Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε συνέχεια των δράσεων για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και την αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας των ερευνητών του ΕΚΠΑ, το Κέντρο Αρχιμήδης ανακοινώνει μία νέα καινοτομία, για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ με αριθμό GR20240100545 και τίτλο «Ready-to-eat shelf-stable food compositions based on aerogel and xerogel technology».

Εικόνα6

Η νέα τεχνολογία αφορά στη δημιουργία θρεπτικών, βιώσιμων και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. Η τεχνολογία αυτή συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες παρασκευής τροφίμων και υλικών με μοναδική δομή και υφή, όπως τα αεροπηκτώματα (aerogels) και τα ξηροπηκτώματα (xerogels), επιτυγχάνοντας την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας.

Εικόνα5

Η ομάδα πίσω από την καινοτομία αυτή παρουσίασε μια σειρά από έτοιμα προς κατανάλωση, θρεπτικά σνακ, τα οποία προσφέρουν μια υγιεινή και βιώσιμη λύση για τους καταναλωτές. Τα σνακ αυτά:

  • Ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, προσφέροντας μια υγιεινή εναλλακτική λύση.
  • Δεν περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα ή επεξεργασμένα σάκχαρα.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά & βιταμίνες.
  • Αξιοποιούν φυσικές πρώτες ύλες, όπως χυμούς φρούτων και λαχανικών, παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, φυτικά & ζωικά ροφήματα.
  • Συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, μετατρέποντας το πλεόνασμα φρέσκων προϊόντων σε υψηλής διατροφικής αξίας σνακ.

Η συγκεκριμένη εφεύρεση αναπτύχθηκε από το τμήμα Χημείας και συγκεκριμένα από την Καθηγήτρια Πατρίνα Παρασκευοπούλου, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Βαλδραμίδη, την Επίκουρη Καθηγήτρια Μαριλένα Δασενάκη, τους Μεταδιδακτορικούς ερευνητές Ελένη Κόλλια και Γρηγόριο Ραπτόπουλο, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Αικατερίνη Ανδρέου, Learda Avdylaj, Απόστολο Καπλάνη, Άννα Κοψαχείλη, Αρτεμις Μαστροθεοδωράκη, Αρτεμισία Ζώη, Αθηνά Μαρία Ζώη, Ευαγγελία Σιγάλα, Κυριακή-Βαρβάρα Βουρλιωτάκη και την προπτυχιακή φοιτητρια Γεωργία Πράπα. Η τεχνολογία έχει ήδη επικυρωθεί στο εργαστήριο και συγκεκριμένα βρίσκεται σε TRL-4, με τα επόμενα βήματα να περιλαμβάνουν την παραγωγή σε πιλοτική κλίμακα και τη δοκιμή της σε βιομηχανικό περιβάλλον, με δυναμικότητα που κυμαίνεται από 50 έως 5.000 κιλά ανά μήνα, ανάλογα με τον τύπο των αεροπηκτωμάτων/ξηροπηκτωμάτων και την υποδομή παραγωγής.

Η εφεύρεση αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για τη βιομηχανία υγιεινής διατροφής, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για βιώσιμα, θρεπτικά και εύχρηστα προϊόντα.

Εικόνα8

Η Καθηγήτρια Πατρίνα Παρασκευοπούλου δήλωσε για την τεχνολογία: “Απαντώντας στην αυξανόμενη ανάγκη για μείωση της σπατάλης τροφίμων και στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, προτείνουμε το AiryBerry: θρεπτικά, έτοιμα προς κατανάλωση σνακ που παρέχουν στους καταναλωτές μια υγιεινή και βιώσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά σνακ.”

 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καινοτομία μπορείτε να δείτε εδώ: https://tto.archimedes.uoa.gr/page21.php

Το Κέντρο Αρχιμήδης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α. στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και στην αξιοποίησή της.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN