Ο συλλογικός αυτός τόμος που συνεπιμελήθηκαν η Ειρήνη Αποστόλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Γαλλικού πολιτισμού στο ΕΚΠΑ και η Alessia Zambon maître de conférences στο Université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines με θέμα «Από τη λεηλασία στη συνείδηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: ο ρόλος των Γάλλων και των άλλων Δυτικών 18ος-19ος αι», αποτελεί τον 23ο τόμο της συλλογής Scripta Receptoria του εκδοτικού οίκου Ausonius.
Στην εισαγωγή του, οι επιμελήτριες προβαίνουν σε μια αναδρομή της σχέσης και της προσωπικής επαφής των Γάλλων και άλλων Δυτικοευρωπαίων με την Αρχαιότητα και μελετούν την έκφραση της πολιτιστικής συνείδησης των Ελλήνων και των Οθωμανών σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πολιτιστική ιμπεριαλιστική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων. Ο συγκεκριμένος τόμος, που καλύπτει την περίοδο από την σταδιακή ανακάλυψη της Ολυμπίας τον 18ο αι. έως τη δωρεά αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού το 1919, αρθρώνεται σε τρεις ενότητες : A. Οι πρόδρομοι : ταξιδιώτες, αρχαιοδίφες, διπλωμάτες, B. Επιστημονικές αποστολές και αρχαιολογικά ταξίδια στην Ελλάδα και στην Μικρά Ασία και Γ. Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει δεκαεπτά επιστημονικά άρθρα, στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά, ερευνητών και πανεπιστημιακών από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις αρπαγής των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία από Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους, κυρίως Βρετανούς, αρχαιοδίφες και αρχαιολόγους διερευνώνται άγνωστες πτυχές της δράσης και των πρακτικών τους που είχαν συχνά ως στόχο τον εμπλουτισμό δημόσιων και ιδιωτικών ευρωπαϊκών συλλογών. Επιπλέον, οι συγγραφείς μελετούν τον ρόλο που διαδραμάτισε η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων και των Οθωμανών στην αφύπνιση της πολιτιστικής συνείδησής τους και στη λήψη μέτρων προστασίας της.