Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε ο Επίσημος Εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, Καθηγητή κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ο επίσημος εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

central2

Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στέψη των ανδριάντων στον χώρο των Προπυλαίων.

siasos2

Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο και ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Σπυρίδωνα Γ. Πλουμίδη με τίτλο: «Η πορεία προς την 28η Οκτωβρίου 1940».

JIM 8058

LEN 5066

LEN 5186

Ο Πρύτανης στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

H επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μέγιστο κατόρθωμα της πάλης του δίκαιου με το άδικο, της πάλης για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

[…]

Το Πανεπιστήμιό μας συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στον εθνικό μας αγώνα. Την επόμενη μέρα μετά από την Ιταλική εισβολή η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεδριάζει, ξεκινώντας με «μία ευχή υπέρ της ευοδώσεως του αγώνος» και χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον της Ελλάδας ως «εξ ενέδρας πλήγμα του μητραλοίου». Σε όλη τη δύσκολη εκείνη περίοδο, το Πανεπιστήμιό μας διαδραμάτισε ενεργό ρόλο παρέχοντας ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικούς πόρους και υποδομές για τη στήριξη του αγώνα. Πλήθος φοιτητών, Καθηγητών και προσωπικού του Πανεπιστημίου μας στρατεύθηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό για την ελευθερία, μνήμες που παραμένουν ανεξίτηλες στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου μας για όποιον επιθυμεί να ανατρέξει.     

JIM 8041

[..]

Με την ευχή να διατηρήσουμε την ιστορική  συνέχεια της χώρας μας ως γενέτειρας της Δημοκρατίας και ως φάρου αντίστασης κατά του απολυταρχισμούκαι τη δέσμευση  να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στις οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές προκλήσεις της εποχής μας, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, διαφυλάσσοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία, την πρόσβαση στη γνώση και την ουσιαστική παιδεία προς όλους, οφείλουμε πρώτοι εμείς, ως Πανεπιστημιακή Κοινότητα, να ακολουθούμε το παράδειγμα της αρετής, της σύνεσης, της επαγρύπνησης και του συνεχούς αγώνα για το καλύτερο.  Συμπορευόμενοι με την κοινωνία και συμπαρασύροντας, εάν θέλετε, την κοινωνία, οφείλουμε ως Εθνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να λειτουργούμε  χωρίς «τοίχους» προσηλωμένοι στις αποστολές της μάθησης, της έρευνας, της καινοτομίας, του πολιτισμού και του νέου ανθρωπισμού αναδεικνύοντας διεθνώς την Ελλάδα του αύριο.

Εις μνήμην των προγόνων μας και με συναισθήματα υπερηφάνειας για το «ΟΧΙ» ενός αριθμητικά μικρού, αλλά την ίδια στιγμή ιστορικά μεγάλου λαού, ας εορτάσουμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου, ας πάρουμε το μέγιστο δίδαγμα από τις ηρωικές πράξεις εκείνων των Ελλήνων που με διάφορους τρόπους αντιστάθηκαν στον ξένο κατακτητή  και στην ίδια την ιδέα του φασισμού και του ναζισμού, και  ας συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους νέους μας με τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμπνέοντάς τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και  στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

Η ιστορική μνήμη μπορεί να καθορίσει μια αισιόδοξη πορεία προς το μέλλον, εάν και εφόσον φανούμε έτοιμοι να αντλήσουμε από αυτήν τα σωστά διδάγματα. Ας τη διαφυλάξουμε με σεβασμό και ας την κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενιές.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN