Νέα & Ανακοινώσεις

Άρθρο στην εφημερίδα Realnews για τα ξενόγλωσσα προγράμματα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ΑΕΙ

Άρθρο στην εφημερίδα Realnews για τα ξενόγλωσσα προγράμματα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ΑΕΙ

Xρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει ο «χάρτης» των αγγλόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, με τους ξένους φοιτητές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ιατρικές σχολές. Ηδη η Ελλάδα μετρά τέσσερις ξενόγλωσσες σχολές Ιατρικής, στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχουν προσελκύσει νέους από περισσότερες από 40 χώρες. Η διάρκεια σπουδών στα αγγλόφωνα προγράμματα Ιατρικής είναι έξι έτη, δηλαδή δώδεκα εξάμηνα, και πέρα από τη διδασκαλία των μαθημάτων περιλαμβάνονται πρακτική, κλινική και εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών, αλλά επιπλέον και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνες πολίτες δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών Ιατρικής, καθώς ο τρόπος για να μπουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στα αγλλόφωνα προγράμματα μπορούν να φοιτήσουν ξένοι υπήκοοι αλλά και κάτοχοι διπλής υπηκοότητας -ελληνικής και κάποιας άλλης- εφόσον όμως έχουν φοιτήσει στις δύο τελευταίες σχολικές τάξεις του λυκείου εκτός Ελλάδας.

Υψηλή ποιότητα

Το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής «Medical Degree» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του τον Σεπτέμβριο του 2022. Σήμερα είναι στο τρίτο έτος λειτουργίας του και αριθμεί 120 φοιτητές από 27 χώρες: Αίγυπτο, Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Καναδά, Κίνα, Κύπρο, Λίβανο, Μαλδίβες, Νορβηγία,  Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Πακιστάν, Συρία, Φιλιππίνες, Φινλανδία.

Το κόστος φοίτησης στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα είναι 13.000 ευρώ ανά έτος και τα χρήματα κατατίθενται στο πανεπιστήμιο, σε ένανειδικό λογαριασμό, και χρησιμοποιούνται για το κόστος του προγράμματος και τις υποτροφίες. Αυτή την περίοδο, το πρόγραμμα βρίσκεται στον τέταρτο κύκλο εισδοχών έχοντας δεχθεί συνολικά 860 αιτήσεις από 86 χώρες.

Διευθυντής του ξενόγλωσσου προγράμματος στο ΕΚΠΑ είναι ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Χειρουργικής, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για υψηλό επίπεδο σπουδών. «Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η αρχαιότερη και μεγαλύτερη ιατρική σχολή της χώρας μας, έκανε πριν από τρία χρόνια ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης, ξεκινώντας ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής για αλλοδαπούς φοιτητές. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα προσφέρει την ίδια υψηλή ποιότητα σπουδών που έχουν κατατάξει την Ιατρική Σχολή Αθηνών ανάμεσα στις εκατό καλύτερες στον κόσμο, γι’ αυτό και προσελκύει άριστους φοιτητές από όλη την υφήλιο», δηλώνει στη Realnews ο Ν. Αρκαδόπουλος.

«Ιδανική χώρα»

Τις εντυπώσεις τους από τις σπουδές τους στη χώρα μας περιγράφουν στην «R» τρεις σπουδαστές που φοιτούν στο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής «Medical Degree» του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προδιαγραφές για σπουδές. Η 26χρονη Κατερίνα είναι στο τρίτο έτος φοίτησης στο ΕΚΠΑ. Κατάγεται από τον Λίβανο και, όπως λέει, εκπληρώνει το όνειρό της να σπουδάσει Ιατρική.

«Η καταγωγή μου είναι από τον Λίβανο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Οταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, φύγαμε με την οικογένειά μου για τον Λίβανο και επιστρέψαμε όταν άρχισε εκεί η κρίση. Το όνειρό μου ήταν να σπουδάσω Ιατρική. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη μου επιλογή για να εκπληρώσω αυτό το όνειρο. Πληροφορήθηκα για το ξενόγλωσσο πρόγραμμα από το διαδίκτυο και δεν το πίστευα. Το επίπεδο των σπουδών είναι πολύ υψηλό και από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον κάθε φοιτητή πόση προσπάθεια θέλει να καταβάλλει. Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για να σπουδάσεις», λέει στην «R» η τριτοετής φοιτήτρια.

Ο Φαρούκ, με καταγωγή από την Ιορδανία, βρίσκεται στο τρίτο έτος φοίτησης και όπως υποστηρίζει είναι πολύ ικανοποιημένος που επέλεξε τη χώρα μας για να σπουδάσει. «Ενημερώθηκα για το συγκεκριμένο τμήμα από τον πατέρα μου ο οποίος ζει στην Ελλάδα. Μπήκα στο site του πανεπιστημίου αμέσως και συμπλήρωσα την απαιτούμενη αίτηση. Είμαι πολύ χαρούμενος που σπουδάζω στην Ελλάδα. Σίγουρα έχει πολύ διάβασμα αλλά το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και έχουμε όλη τη βοήθεια που χρειαζόμαστε από το πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν τα πάντα εδώ, οι σπουδές αλλά και η ζωή στην Ελλάδα. Οταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω, αν θα μείνω εδώ να εργαστώ ή θα επιστρέψω στην Ιορδανία», αναφέρει ο Φαρούκ.

Την ικανοποίησή της για το επίπεδο των σπουδών στην ξενόγλωσση σχολή Ιατρικής του ΕΚΠΑ εκφράζει στην «R» η Ελληνοκαναδή Μάντελιν, με καταγωγή από τη Λευκάδα, η οποία πριν από δύο χρόνια έφυγε από το Τορόντο για να σπουδάσει στην Ελλάδα.

«Αναζητούσα σχολές Ιατρικής στην Ευρώπη. Οταν είδα ότι η Ελλάδα έχει αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής την προτίμησα γιατί ήταν κοντά στην κουλτούρα μου, στη θρησκεία μου και στον πολιτισμό μου. Είμαι Ελληνοκαναδή και από όλα τα μέρη του κόσμου θα επέλεγα την Ελλάδα. Η Αθήνα είναι μια φανταστική πόλη. Οι καθηγητές που μας κάνουν μάθημα είναι πολύ καλοί επαγγελματίες και είμαι σίγουρη ότι λαμβάνω το καλύτερο δυνατό επίπεδο σπουδών. Είναι οι καλύτεροι των καλύτερων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς που θέλουμε να γίνουμε γιατροί. Ο παππούς μου, που είναι από τη Λευκάδα, είναι πολύ χαρούμενος που μαθαίνω ελληνικά. Με παίρνει τηλέφωνο και μου μιλά στα ελληνικά για να δει σε ποια γλώσσα θα του απαντήσω. Ακόμα και αν μετά τις σπουδές μου επιστρέψω στον Καναδά σίγουρα θα επισκέπτομαι συνέχεια την Ελλάδα», λέει η Ελληνοκαναδή δευτεροετής φοιτήτρια.

Θεσσαλονίκη

Η ξενόγλωσση Ιατρική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτελεί το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 με 60 φοιτητές κατ’ έτος και από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του δέχεται εκατοντάδες αιτήσεις από φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Το κόστος για τα δίδακτρα φοίτησης ανά έτος είναι 12.000 ευρώ και υποδέχεται φοιτητές από όλο τον κόσμο, όπως από την Αυστραλία, τo Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, αναφερόμενος στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής του ΑΠΘ τονίζει ότι οι φοιτητές μέσω των σπουδών θα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής καθώς αποτελεί για το πανεπιστήμιό μας έναν πυλώνα διεθνοποίησης. Το πρόγραμμα είναι σπουδαίο για τους φοιτητές και τους παρέχει τη γνώση που θέλουν. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξαν και το πανεπιστήμιό μας το οποίο είναι ξακουστό στο εξωτερικό για την ποιότητα των σπουδών του. Οι φοιτητές μας μπορούν με τα εφόδια που παίρνουν από τη Σχολή μας να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες τους», δηλώνει στην «R» ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο ΑΠΘ.

Κρήτη

Το αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησε το 2023 και ήδη έχουν γίνει 240 αιτήσεις για το επόμενο έτος, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300. Οι φοιτητές που βρίσκονται τώρα στο δεύτερο έτος είναι από όλο τον κόσμο, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, την Τζαμάικα, τη Βραζιλία, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Το κόστος ανά έτος είναι 15.000 ευρώ και περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μάθημα των ελληνικών ώστε οι φοιτητές να βρίσκονται σεκαλό επίπεδο για να μπορούν στο τρίτο έτος να παρακολουθούν τις κλινικές με τους ασθενείς.

«Οι ξένοι φοιτητές προτιμούν τη Σχολή μας αρχικά για τη φήμη της καθώς είναι διεθνώς γνωστή και αναγνωρισμένη για το επίπεδο σπουδών της. Η καλύτερη διαφήμισή μας είναι οι απόφοιτοί μας. Πολλά παιδιά έρχονται γιατί λένε ότι έχουν δει απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης να ασκεί την ιατρική και θέλουν να γίνουν σαν αυτόν. Πέρα από τη Σχολή, σημαντικό ρόλο παίζει και το νησί της Κρήτης, γιατί είναι ένα φιλικό μέρος με καλή ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα πολύ ασφαλές», δηλώνει στην «R» ο Χρήστος Τσατσάνης, συντονιστής του διεθνούς αγγλόγλωσσου προγράμματος σπουδών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Θεσσαλία

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκίνησε το αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής στις 7 Οκτωβρίου του2024 με 40 ξένους φοιτητές στη Λάρισα. Πρόκειται για το πρώτο ξενόγλωσσο τμήμα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το τέταρτο κατά σειρά, μετά τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Κρήτης. Τα δίδακτρα του αγγλόφωνου τμήματος Ιατρικής ανέρχονται στα 12.000 ευρώ ετησίως και οι φοιτητές έρχονται από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

 

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Realnews, Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο