Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κέντρο «Αρχιμήδης» Ε.Κ.Π.Α.: Διαγωνισμός Καινοτομίας με αντικείμενο τις φυσικές καταστροφές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση για τον Διαγωνισμό Καινοτομίας του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα «Πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής», στον οποίο υποστηρικτής ήταν η ElvalHalcor. Κατά την εκδήλωση βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο «Κωστής Παλαμάς» του Ε.Κ.Π.Α., έγινε παρουσίαση των καινοτόμων λύσεων που συμμετείχαν, καθώς και απονομή βραβείων στις τρεις προτάσεις που διακρίθηκαν.

11 1
12
4 4

Λαμβάνοντας υπόψιν την τεράστια καταστροφή που υπέστη η χώρα μας πρόσφατα από πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις με περιβαλλοντικό, υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που αυτές επιφέρουν, το Κέντρο «Αρχιμήδης» προσκάλεσε την ερευνητική κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α. να εξετάσει τις πρακτικές εφαρμογές των ερευνητικών της αποτελεσμάτων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σημαντικών αυτών επιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η πρακτική αξία που μπορούν να έχουν τα οφέλη της εφαρμοσμένης έρευνας ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία.

Η πρόσκληση στον διαγωνισμό βρήκε σημαντική ανταπόκριση στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α., συγκεντρώνοντας εννέα (9) καινοτόμες λύσεις, τις οποίες αξιολόγησε επιτροπή με Πρόεδρο τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., κ. Ευθύμιο Λέκκα και μέλη: τον Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, κ. Αθανάσιο Γκανά, τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), κ. Διονύσιο Γκούτη, τον Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α., Τακτικό Μέλος και Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστο Ζερεφό, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γιώργο Καβύρη, τον Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. και Ακαδημαϊκό Σύμβουλο του Κέντρου Αρχιμήδης, κ. Νικόλαο Μυλωνά, την Ερευνήτρια Γ΄ του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, κα Αναστασία Πούπκου και τη Διευθύντρια Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, κα Ελευθερία Πογιατζή.

Κατόπιν της παρουσίασής τους στην κατάμεστη αίθουσα του Κτιρίου «Κωστής Παλαμάς», ανακοινώθηκαν οι τρεις πρώτες προτάσεις που βραβεύθηκαν και κέρδισαν χρηματικό έπαθλο. Το πρώτο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 €, κέρδισε η πρόταση «Nature4Nature», που αφορά μια “πράσινη” πρακτική για την προστασία των παραλιών από την παράκτια διάβρωση, με επικεφαλής την Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κα Νίκη Ευελπίδου.

1 3

Το δεύτερο βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο αξίας 6.000 €, κέρδισε το πρωτοποριακό σύστημα «Plato» για τη διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς στην Ελλάδα με τεχνητή νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Μανόλη Κουμπαράκη.

2 4

Την απονομή έκλεισε η τρίτη νικητήρια πρόταση, με χρηματικό έπαθλο αξίας 4.000 €, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ανίχνευσης και πρόβλεψης πυρκαγιών με δορυφορικά μέσα, IoT, αισθητήρες και drones, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Αεροδιαστημικής & Τεχνολογίας, κ. Βάιο Λάππα.

3 4

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α., κ. Χρήστος Καραγιάννης, τόνισε ότι, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας αντιπροσωπεύει την πνευματική δύναμη και την αναζήτηση της αριστείας που χαρακτηρίζουν το πνεύμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάει όμως και ένα βήμα παραπέρα. Θέτει το Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία της κοινωνίας, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει, προτείνοντας και εφαρμόζοντας τεκμηριωμένες λύσεις που προλαμβάνουν ή και θεραπεύουν σημαντικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου «Αρχιμήδης», κ. Νικόλαος Μυλωνάς, με αφορμή τη χορηγία της ElvalHalcor, υπογράμμισε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας ότι, οι εν λόγω συνέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες που προωθούν την επιστημονική έρευνα και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ElvalHalcor, κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Στην ElvalHalcor, επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στην προηγμένη τεχνολογία, με στόχο να προσφέρουμε καινοτόμα προϊόντα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας μας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα για ένα βιώσιμο μέλλον. Έχοντας θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη ως στρατηγική επιλογή μας, με χαρά στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια που συνδέει την επιχειρηματικότητα με την πανεπιστημιακή έρευνα και την καινοτομία, επιτυγχάνοντας συνέργειες που δημιουργούν και επιστρέφουν πραγματική αξία στην κοινωνία.» Ο κ. Κυριακόπουλος συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για τις αξιέπαινες λύσεις που κατέθεσαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που πλήττουν ολοένα και συχνότερα τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι: «Ο διαγωνισμός καινοτομίας του Κέντρου «Αρχιμήδης» και του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί μία εξαιρετική πρωτοβουλία που δείχνει τον δρόμο πώς η εφαρμοσμένη έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.»

Σχετικά με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης»

Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με την επωνυμία «Αρχιμήδης» είναι ένας θεσμός του Ε.Κ.Π.Α. που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-20. Το Κέντρο έχει στόχο να συνδέσει την ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία και παράλληλα να εκκολάψει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις οποίες εν δυνάμει θα δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Σχετικά με την ElvalHalcor

Η ElvalHalcor είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής προϊόντων και λύσεων αλουμινίου και χαλκού. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 85 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, ισχυρή παραγωγική βάση με 15 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 90 χώρες. Προσφέρει βιώσιμες λύσεις και προϊόντα σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως οι συσκευασίες, οι μεταφορές, η δόμηση και κατασκευές, η θέρμανση, η ψύξη και ο κλιματισμός και οι ΑΠΕ. www.elvalhalcor.com.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN