο του εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Η ιστορία της Σαντορίνης είναι μια ιστορία της φωτιάς και του νερού, της καταστροφής και της αναγέννησης και της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών διεργασιών της Γης.

Η Ιστορία και ο πολιτισμός

Διασχίζοντας τα μονοπάτια του χρόνου και της γεωλογίας, η περιήγησή μας ξεκινά περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι πρώτες ηφαιστειακές εκρήξεις σημάδεψαν το Αιγαίο. Η αέναη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών και οι συνεχείς εκρήξεις διαμόρφωσαν ένα μεγαλοπρεπές ηφαίστειο που με τον χρόνο γέννησε το κυκλικό νησί της Στρογγύλης.

Οι άνθρωποι κάθε εποχής έβλεπαν αυτές τις εκρήξεις ως θεοσημίες, σημάδια απόκοσμα και προφητικά. Σημαντικός σταθμός η μινωική έκρηξη του 1613 π.Χ., ένα συγκλονιστικό γεγονός που διαμόρφωσε τη σύγχρονη καλντέρα και δημιούργησε το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, της Θηρασιάς και του Ασπρονησίου.

Αιώνες αργότερα, το 197 π.Χ., μια ακόμη ηφαιστειακή έκρηξη χάραξε νέα τοπία, φέρνοντας στην επιφάνεια το νησί Ιερά, πρόγονο της Μικρής Καμένης. Αντίστοιχα, το 46 μ.Χ., η δημιουργία της Παλαιάς Καμένης έμελλε να επαναδιαμορφώσει το ηφαιστειακό ανάγλυφο της περιοχής, τμήμα της οποίας κατέρρευσε στη θάλασσα και δημιουργήθηκε ένας νέος ύφαλος χωρίς όμως έκρηξη το 1457 μ.Χ.

Οι βυζαντινοί χρονογράφοι Θεοφάνης και Νικηφόρος περιγράφουν με γλαφυρότητα την έκρηξη του 726 μ.Χ., εξηγεί ο καθηγητής Θεολογίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος, όταν νέα γη αναδύθηκε από τη θάλασσα και ενώθηκε με την Παλαιά Καμένη. Ο αυτοκράτορας Λέων Γ’ εξέλαβε το γεγονός ως θεϊκή τιμωρία, ενισχύοντας τη στάση του κατά των εικόνων, ενώ η Επανάσταση των Ελλαδικών το 727, που συνδέθηκε με την ερμηνεία αυτή, κατεστάλη με τη χρήση υγρού πυρός.

Στα νεότερα χρόνια, το 1570 ή το 1573 μ.Χ., δημιουργείται η Μικρή Καμένη, ενώ το 1650 μ.Χ., οι έντονοι σεισμοί σηματοδότησαν μια νέα εποχή γεωλογικών μετασχηματισμών, με εκτεταμένες καταστροφές στην Ανατολική Μεσόγειο και την εμφάνιση του Κολούμπο. Οι κάτοικοι, ερμηνεύοντας το γεγονός ως θεομηνία, επανέκαμψαν στην Ορθοδοξία, εγκαταλείποντας σταδιακά τις δυτικές δογματικές επιρροές.

Ακολούθησαν διαδοχικές ηφαιστειακές δραστηριότητες, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της Νέας Καμένης το 1707-1711 μ.Χ., τις γεωλογικές αλλαγές του 1866-1870 μ.Χ., την επέκταση της Νέας Καμένης που ενώθηκε με τη Μικρή Καμένη μέσω της έκρηξης του 1925-1928 μ.Χ. και την πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα του 1950. Στα χρόνια μας, το 2011-2012, σημειώθηκε ανύψωση του ηφαιστείου κατά 10-15 εκατοστά, προκαλώντας ανησυχία, αλλά χωρίς τελικά να εκδηλωθεί νέα έκρηξη.

Ο ρόλος της διάβρωσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας

Η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ένας τόπος γεωλογικών θαυμάτων, αλλά και ένα δυναμικό σημείο συνάντησης Ιστορίας και πολιτισμού, όπου η φύση και ο άνθρωπος συνδιαλέγονται μέσα στους αιώνες, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο μνημείο του χρόνου. Η διάβρωση και η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλαν επίσης στο σημερινό τοπίο της. Οι απότομοι βράχοι του νησιού, που αποτελούνται από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας, διαβρώνονται συνεχώς από τον άνεμο, τη βροχή και τη δράση των κυμάτων.

Αυτή η διάβρωση έχει δημιουργήσει τους εντυπωσιακούς βράχους και τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς που είναι χαρακτηριστικά της Σαντορίνης. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επίσης αφήσει το σημάδι της στο νησί. Το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος έχει υποστηρίξει τη γεωργία για χιλιάδες χρόνια, με αμπέλια, ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες να καλύπτουν μεγάλο μέρος του νησιού.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, με τα ασβεστωμένα κτίρια και τις εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους, δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστη, αλλά και πρακτική, σχεδιασμένη να αντανακλά το έντονο ηλιακό φως και να παρέχει μόνωση από τη ζέστη.

Η Σαντορίνη Σήμερα: Ένα Ζωντανό Εργαστήριο

Σήμερα, η Σαντορίνη είναι ένα ζωντανό εργαστήριο για γεωεπιστήμονες, ιστορικούς και αρχαιολόγους. Τα μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά του νησιού παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τις διαδικασίες που διαμορφώνουν τον πλανήτη μας, ενώ η πλούσια αρχαιολογική του κληρονομιά προσφέρει ένα παράθυρο στο παρελθόν.

Για τους επισκέπτες, η Σαντορίνη προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δύναμη και την ομορφιά της φύσης από πρώτο χέρι. Είτε εξερευνώντας τα αρχαία ερείπια του Ακρωτηρίου, πεζοπορώντας στα απόκρημνα μονοπάτια της καλντέρας, είτε απλά απολαμβάνοντας τη θέα που κόβει την ανάσα, η Σαντορίνη είναι ένα μέρος όπου το παρελθόν και το παρόν συνδυάζονται σε μια εκπληκτική επίδειξη γεωλογικής και ανθρώπινης ιστορίας.

Τις τελευταίες μέρες το εργαστήριο αυτό βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας, η οποία χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρη λόγω του μεγάλου αριθμού σεισμών, αλλά και των μεγεθών τους με αρκετούς να ξεπερνούν το 5.0. Σε αυτή τη φάση ζούμε ιστορικές στιγμές, καταγράφουμε κάτι ιστορικά σημαντικό.

Από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου 2025, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας και στη χέρσο της Σαντορίνης, η οποία στη συνέχεια μετανάστευσε στην περιοχή ανατολικά του Κολούμπο μέχρι και βόρεια της νησίδας Ανύδρου, με μεγέθη που έφθασαν το 5,3. Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σεισμική αυτή δραστηριότητα είναι τεκτονικής φύσεως και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, καθώς η δραστηριότητα των ηφαιστείων Καμένη και Κολούμπο παραμένει σταθερή.

Οπως λένε οι σεισμολόγοι, η διείσδυση του μάγματος στον φλοιό προκαλεί αυξημένες πιέσεις στα ρήγματα της περιοχής, οδηγώντας στην ενεργοποίησή τους. Τα δεδομένα από τη σεισμική τομογραφία δείχνουν ότι σε βάθη κάτω από τα 8-10 χιλιόμετρα υπάρχει μαγματικό ρευστό που πιέζει τον φλοιό, αλλά δεν αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια.

Το ρήγμα της Ανύδρου και η πιθανότητα ισχυρού σεισμού

Παρόλο που το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό έως 6 Ρίχτερ, δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης. Οι ειδικοί συνεχίζουν την παρακολούθηση της περιοχής, ενώ τονίζουν ότι η διάρκεια του φαινομένου είναι αβέβαιη και μπορεί να συνεχιστεί για μήνες.

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που συνδέεται με την κίνηση του μάγματος και την τεκτονική της περιοχής. Η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί νέες μεθόδους παρακολούθησης, πρόσθετους σεισμογράφους, σταθμούς GPS και αναλύσεις δεδομένων, προκειμένου να γίνει κατανοητή η αλληλεπίδραση μεταξύ τεκτονικών και μαγματικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Πάντως, αν και οι σεισμοί θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα, η πιθανότητα άμεσης ηφαιστειακής έκρηξης είναι πλέον αμελητέα.

Αφιέρωμα Σαντορίνη: Μια ιστορία φωτιάς, νερού, καταστροφής αλλά και αναγέννησης

 

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο