Με απόφαση της Ακαδημαϊκής Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ (United Nations Academic Impact-UNAI), στην οποία μετέχουν περισσότερα από 1700 ΑΕΙ από ολόκληρο τον πλανήτη, ανακοινώθηκε η ανανέωση και αναβάθμιση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δια του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), ως επί κεφαλής (από κοινού με το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Λάγος, Νιγηρία) του Κόμβου (Hub) για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης της “2030 Agenda for Sustainable Development”.
Η απόφαση αποτελεί αναγνώριση της διεθνούς προσφοράς του Πανεπιστημίου Αθηνών για την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και του 7ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδιαιτέρως σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, του Εύξεινου Πόντου (BSEC) και της Κεντρικής Ασίας, με αναπτυσσόμενη και υπό ανάπτυξη οικονομίες, με χρηματοδότηση σχετικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, οι εξωστρεφείς δραστηριότητες του οποίου περιλαμβάνονται στις επίσημες, ανά διετία, εκθέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΥΠΕΝ) προς την UNFCCC από το 2018.
Η ανάθεση στο Πανεπιστήμιο δια του ΚΕΠΑ της 2ης Συνδιάσκεψης των UNAI SDGs Hubs στη χώρα μας (Οκτώβριος 2025) αποτελεί αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση της “2030 Agenda for Sustainable Development”, εντάσσεται στο πλαίσιο της ασκούμενης εξωστρεφούς πολιτικής του ΕΚΠΑ και αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις του με ΑΕΙ από ολόκληρο τον πλανήτη.
Σε αυτό το πλαίσιο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δια του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, προωθεί ένα αριθμό φιλόδοξων πρωτοβουλιών σε εθνική και διεθνή κλίμακα που σχετίζονται i) με την ανάπτυξη και προστασία του αστικού και περι-αστικού πρασίνου, ii) την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, iii) την υλοποίηση προτάσεων που σχετίζονται με τις Ανθεκτικές Πόλεις, κ.α.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξετάζει την προοπτική πρόσκλησης συμμετοχής σε αυτές τις δραστηριότητες των ΑΕΙ της χώρας, κοινωφελών ιδρυμάτων, κλπ. με σκοπό την επεξεργασία ενός εξωστρεφούς σχεδίου επιστημονικής, ερευνητικής και οικονομικής συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.