Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο του αναπλ. καθηγητή Ε.Κ.Π.Α. Μιχάλη Μαριόρα για τις εξελίξεις στη Συρία

Αναμφίβολα μεγάλη ανακούφιση προκάλεσε η ανατροπή του καθεστώτος της οικογένειας Ασαντ (Χαφέζ αλ-Ασαντ – πατέρας, Μπασάρ αλ-Ασαντ – υιός) έπειτα από περίπου πενήντα χρόνια, καθώς πρόκειται για την αποκατάσταση μεγάλης και εξαιρετικά αιματηρής ιστορικής αδικίας σε βάρος των σύρων πολιτών και της ένδοξης Συρίας.

Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί επί σειρά δεκαετιών έχουν τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας και μόνο ως ειδεχθή εγκλήματα πολέμου κατά του συριακού λαού μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι Σύροι απαλλάχθηκαν από τον δυνάστη τους Μπασάρ αλ-Ασαντ, όμως ο ίδιος – προς το παρόν – δεν φαίνεται να ελέγχεται και να τιμωρείται για τις πράξεις του κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα δεν έσπευσε να στηλιτεύσει ή ακόμη και να καταδικάσει τη ριζοσπαστικοποιημένη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (Hayat Tahrir ash-Sham, HTS), γέννημα της περιβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Την ίδια εντύπωση προκαλεί και ο ηγέτης της οργάνωσης Αχμαντ αλ-Σαράα με το συνωμοτικό ψευδώνυμο (nom de guerre) Αμπού Μουχάμαντ αλ-Γκολάνι χαρακτηρισμένος από καιρό ως τρομοκράτης – όπως βέβαια και η οργάνωση HTS –, επικηρυγμένος με το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι η λέξη Sham του τίτλου της οργάνωσης είναι ιστορικό όνομα της Συρίας, η Βόρεια Γη (Bilad ash-Sham) ή αλλιώς Φυσική Συρία, η ευρύτερη δηλαδή περιοχή της Μείζονος Συρίας που περιλαμβάνει τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο.

Η βασική επιδίωξη της συγκεκριμένης οργάνωσης, όπως κάθε ισλαμιστικής οργάνωσης, είναι η εγκαθίδρυση της σαρία ως ανελαστικού κριτηρίου διακυβέρνησης και διαβίωσης όλων ανεξαιρέτως, ώστε κατά την ψυχοπαθολογική αντίληψη των ακραία ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων να εφαρμοστεί η εντολή του Αλλάχ.

Σε όποιον δεν αποδέχεται αυτήν την πραγματικότητα, τότε αυτοί οφείλουν να την επιβάλλουν με κάθε μέσο, χωρίς καμία αναστολή.

Αυτή ήταν η πίστη και η ιδεολογία του Αλ-Γκολάνι κατά την προηγούμενη τουλάχιστον δεκαετία και μάλιστα με ακραίες εκφράσεις και εντάσεις, όπως αποδεικνύει το πλούσιο βιογραφικό του με σημαντικότερη «διάκριση» τη διατήρηση και σταδιακή γιγάντωση του Μετώπου Αλ-Νούσρα (ANF) παρακλάδι της Αλ-Κάιντα που το 2016 μετονομάστηκε σε Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας (Jabhat Fateh ash-Sham), ενώ το 2015 έλαβε τον τίτλο που έχει σήμερα Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Συρίας (Hayat Tahrir ash-Sham).

Ο Αλ-Γκολάνι το 2021 εμφανίστηκε σε συνέντευξη σε αμερικανό δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου PBS με κοστούμι και σαφώς ηπιότερες θέσεις δηλώνοντας: «Ναι, έχουμε επικρίνει τις δυτικές πολιτικές. Αλλά το να διεξάγουμε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ ή της Ευρώπης από τη Συρία, αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είπαμε ότι θέλουμε να πολεμήσουμε».

Λίγες ημέρες πριν απ’ την κατάληψη της Δαμασκού δήλωνε «κοσμοπολίτικα» ηγετικά στο CNN: «Η Συρία αξίζει ένα σύστημα διακυβέρνησης θεσμικό, όχι ένα όπου ένας μόνο κυβερνήτης λαμβάνει αυθαίρετες αποφάσεις».

Μια φορά τρομοκράτης πάντα τρομοκράτης, όπως απέδειξε η προσωπική πορεία του τζιχαντιστή τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν από το Αφγανιστάν στους Δίδυμους Πύργους της Αμερικής.

Αμεσα και δραστικά η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να μεριμνήσει για τα δικαιώματα των γυναικών, τους χριστιανούς και όλες τις άλλες μειοψηφικές ομάδες στη Συρία πριν να είναι πολύ αργά τόσο για αυτούς όσο και για την ανθρωπότητα…

Ο Μιχάλης Μαριόρας είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Θρησκευμάτων στο τμήμα Θεολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα ΝΕΑ

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN