Νέα & Ανακοινώσεις

Αρχαίοι λύκοι δίνουν νέα στοιχεία για την καταγωγή του σκύλου

Αρχαίοι λύκοι δίνουν νέα στοιχεία για την καταγωγή του σκύλου

H φοιτήτρια του ΠΜΣ «Οικολογία και Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» του ΕΚΠΑ Ειρήνη Αντωνιάδου, με θέμα μεταπτυχιακής διατριβής “Τροφική οικολογία του λύκου (Canis lupus) στο δάσος της Δαδιάς και την ευρύτερη περιοχή” και ο Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας Παναγιώτης Παφίλης του Τμήματος Βιολογίας συνοψίζουν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature τον Ιούνιο του 2022 (Bergstrom et al. 2022. Grey wolf genomic history reveals a dual ancestry of dogs. Nature, https://doi.org/10.1038/s41586-022-04824-9)

Όλοι οι σκύλοι που ζουν σήμερα ανάμεσά μας, πιστεύεται ότι κατάγονται από έναν πληθυσμό λύκων που εξημερώθηκαν κατά την πιο πρόσφατη παγετώδη περίοδο. Ωστόσο, το μπλεγμένο κουβάρι της γενεαλογίας των σκύλων, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των εξημερώσεων. Μια καινούργια μελέτη επιτυγχάνει να μειώσει το εύρος των πιθανών περιοχών καταγωγής τους, διατυπώνοντας και το ενδεχόμενο για δύο ανεξάρτητα συμβάντα εξημέρωσης.

Μέχρι πρότινος, η έρευνα είχε προσανατολιστεί στην ενδελεχή μελέτη του γονιδιώματος των σκύλων. Οι επιστήμονες είχαν δοκιμάσει τα πάντα: από αναλύσεις σε αρχαία οστά σκύλων, μέχρι αλληλουχίσεις DNA σύγχρονων σκύλων. Ωστόσο, όλες οι μέχρι στιγμής προσπάθειες, είχαν αποβεί άκαρπες και αντικρουόμενες. Στη νέα αυτή μελέτη οι ερευνητές ακολούθησαν έναν εναλλακτικό δρόμο, αντί να κινηθούν από τους σκύλους προς τους λύκους, προσπάθησαν το αντίστροφο. Στόχος τους ήταν να βρεθεί η καταγωγή του πληθυσμού των αρχαίων λύκων, οι οποίοι εξημερώθηκαν και έδωσαν γένεση στους σκύλους.

Η απαρχή της εξημέρωσης των λύκων θεωρείται ότι ξεκίνησε τουλάχιστον πριν από 15.000 χρόνια, με πολύ πιθανό ενδεχόμενο το χρονικό αυτό κατώφλι να επεκτείνεται και στα 23.000 χρόνια πριν. Το κλίμα εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα ψυχρό και ξηρό λόγω της παγετώδους περιόδου. Κατά την επικρατέστερη θεωρία, λιγότερο φοβικά άτομα γκρίζου λύκου άρχισαν να πλησιάζουν τους ανθρώπινους καταυλισμούς σε αναζήτηση τροφής. Με την πάροδο των γενεών διαμόρφωσαν μια όλο και πιο εξοικειωμένη συμπεριφορά ως προς τον άνθρωπο, καταλήγοντας να συμβιώνουν μαζί του. Οι άνθρωποι από την μεριά τους, επωφελήθηκαν από αυτή την συμβίωση, αξιοποιώντας τις ικανότητες των καινούριων τους «φίλων» στο κυνήγι και στην φύλαξη των καταυλισμών τους.

Η καταγωγή ωστόσο αυτών των «πρώτων» σκύλων αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό με πολλές περιοχές να αποτελούν πιθανή γενέτειρά τους. Κάποιες γενετικές αναλύσεις έως τώρα συγκλίνουν στην Ανατολική Ασία, ενώ άλλες μελέτες υποδεικνύουν την Σιβηρία, την Μέση Ανατολή, ακόμα και την Δυτική Ευρώπη ως πιθανές τοποθεσίες για την απαρχή της κοινής μας πορείας με τους σκύλους.

«Οι πινέζες που έχουν τοποθετηθεί στον χάρτη είναι πολλές» αναφέρει ο Pontus Skoglund, γενετιστής στο ινστιτούτο Francis Crick και ένας από τους βασικούς συγγραφείς της νέας μελέτης. Ο ίδιος, με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών από 16 χώρες, δοκίμασαν κάτι νέο: να προσπαθήσουν να διαλευκάνουν τον τεράστιο γενεαλογικό χάρτη των λύκων κατά την περίοδο που υπολογίζεται ότι ξεκίνησαν να εξημερώνονται. Χαρακτηριστικά λέει επ’ αυτού: «Φανταστείτε την γενεαλογία των λύκων, σαν ένα μεγάλο παζλ που προσπαθήσαμε να συναρμολογήσουμε, μέχρις ότου το να μείνει ένα μοναδικό κενό. Το κομμάτι του παζλ που θα λείπει, θα αποτελεί την καταγωγή των σκύλων.»  

Η ομάδα που εργάστηκε για την συγκεκριμένη έρευνα συγκροτήθηκε από 81 συν-συγγραφείς από διαφορετικούς κλάδους: αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και γενετιστές. Συγκέντρωσαν τα συνολικά τους δεδομένα και τα δείγματα που αξιοποιήθηκαν τελικά στην εργασία προήλθαν από 66 γονιδιώματα από αρχαίους λύκους – τα οποία αλληλουχήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης- ενώ συμπεριλήφθηκαν και 6 τα οποία ήταν ήδη δημοσιευμένα. Η ηλικία των 72 αυτών γονιδιωμάτων εντοπίζεται σε ποικίλες χρονολογίες εντός των τελευταίων 100.000 ετών και προέρχονται από διαφορετικές ηπείρους. Συμπληρωματικά των αρχαίων γονιδιωμάτων, χρησιμοποιήθηκαν ήδη αλληλουχημένα γονιδιώματα από 68 σύγχρονους λύκους, 369 σύγχρονους σκύλους και 33 αρχαίους σκύλους.

Πρώτο στάδιο της μελέτης αποτέλεσε η προσπάθεια ανακατασκευής ενός αδρού γενεαλογικού δέντρου των αρχαίων γονιδιωμάτων των λύκων. Από το δέντρο προέκυψε μια πολύ έντονη γονιδιακή ροή από τους λύκους της Σιβηρίας, τόσο στον αμερικανικό πληθυσμό λύκων, όσο και τον ευρασιατικό, υποδηλώνοντας ότι ο πληθυσμός της Σιβηρίας αποτέλεσε κύρια γενετική δεξαμενή του είδους και μάλιστα μονόδρομα. Ως προς τον αμερικανικό πληθυσμό των σύγχρονων λύκων φαίνεται επίσης να φέρει ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% γενετικού υλικού που έχει προέλθει από υβριδισμό με κογιότ (χρονολογείται περί τα 80.000-100.000 χρόνια πριν). Ο σύγχρονος ευρασιατικός πληθυσμός λύκων αποδεικνύεται να φέρει σε μεγάλο ποσοστό μια γενετική ταυτότητα προερχόμενη από τους λύκους της Σιβηρίας αλλά και ένα τμήμα μοναδικής γενετικής ποικιλότητας. Υποδεικνύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η ύπαρξη μιας βαθιάς ευρωπαϊκής κληρονομικής ρίζας.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα παραπάνω είναι το πόσο έντονη παρέμεινε διαχρονικά η γενετική επικοινωνία των λύκων παγκοσμίως. Οι κοινές σιβηρικές ρίζες, που μοιράζεται μέχρι και σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους, αποδεικνύουν την μεγάλη κινητικότητα και διασύνδεση που είχαν κατά την διάρκεια εκατοντάδων χιλιάδων ετών, ακόμα και πολύ απομακρυσμένοι μεταξύ τους πληθυσμοί.

Σημαντικότατο αποτέλεσμα της έρευνας είναι επίσης ένας εκτενής κατάλογος γονιδίων, τα οποία έχουν αυξανόμενες συχνότητες εμφάνισης στον πληθυσμό των λύκων κατά την διάρκεια περίπου 30.000 γενεών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα γονίδιο σχετιζόμενο με την κρανιοπροσωπική ανάπτυξη. Πρωτοεμφανίζεται στους λύκους 40.000 χρόνια πριν και σε διάστημα 10.000 ετών από εξαιρετικά σπάνιο, κατέληξε να έχει εγκαθιδρυθεί στο 100% του παγκόσμιου πληθυσμού των αρχαίων λύκων. Απόδειξη αποτελεί ότι το φέρουν όλοι οι λύκοι αλλά και οι σκύλοι σήμερα. Παρόμοια πορεία ακολούθησε και μια ομάδα γονιδίων σχετιζόμενα με την όσφρηση, μεταξύ 45.000 και 25.000 ετών πριν.

Τέτοιου τύπου αλλαγές, εάν ένας πληθυσμός δεν έχει υποστεί κάποιο συμβάν γεωγραφικής απομόνωσης, υποδηλώνουν την δράση της φυσικής επιλογής. Στην περίπτωση των λύκων, θεωρείται ότι τα γονίδια αυτά, σχετίζονται με κάποια προσαρμογή – πιθανόν δυνατότερο δάγκωμα και πιο ευαίσθητη όσφρηση – που  ευνόησαν την επιβίωσή τους κατά την διάρκεια της παγετώδους περιόδου. Οι λύκοι που έφεραν τα συγκεκριμένα γονίδια, πιστεύεται ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης, άρα και αναπαραγωγής, μεταβιβάζοντας το γενετικό τους υλικό στους απογόνους τους.  Με την πάροδο των γενεών, τα ευνοϊκά ως προς την επιβίωση γονίδια, φαίνεται να έχουν εγκαθιδρυθεί καθολικά στον πληθυσμό.

Παρά την κατασκευή του σύνθετου γενεαλογικού δέντρο των αρχαίων λύκων, δεν προέκυψε κανένας κλάδος με τον οποίο να έχουν άμεση συγγένεια οι σκύλοι. Παρά ταύτα, η όλη προσπάθεια δεν υπήρξε μάταια καθώς αποκλείστηκαν πολλές περιοχές ως πιθανές γενέτειρες. Οι σκύλοι βρέθηκε ότι είναι πολύ πιο όμοιοι γενετικά με τους πληθυσμούς λύκου της ανατολικής Ασίας, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αρχαίοι λύκοι από την Ευρώπη μοιράζονται κάποια γονίδια με σύγχρονους σκύλους της δυτικής Ευρασίας και της Αφρικής οι οποίοι ανήκουν σε αρχέγονου τύπου φυλές, όπως τα Basenji. Για αυτό το εύρημα έχουν προταθεί δύο ερμηνείες: είτε λύκοι που είχαν ευρωπαϊκές ρίζες διασταυρώνονταν με σκύλους, είτε η εξημέρωση των λύκων έγινε δύο φορές. Λόγω της μεγάλης κινητικότητας τόσο των τότε πληθυσμών λύκου, όσο και των σκύλων που ακολουθούσαν τις ανθρώπινες μετακινήσεις ,το πρώτο σενάριο θεωρείται πιθανότερο, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διπλής καταγωγής.

Η παρούσα μελέτη πέτυχε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις προϋπάρχουσες «πινέζες» και καταλήγει στην ανατολική Ασία σαν ευρύτερη περιοχή προέλευσης των σκύλων. Αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας μάλιστα υποστηρίζουν μεγάλη συγγένεια μεταξύ σκύλου και του πλέον εξαφανισμένου ιαπωνικού λύκου, ενισχύοντας την υπόθεση της ασιατικής καταγωγής. Το μυστήριο της τοποθεσίας όπου έζησε ο πρώτος πληθυσμός σκύλων παραμένει ακόμα άλυτο και αυτό προκύπτει καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος αρχαίος λύκος άμεσα συγγενικός με αυτούς.

Συνεχίζοντας τις έρευνες σε αυτήν την κατεύθυνση και αναλύοντας όλο και περισσότερα γονιδιώματα αρχαίων λύκων, η περιοχή καταγωγής των σκύλων θα εντοπίζεται όλο και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Την λύση στο παζλ θα μπορούσε να δώσει η ανακάλυψη του απολιθώματος ενός αρχαίου λύκου που να ανήκε σε εκείνον τον αρχικό πληθυσμό που εξημερώθηκε, φανερώνοντάς μας επί τέλους ποια υπήρξε η πρώτη πατρίδα των πιστών μας φίλων.

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Συναντήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Κινηματογράφος και οπτικοακουστικές τέχνες στην εκπαίδευση I»

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα καθώς  και ζητήματα μεθοδολογίας, που αφορούν το συγκεκριμένο πεδίο. Η Αναστασία Βλαχάκη από το Κέντρο Οπτικοακουστικής Παιδείας ΚΑΡΠΟΣ στις […]

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

«MBA Strategic Management and Competitiveness/Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» | Πρόσκληση υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «MBA Strategic Management and Competitiveness / Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα» που ξεκινά από το χειμερινό εξάμηνο […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο