Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τετάρτη 28/9/2022 πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, με διοργάνωση των Εκδόσεων ΚΡΙΤΙΚΗ, η παρουσίαση του βιβλίου της Ευαγγελίας Φρυδάκη, Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (https://www.eds.uoa.gr/fileadmin/depts/eds.uoa.gr/www/uploads/BIOGRAFIKA_FOTO/BIOGRAFIKA/FRYDAKI_GR.pdf) και του Δημήτρη Παπαγεωργάκη, Φιλολόγου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Διαλογικότητα και Λογοτεχνική Εκπαίδευση».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι:

Βασίλης Τσάφος, Καθηγητής Παιδαγωγικής Θεωρίας και Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΕΚΠΑ,

Γιούλη Χρονοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων,

Δέσποινα Λάρδη, Φοιτήτρια Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, η οποία υπήρξε, ως μαθήτρια Λυκείου, συμμετέχουσα στην έρευνα,

και οι συγγραφείς, Ευαγγελία Φρυδάκη και Δημήτρης Παπαγεωργάκης.

dialogikotita kai logotexniki ekpaidefsi 28 9 22 a 1024x768 1

Στο βιβλίο παρουσιάζεται μια πρόταση για τη λογοτεχνική εκπαίδευση, που βασίζεται στην έννοια της διαλογικότητας, όπως αυτή νοηματοδοτείται αφενός στο έργο του Μπαχτίν και αφετέρου στη διαλογική παιδαγωγική. Η πρόταση υπήρξε αποτέλεσμα τετράχρονης έρευνας σε λυκειακές τάξεις Πειραματικού Σχολείου της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, και ενέπνευσε την εκπόνηση ενός Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Λογοτεχνίας στη Γ΄ τάξη του Λυκείου, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.

dialogikotita kai logotexniki ekpaidefsi 28 9 22 d 1024x768 1

Το ερευνητικό εγχείρημα ανέδειξε αρχικά ότι μια διδασκαλία, ειδικά στο μάθημα της Λογοτεχνίας που έχει περισσότερο σημασιοδοτικό και λιγότερο γνωστικό χαρακτήρα, μπορεί να είναι οργανωμένη και ταυτόχρονα ελεύθερη. Ανέδειξε, επίσης, τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς που χρειάζονται για μια τέτοια μετάβαση, όπως είναι οι ομιλιακές πρακτικές του εκπαιδευτικού και οι εξωγλωσσικές του προσκλήσεις για ισότιμη συμμετοχή. Το πλαίσιο αυτό, αποσταθεροποιώντας την εγγενή ασυμμετρία των σχέσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικό και μαθητές, βοήθησε, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, τους/τις μαθητές/μαθήτριες να αναπτύξουν αναγνωστικές δεξιότητες, ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, διαλογική ανοιχτή σκέψη, καθώς και διανοητικές ικανότητες αλλά και ηθικές και πολιτικές στάσεις· και αυτό διότι τους επέτρεψε να συγκροτηθούν σε υποκείμενα που παράγουν διαλογικά και ελεύθερα, χωρίς αναγωγή σε ένα ετεροκαθορισμένο πλαίσιο ιδεών, τον λόγο τους για ερωτήματα που απορρέουν από τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 200 πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακοί/μεταπτυχιακές και προπτυχιακοί/προπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες, οι οποίοι τροφοδότησαν μετά το τέλος της παρουσίασης μια ζωηρή και εποικοδομητική συζήτηση.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN