Νέα & Ανακοινώσεις

Κλιματική κρίση: Θα είναι αυτό το θερμότερο καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; | Συνέντευξη του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Καρτάλη στην «Κ»

Κλιματική κρίση: Θα είναι αυτό το θερμότερο καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; | Συνέντευξη του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Καρτάλη στην «Κ»
photo Cartalis

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Κώστας Καρτάλης, μίλησε στην «Κ» και την κ. Βίκυ Κατεχάκη για την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας, για τους επερχόμενους καύσωνες και τους κινδύνους από τα λεγόμενα «συνδυασμένα φαινόμενα».

Αναλυτικότερα το άρθρο αναφέρει:

Το Ελ Νίνιο, το ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο από τον Ειρηνικό, συνεχίζει να επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα. Μετά τον ασυνήθιστα θερμό χειμώνα που ζήσαμε, αναζητούμε –με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα– τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Eνωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κώστας Καρτάλης, μιλά στην «Κ» για την αναμενόμενη αύξηση των ημερών με καύσωνα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σχολιάζει τις αναφορές περί συνθηκών «Σαχάρας» και απαντά πότε θα «εκπνεύσει» το φαινόμενο του Ελ Νίνιo.

«Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή πιθανότητα –σε ποσοστό 88%– το φαινόμενο να συνεχιστεί –αν και με φθίνουσα ένταση– έως και τον Μάιο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει υψηλότερες, για την εποχή, θερμοκρασίες για τον πλανήτη, αλλά και μία γενικότερη κλιματική αστάθεια. Στο διάστημα από τον Ιούνιο και μετά τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα εκτιμούν εκτόνωση του φαινομένου, καθώς θα επικρατούν συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ουδέτερες ως προς το Ελ Νίνιο», τονίζει.

Ορυκτά καύσιμα, μείωση της υγρασίας εδάφους και «ωμέγα εμποδισμός»

Πάντως, θα ήταν λάθος να αποδώσουμε τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες αποκλειστικά στο ωκεάνιο φαινόμενο, που μόνο έμμεσα επηρεάζει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ακόμη κι αν αυτή τη φορά είναι εντονότερο σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Ο καθηγητής τονίζει ότι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις συνθήκες θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου είναι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου), ενώ στην «εξίσωση» προσθέτει ακόμη δύο σημαντικές παραμέτρους.

Ο εγκλωβισμός θερμών αερίων μαζών οδηγεί σε ηπιότερες συνθήκες τον χειμώνα και σε ιδιαίτερα επιθετικούς καύσωνες το καλοκαίρι.

«Στις συνθήκες που επικράτησαν έχει συμβάλει τόσο η μείωση της υγρασίας εδάφους όσο και η τάση αύξησης του φαινομένου με την ονομασία “ωμέγα εμποδισμός”, που αφορά τον εγκλωβισμό θερμών αερίων μαζών στην Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη εξαιτίας των αλλαγών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Ο εγκλωβισμός αυτός οδηγεί σε ηπιότερες συνθήκες τον χειμώνα, αλλά σε ιδιαίτερα επιθετικούς καύσωνες το καλοκαίρι», επισημαίνει.

Θα είναι αυτό το θερμότερο καλοκαίρι στην περιοχή μας;

Οι αναλύσεις έγκυρων επιστημονικών φορέων για το καλοκαίρι αναφέρουν ειδικά για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2016 κατά περίπου 1 έως 1,5 βαθμό Κελσίου τον Ιούλιο και κατά 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου τον Αύγουστο. Κι αν το 2023 ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, το 2024 δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ- να είναι ακόμη πιο θερμό, βάσει των τάσεων που καταγράφονται σήμερα.

image for kathimerini
Οι αναλύσεις του φορέα ECWMF αναφέρουν ειδικά για τη ΝΑ Μεσόγειο θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2016 κατά περίπου 1-1,5 βαθμό Κελσίου τον Ιούλιο και κατά 0,5-1 βαθμό Κελσίου τον Αύγουστο.

«Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι αυτές οι αναλύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφορούν χρονική περίοδο αρκετούς μήνες από σήμερα και επηρεάζονται από μηχανισμούς που είναι πολύπλοκοι και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρτάλης.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τον καθηγητή είναι τα λεγόμενα «συνδυασμένα φαινόμενα», δηλαδή η ταυτόχρονη εμφάνιση ξηρασίας και καύσωνα.

«Σε τέτοια φαινόμενα, οι επιπτώσεις του ενός φαινομένου δεν προστίθενται απλώς σε αυτές του άλλου, αλλά τις πολλαπλασιάζουν. Κατά τις θερινές περιόδους του 2022 και 2023, η Μεσόγειος έζησε τέτοια φαινόμενα με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις», υπενθυμίζει ο ίδιος.

Περισσότερες ημέρες καύσωνα

Οι επιστημονικές προβλέψεις που αφορούν τους καύσωνες στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες.

«Στην Ελλάδα, μέχρι το 2050, οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20 μέρες ετησίως, ενώ αρκετές περιοχές της χώρας –κυρίως στον άξονα που ορίζεται από την Ανατολική Θεσσαλία προς την Αττική και την Κρήτη– θα έχουν μέχρι έξι περισσότερα θερμά επεισόδια βάσει του μετριοπαθούς σεναρίου και αντίστοιχα μέχρι δέκα, βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής.

IMG 3544 2
Οι χάρτες εμφανίζουν την αύξηση των θερμών επεισοδίων (καυσώνων) για την επόμενη κλιματική περίοδο σύμφωνα με το μετριοπαθές (RCP 4.5) και το απαισιόδοξο σενάριο (RCP 8.5).


Παρότι δεν διακινδυνεύει να κάνει κάποια εκτίμηση ως προς τη συχνότητα που θα έχουν οι φετινοί καύσωνες στην Ελλάδα, ο Κώστας Καρτάλης τονίζει πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. «Σε κάθε περίπτωση, η ήδη επιβεβαιωμένη τάση για το διάστημα 1980-2020 στη Μεσόγειο, δηλαδή καύσωνες με μεγαλύτερη ένταση, συχνότητα και διάρκεια, απαιτεί ισχυρά προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών αλλά και τις δασικές πυρκαγιές».

Οι αναφορές ότι η Ελλάδα θα γίνει Σαχάρα, ότι θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου ή ότι θα κατακλυστούν τα νησιά του Αιγαίου, είναι υπερβολικές.

Ο καθηγητής, εκφράζει μέσω της «Κ» τους προβληματισμούς του για τις δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς για το κλιματικό μέλλον της χώρας μας.

«Ναι, θα έχουμε περισσότερους καύσωνες και με μεγαλύτερη διάρκεια, τα εδάφη μας από την κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα γίνονται πιο ξηρά, η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την ιστορική περίοδο. Ομως, οι αναφορές λ.χ. ότι η Ελλάδα θα γίνει Σαχάρα, ότι θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου ή ότι θα κατακλυστούν τα νησιά του Αιγαίου, είναι υπερβολικές», αναφέρει ο κ. Καρτάλης και τονίζει τις συνέπειες τέτοιου είδους «εκφοβισμών».

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι αναφορές αυτές γίνονται για να φοβίσουν και έτσι να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Ομως, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες θεωρούν ότι οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες και κατά συνέπεια ότι οι προσπάθειες που καλούνται να καταβάλουν θα είναι ανώφελες. Στη δική μου ανάγνωση, ελπίδα καλλιεργείται μέσα από την επιστημονική αλήθεια. Οι επιστήμονες οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στις εκτιμήσεις».

«Δεν έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο»

Υπάρχει, όμως, περιθώριο να αντιστραφεί η κλιματική κρίση που «απλώνει» τις καταστροφικές της συνέπειες σε όλο τον πλανήτη; «Ναι, αλλά αυτό θα αργήσει», απαντά ο κ. Καρτάλης.

«Υπάρχουν λύσεις, δεν έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο. Ομως, απαιτείται ταχύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φυσικά η σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, από όσους έχουν την κύρια συμμετοχή, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει πάντως να γνωρίζουμε ότι ακόμη και μετά την επίτευξη αυτών των στόχων θα αργήσει να αντιστραφεί η κατάσταση, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα έχει χρόνο ζωής που ξεπερνά τα 50 έτη».

Προϋπόθεση πάντως είναι οι στόχοι να μη μείνουν «στα χαρτιά», διότι σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει ο καθηγητής, «οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλες τις χώρες, ακόμη και για αυτές που δεν έχουν ανάμειξη στο πρόβλημα».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/562954978/klimatiki-krisi-tha-einai-ayto-to-thermotero-kalokairi-sti-notioanatoliki-mesogeio/.

Πόλεις και καύσωνες: Η περίπτωση της Αθήνας

Πόλεις και καύσωνες: Η περίπτωση της Αθήνας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Γιατί στις πόλεις η θερμική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη; Οι πόλεις εμφανίζουν κατά κανόνα υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με τις γειτονικές υπαίθριες περιοχές λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που δημιουργείται ανεξάρτητα από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η αστική θερμική νησίδα οφείλεται στα χαρακτηριστικά της […]

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μίας πόλης στους καύσωνες,  κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο (στους δρόμους, στις ταράτσες των κτηρίων, με μικρά πάρκα και πάρκα τσέπης σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης και στις αυλές των σχολείων), νέα κατασκευαστικά υλικά που απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία […]

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Η κύρια αιτία των σημερινών αλλαγών στο κλίμα είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την θέρμανση και τις […]

1ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας” [12-14 Δεκεμβρίου 2025]

1ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας” [12-14 Δεκεμβρίου 2025]

Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (ΙΦΕ), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) ανακοινώνουν  τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις […]

Φιλοσοφική Σχολή:  Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Φιλοσοφική Σχολή: Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Φιλοσοφική Σχολή πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και δέσμευσης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον […]

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλλα Τσάνη κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 στην κατηγορία «Γυναίκα στην Ενέργεια», για την καθοριστική της συμβολή στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την ενεργή δράση στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η διάκριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), που διεξάγεται στις […]

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μίας πόλης στους καύσωνες,  κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο (στους δρόμους, στις ταράτσες των κτηρίων, με μικρά πάρκα και πάρκα τσέπης σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης και στις αυλές των σχολείων), νέα κατασκευαστικά υλικά που απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία […]

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Η κύρια αιτία των σημερινών αλλαγών στο κλίμα είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την θέρμανση και τις […]

1ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας” [12-14 Δεκεμβρίου 2025]

1ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας” [12-14 Δεκεμβρίου 2025]

Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (ΙΦΕ), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) ανακοινώνουν  τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Ιστορίας με θέμα “Συνομιλίες της Περιβαλλοντικής Ιστορίας με την Ιστορία της Επιστήμης και την Ιστορία της Τεχνολογίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις […]

Φιλοσοφική Σχολή:  Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Φιλοσοφική Σχολή: Συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Φιλοσοφική Σχολή πραγματοποίησε συμβολική δενδροφύτευση στους εξωτερικούς χώρους σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και δέσμευσης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η συνεργασία αυτή αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον […]

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Με το βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 τιμήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στέλλα Τσάνη

Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλλα Τσάνη κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας 2025 στην κατηγορία «Γυναίκα στην Ενέργεια», για την καθοριστική της συμβολή στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την ενεργή δράση στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η διάκριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), που διεξάγεται στις […]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο