Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επετειακό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: “Το Κωνσταντινουπολίτικο και Μικρασιατικό Θέατρο έως το 1922. Συνέχειες και Τομές στην Ελλάδα και τη Διασπορά μέχρι τον 21ο αιώνα” [12-15/10/22, Τελετή Έναρξης: 12/10]

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

image 1

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργανώνει Επετειακό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφιερωμένο στην Ομότιμη Καθηγήτρια Χρυσόθεμη Σταματοπούλου-Βασιλάκου για το έργο και την προσφορά της στο Τμήμα, με θέμα: «Το Κωνσταντινουπολίτικο και Μικρασιατικό Θέατρο έως το 1922. Συνέχειες και τομές στην Ελλάδα και τη Διασπορά μέχρι τον 21ο αιώνα».

Κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η συστηματική καταγραφή της θεατρικής δραστηριότητας του κωνσταντινουπολίτικου και μικρασιατικού Ελληνισμού από τον 17ο αιώνα έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή και της συνέχειάς της στις  εναπομείνασες παροικίες, στην Ελλάδα και στη Διασπορά.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από 12 ώς 15 Οκτωβρίου 2022 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους πάνω από 80 ομιλητές που θα καλύψουν τις παρακάτω θεματικές:

  • Το Ελληνικό Θέατρο στην Κωνσταντινούπολη
  • Το Ελληνικό Θέατρο στη Σμύρνη
  • Εκδόσεις – Τύπος – Αρχεία
  • Μικρασία και Πρόσληψη Αρχαίου Δράματος
  • Το Νεοελληνικό Θέατρο στον Μεσοπόλεμο
  • Μικρασία και Νεοελληνική Δραματουργία
  • Μικρασία στη Σύγχρονη Δραματουργία: Κείμενα και Παραστάσεις
  • Μικρασιατική Καταστροφή: Νεότερες και Σύγχρονες Δραματοποιήσεις Σκηνικές Ερμηνείες και Επιτελέσεις
  • Το Προσφυγικό Θέατρο στην Αθήνα
  • Απηχήσεις στο Τουρκικό Θέατρο και η Υποδοχή του στην Αθήνα
  • Μουσική και Λυρικό Θέατρο στη Σμύρνη
  • Μικρασία στην Επιθεώρηση και το Θέατρο Σκιών
  • Μικρασία και το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τον ιστότοπο του Συνεδρίου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://conferences.uoa.gr/event/55/

και στη σελίδα του Τμήματος στο fb: https://www.facebook.com/events/614307676830106?ref=newsfeed

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Poster NEW1
Αφίσα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής οργανώνουν Επετειακό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα:

«Το Μικρασιατικό και το Κωνσταντινουπολίτικο θέατρο μέχρι το 1922. Συνέχειες και τομές στην Ελλάδα και τη Διασπορά μέχρι τον 21ο αιώνα»

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη 12η Οκτωβρίου 2022 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.30 π.μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) και θα μεταδίδεται παράλληλα διαδικτυακά:

Το Συνέδριο αφιερώνεται στην Ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Χρυσόθεμη Σταματοπούλου-Βασιλάκου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Σύντομες ομιλίες από:
− τον Επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ, με τίτλο: «Ελληνόφωνο Θέατρο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μια συνεχής διαχρονική παρουσία (1623-1922)»
− την Ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Άννα Ταμπάκη, με τίτλο: «Από τα προξενικά μέγαρα στις σχολικές αίθουσες (17ος- αρχές 19ου αι.)».

Παρουσίαση του έργου της τιμώμενης Ομότιμης καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Χρυσόθεμης Σταματοπούλου-Βασιλάκου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γιώργο Π. Πεφάνη.

Κεντρική ομιλία από την Ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Χρυσόθεμη Σταματοπούλου-Βασιλάκου με τίτλο: «Μικρασιάτες θεατρικοί συγγραφείς και θεατράνθρωποι (19ος-20ός αι.). Η συμβολή τους στο νεοελληνικό θέατρο».

Προβολή δημιουργικού βίντεο αφιερωμένου στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο: «Στις προκυμαίες της μνήμης». Μια συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με τη συμμετοχή μεικτής ομάδας φοιτητών του ΕΚΠΑ. Υπεύθυνες δράσης: καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Σμαράγδα Χρυσοστόμου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Κλειώ Φανουράκη, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ελισσάβετ Περακάκη.

από έως
Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN