Την 2α Ιουλίου 2025, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Λεωνίδας Πλατανιάς, καθηγητής Ογκολογίας, Ιατρικής-Βιοχημείας και Mοριακής Γενετικής, Διευθυντής στο Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, Η.Π.Α.
Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε η καθηγήτρια Ογκολογίας, Διευθύντρια της Β ’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής – Ειδικής Νοσολογίας και του Ομώνυμου Ερευνητικού Εργαστηρίου (Μονάδα Έρευνας) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», Aμάντα Ψυρρή.
Την Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος.
Την Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής Επιστημών Υγείας έκανε η Κοσμήτορας της Σχολής, καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του τιμώμενου καθηγητή Λεωνίδα Πλατανιά, με τίτλο:
«Interferon signaling circuits as therapeutic targets in malignancie»
Στην προφώνησή του ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος τόνισε μεταξύ άλλων « Η ερευνητική του συμβολή είναι εντυπωσιακή τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 320 επιστημονικές εργασίες, οι οποίες έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη θεραπευτική προσέγγιση σε αιματολογικές κακοήθειες. Η έρευνά του επικεντρώνεται στα μονοπάτια σηματοδότησης κυτοκινών και στη στόχευση τους για την αντιμετώπιση των λευχαιμιών. Τα προγράμματά του χρηματοδοτούνται ανελλιπώς για περισσότερα από 25 χρόνια από το National Cancer Institute των ΗΠΑ – επίτευγμα που μαρτυρά τη διαρκή πρωτοπορία και επιστημονική εγκυρότητα του έργου του.
Ο τιμώμενος έχει λάβει σειρά σημαντικών διεθνών διακρίσεων για την έρευνά του στις ιντερφερόνες και τις κυτταροκίνες, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της International Cytokine and Interferon Society. Συμμετέχει σε δεκάδες διεθνείς επιτροπές, συμβουλευτικά όργανα και συντακτικές ομάδες έγκριτων επιστημονικών περιοδικών, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη χάραξη της παγκόσμιας στρατηγικής για την ογκολογική έρευνα.
Ωστόσο, η συμβολή του δεν περιορίζεται στην επιστημονική έρευνα. Μέσα από τον ρόλο του ως μέντορας νέων επιστημόνων και συντονιστής ερευνητικών και εκπαιδευτικών δικτύων, συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς γιατρών και ερευνητών».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κωνσταντινίδης