Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τιμώντας εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.Πενήντα έξι χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ο νους γυρίζει σε εκείνους και εκείνες που αντιστάθηκαν στη βία και στον αυταρχισμό του. Ανάμεσα τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που εκδιώχθηκαν από τη Χούντα, αμέσως μετά την εγκαθίδρυσή της. Στο πλαίσιο του ελέγχου των εκπαιδευτικών θεσμών, η δικτατορία προχώρησε σε μια σειρά από απολύσεις μελών του διδακτικού προσωπικού που κρίθηκαν ως μη νομιμόφρονες.

342040486 1413649329472973 7926183819987523083 n


Το πρώτο κύμα απομακρύνσεων πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1968 όταν δέκα καθηγητές και υφηγητές του ΕΚΠΑ έχασαν τη θέση τους μαζί με άλλους 46 συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ανάμεσά τους ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Φαίδων Βεγλερής, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μιλτιάδης Παπαμιλτιάδης και ο υφηγητής της Νομικής Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Τα επιθετικά μέτρα όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Τα επόμενα χρόνια πανεπιστημιακοί καθηγητές υπέστησαν τις διώξεις του καθεστώτος με βάση την αντιδικτατορική τους δράση. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν εκείνη του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη, ο οποίος, ως υφηγητής της Νομικής Σχολής, με θάρρος εξέφραζε δημόσια την αντίθεση τους στις πρακτικές και τις πολιτικές της Χούντας. Τον Ιανουάριο του 1968 ακυρώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ο διορισμός του ως καθηγητή της έδρας του Β’ Ποινικού Δικαίου και λίγες εβδομάδες αργότερα τέθηκε σε εξάμηνη διαθεσιμότητα η οποία παρατάθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Η παράταση αυτή τον βρήκε στη φυλακή, καθώς είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1969. Τον Απρίλιο του 1970 καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα». Στη διάρκεια της φυλάκισής του εξελέγη τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Μετά την αποφυλάκιση του για λόγους υγείας το 1972, φυγαδεύτηκε με παρέμβαση του δυτικογερμανού πρέσβη στη Χαϊδελβέργη για να διδάξει στη Νομική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου. Η αποκατάσταση του ως καθηγητή στο ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1974, μετά την πτώση της Χούντας.Τα τεκμήρια προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, το οποίο σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ προγραμματίζει έκθεση τεκμηρίων για το αντιδικτατορικό κίνημα και την κατάληψη της Νομικής (Φεβρουάριος 1973)

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN