Στο περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας ΘΕΡΜΟΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Ιανουάριος 2022) το άρθρο του Καθηγητή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ψύξης, Θέρμανσης και Κλιματισμού ΕΚΠΑ Μιχαήλ Γρ. Βραχόπουλου και της Επίκουρης Καθηγήτριας Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων ΕΚΠΑ Μαρίας Κ. Κούκου με τίτλο “Μια προηγμένη πρόταση διαχείρισης της θερμικής ενέργειας”.
Στο άρθρο παρουσιάζεται μία εφαρμογή με υλικά αλλαγής φάσης (Phase change materials – PCMs) τα οποία χρησιμοποιούνται με ανταγωνιστική αποδοτικότητα, για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις και για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το σύστημα TESSe2b εστιάζει στη χρήση PCMs (που έχουν «ντοπαριστεί» με νανο-σωματίδια για τη βελτίωση των θερμικών χαρακτηριστικών τους) για τη θερμική αποθήκευση σε εξελιγμένα δοχεία αδρανείας. Τα PCMs αξιοποιούνται επίσης για την αποδοτικότερη λειτουργία των γεωεναλλακτών, με τη βελτίωση του ενέματός τους. Σύμφωνα τη μέθοδο, χρησιμοποιούνται δεξαμενές που αποθηκεύουν θερμότητα σε διαφορετικές θερμοκρασίες: δεξαμενή θερμού νερού χρήσης, δεξαμενή θέρμανσης και δεξαμενή αποθήκευσης ψυκτικής ενέργειας. Μετά από εκτεταμένες θεωρητικές και εργαστηριακές έρευνες αποδείχθηκε ότι το νέο σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει πολλαπλάσια ενέργεια από το νερό –που μέχρι σήμερα κατά κόρον χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Επίσης σημαντικό είναι ότι επειδή στο νέο σύστημα δεν υπάρχει δοχείο αποθήκευσης νερού, αποφεύγεται απόλυτα η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων στο θερμό νερό χρήσης.