Νέα & Ανακοινώσεις

Κλιματική κρίση: Θα είναι αυτό το θερμότερο καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; | Συνέντευξη του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Καρτάλη στην «Κ»

Κλιματική κρίση: Θα είναι αυτό το θερμότερο καλοκαίρι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; | Συνέντευξη του Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Κωνσταντίνου Καρτάλη στην «Κ»
photo Cartalis

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Κώστας Καρτάλης, μίλησε στην «Κ» και την κ. Βίκυ Κατεχάκη για την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας, για τους επερχόμενους καύσωνες και τους κινδύνους από τα λεγόμενα «συνδυασμένα φαινόμενα».

Αναλυτικότερα το άρθρο αναφέρει:

Το Ελ Νίνιο, το ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο από τον Ειρηνικό, συνεχίζει να επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα. Μετά τον ασυνήθιστα θερμό χειμώνα που ζήσαμε, αναζητούμε –με βάση τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα– τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Eνωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κώστας Καρτάλης, μιλά στην «Κ» για την αναμενόμενη αύξηση των ημερών με καύσωνα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σχολιάζει τις αναφορές περί συνθηκών «Σαχάρας» και απαντά πότε θα «εκπνεύσει» το φαινόμενο του Ελ Νίνιo.

«Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή πιθανότητα –σε ποσοστό 88%– το φαινόμενο να συνεχιστεί –αν και με φθίνουσα ένταση– έως και τον Μάιο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει υψηλότερες, για την εποχή, θερμοκρασίες για τον πλανήτη, αλλά και μία γενικότερη κλιματική αστάθεια. Στο διάστημα από τον Ιούνιο και μετά τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα εκτιμούν εκτόνωση του φαινομένου, καθώς θα επικρατούν συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ουδέτερες ως προς το Ελ Νίνιο», τονίζει.

Ορυκτά καύσιμα, μείωση της υγρασίας εδάφους και «ωμέγα εμποδισμός»

Πάντως, θα ήταν λάθος να αποδώσουμε τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες αποκλειστικά στο ωκεάνιο φαινόμενο, που μόνο έμμεσα επηρεάζει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ακόμη κι αν αυτή τη φορά είναι εντονότερο σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Ο καθηγητής τονίζει ότι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις συνθήκες θερμοκρασίας στην περιοχή της Μεσογείου είναι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου), ενώ στην «εξίσωση» προσθέτει ακόμη δύο σημαντικές παραμέτρους.

Ο εγκλωβισμός θερμών αερίων μαζών οδηγεί σε ηπιότερες συνθήκες τον χειμώνα και σε ιδιαίτερα επιθετικούς καύσωνες το καλοκαίρι.

«Στις συνθήκες που επικράτησαν έχει συμβάλει τόσο η μείωση της υγρασίας εδάφους όσο και η τάση αύξησης του φαινομένου με την ονομασία “ωμέγα εμποδισμός”, που αφορά τον εγκλωβισμό θερμών αερίων μαζών στην Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη εξαιτίας των αλλαγών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Ο εγκλωβισμός αυτός οδηγεί σε ηπιότερες συνθήκες τον χειμώνα, αλλά σε ιδιαίτερα επιθετικούς καύσωνες το καλοκαίρι», επισημαίνει.

Θα είναι αυτό το θερμότερο καλοκαίρι στην περιοχή μας;

Οι αναλύσεις έγκυρων επιστημονικών φορέων για το καλοκαίρι αναφέρουν ειδικά για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2016 κατά περίπου 1 έως 1,5 βαθμό Κελσίου τον Ιούλιο και κατά 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου τον Αύγουστο. Κι αν το 2023 ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, το 2024 δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ- να είναι ακόμη πιο θερμό, βάσει των τάσεων που καταγράφονται σήμερα.

image for kathimerini
Οι αναλύσεις του φορέα ECWMF αναφέρουν ειδικά για τη ΝΑ Μεσόγειο θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1993-2016 κατά περίπου 1-1,5 βαθμό Κελσίου τον Ιούλιο και κατά 0,5-1 βαθμό Κελσίου τον Αύγουστο.

«Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι αυτές οι αναλύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφορούν χρονική περίοδο αρκετούς μήνες από σήμερα και επηρεάζονται από μηχανισμούς που είναι πολύπλοκοι και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρτάλης.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τον καθηγητή είναι τα λεγόμενα «συνδυασμένα φαινόμενα», δηλαδή η ταυτόχρονη εμφάνιση ξηρασίας και καύσωνα.

«Σε τέτοια φαινόμενα, οι επιπτώσεις του ενός φαινομένου δεν προστίθενται απλώς σε αυτές του άλλου, αλλά τις πολλαπλασιάζουν. Κατά τις θερινές περιόδους του 2022 και 2023, η Μεσόγειος έζησε τέτοια φαινόμενα με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις», υπενθυμίζει ο ίδιος.

Περισσότερες ημέρες καύσωνα

Οι επιστημονικές προβλέψεις που αφορούν τους καύσωνες στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες.

«Στην Ελλάδα, μέχρι το 2050, οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20 μέρες ετησίως, ενώ αρκετές περιοχές της χώρας –κυρίως στον άξονα που ορίζεται από την Ανατολική Θεσσαλία προς την Αττική και την Κρήτη– θα έχουν μέχρι έξι περισσότερα θερμά επεισόδια βάσει του μετριοπαθούς σεναρίου και αντίστοιχα μέχρι δέκα, βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής.

IMG 3544 2
Οι χάρτες εμφανίζουν την αύξηση των θερμών επεισοδίων (καυσώνων) για την επόμενη κλιματική περίοδο σύμφωνα με το μετριοπαθές (RCP 4.5) και το απαισιόδοξο σενάριο (RCP 8.5).


Παρότι δεν διακινδυνεύει να κάνει κάποια εκτίμηση ως προς τη συχνότητα που θα έχουν οι φετινοί καύσωνες στην Ελλάδα, ο Κώστας Καρτάλης τονίζει πως με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. «Σε κάθε περίπτωση, η ήδη επιβεβαιωμένη τάση για το διάστημα 1980-2020 στη Μεσόγειο, δηλαδή καύσωνες με μεγαλύτερη ένταση, συχνότητα και διάρκεια, απαιτεί ισχυρά προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών αλλά και τις δασικές πυρκαγιές».

Οι αναφορές ότι η Ελλάδα θα γίνει Σαχάρα, ότι θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου ή ότι θα κατακλυστούν τα νησιά του Αιγαίου, είναι υπερβολικές.

Ο καθηγητής, εκφράζει μέσω της «Κ» τους προβληματισμούς του για τις δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς για το κλιματικό μέλλον της χώρας μας.

«Ναι, θα έχουμε περισσότερους καύσωνες και με μεγαλύτερη διάρκεια, τα εδάφη μας από την κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα γίνονται πιο ξηρά, η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την ιστορική περίοδο. Ομως, οι αναφορές λ.χ. ότι η Ελλάδα θα γίνει Σαχάρα, ότι θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου ή ότι θα κατακλυστούν τα νησιά του Αιγαίου, είναι υπερβολικές», αναφέρει ο κ. Καρτάλης και τονίζει τις συνέπειες τέτοιου είδους «εκφοβισμών».

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι αναφορές αυτές γίνονται για να φοβίσουν και έτσι να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Ομως, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες θεωρούν ότι οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες και κατά συνέπεια ότι οι προσπάθειες που καλούνται να καταβάλουν θα είναι ανώφελες. Στη δική μου ανάγνωση, ελπίδα καλλιεργείται μέσα από την επιστημονική αλήθεια. Οι επιστήμονες οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στις εκτιμήσεις».

«Δεν έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο»

Υπάρχει, όμως, περιθώριο να αντιστραφεί η κλιματική κρίση που «απλώνει» τις καταστροφικές της συνέπειες σε όλο τον πλανήτη; «Ναι, αλλά αυτό θα αργήσει», απαντά ο κ. Καρτάλης.

«Υπάρχουν λύσεις, δεν έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο. Ομως, απαιτείται ταχύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φυσικά η σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, από όσους έχουν την κύρια συμμετοχή, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει πάντως να γνωρίζουμε ότι ακόμη και μετά την επίτευξη αυτών των στόχων θα αργήσει να αντιστραφεί η κατάσταση, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα έχει χρόνο ζωής που ξεπερνά τα 50 έτη».

Προϋπόθεση πάντως είναι οι στόχοι να μη μείνουν «στα χαρτιά», διότι σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει ο καθηγητής, «οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλες τις χώρες, ακόμη και για αυτές που δεν έχουν ανάμειξη στο πρόβλημα».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/562954978/klimatiki-krisi-tha-einai-ayto-to-thermotero-kalokairi-sti-notioanatoliki-mesogeio/.

Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών

Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών, ή σωστότερα, η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές (International Day for Disaster Risk Reduction) που καθιερώθηκε το 1989 από τον ΟΗΕ έχει για τo 2025 το θεματικό τίτλο: «Χρηματοδοτήστε την Ανθεκτικότητα και όχι τις Καταστροφές» (Fund Resilience, Not Disasters), καθώς έχει τεκμηριωθεί […]

Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot – Στοιχεία έρευνας του ΕΚΠΑ στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot – Στοιχεία έρευνας του ΕΚΠΑ στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

Στοιχεία από ανάλυση που πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ, καθώς και δηλώσεις του καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνου Καρτάλη και του ερευνητή Κώστα Φιλιππόπουλου αναφορικά με το «Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot» φιλοξένησε η εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την Κυριακή 17 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα με τίτλο « Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot» […]

Το μπετόν καίει το Λεκανοπέδιο – Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τα «ηφαίστεια τσιμέντου»

Το μπετόν καίει το Λεκανοπέδιο – Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τα «ηφαίστεια τσιμέντου»

Η Αττική «φλέγεται». Ο εξαντλητικός καύσωνας ενεργοποιεί τον «πυρετό» της πόλης που προκαλεί η υπερδόμηση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πραγματικότητα δραματική: η πρωτεύουσα θερμαίνεται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και… εκ των έσω. Ο χάρτης του Λεκανοπεδίου «κοκκινίζει» από δεκάδες hot spots που αναδύουν καυτό αέρα σαν μικρά «ηφαίστεια» τσιμέντου. Η […]

Πόλεις και καύσωνες: Η περίπτωση της Αθήνας

Πόλεις και καύσωνες: Η περίπτωση της Αθήνας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Γιατί στις πόλεις η θερμική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη; Οι πόλεις εμφανίζουν κατά κανόνα υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με τις γειτονικές υπαίθριες περιοχές λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που δημιουργείται ανεξάρτητα από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η αστική θερμική νησίδα οφείλεται στα χαρακτηριστικά της […]

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μίας πόλης στους καύσωνες,  κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο (στους δρόμους, στις ταράτσες των κτηρίων, με μικρά πάρκα και πάρκα τσέπης σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης και στις αυλές των σχολείων), νέα κατασκευαστικά υλικά που απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία […]

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Η κύρια αιτία των σημερινών αλλαγών στο κλίμα είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την θέρμανση και τις […]

Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot – Στοιχεία έρευνας του ΕΚΠΑ στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot – Στοιχεία έρευνας του ΕΚΠΑ στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

Στοιχεία από ανάλυση που πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ, καθώς και δηλώσεις του καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνου Καρτάλη και του ερευνητή Κώστα Φιλιππόπουλου αναφορικά με το «Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot» φιλοξένησε η εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την Κυριακή 17 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα με τίτλο « Πώς η Μεσόγειος μετατράπηκε σε κλιματικό hot spot» […]

Το μπετόν καίει το Λεκανοπέδιο – Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τα «ηφαίστεια τσιμέντου»

Το μπετόν καίει το Λεκανοπέδιο – Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τα «ηφαίστεια τσιμέντου»

Η Αττική «φλέγεται». Ο εξαντλητικός καύσωνας ενεργοποιεί τον «πυρετό» της πόλης που προκαλεί η υπερδόμηση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πραγματικότητα δραματική: η πρωτεύουσα θερμαίνεται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και… εκ των έσω. Ο χάρτης του Λεκανοπεδίου «κοκκινίζει» από δεκάδες hot spots που αναδύουν καυτό αέρα σαν μικρά «ηφαίστεια» τσιμέντου. Η […]

Πόλεις και καύσωνες: Η περίπτωση της Αθήνας

Πόλεις και καύσωνες: Η περίπτωση της Αθήνας

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Γιατί στις πόλεις η θερμική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη; Οι πόλεις εμφανίζουν κατά κανόνα υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα σε σχέση με τις γειτονικές υπαίθριες περιοχές λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που δημιουργείται ανεξάρτητα από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η αστική θερμική νησίδα οφείλεται στα χαρακτηριστικά της […]

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των πόλεων στους καύσωνες

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μίας πόλης στους καύσωνες,  κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο (στους δρόμους, στις ταράτσες των κτηρίων, με μικρά πάρκα και πάρκα τσέπης σε κάθε ελεύθερο χώρο της πόλης και στις αυλές των σχολείων), νέα κατασκευαστικά υλικά που απορροφούν λιγότερο την ηλιακή ακτινοβολία […]

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ Η κύρια αιτία των σημερινών αλλαγών στο κλίμα είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδίως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο τα οποία απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την θέρμανση και τις […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Harbin Institute of Technology

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Harbin Institute of Technology

Συνάντηση εργασίας και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Harbin Institute of Technology (HIT) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, Καθηγητής Αριστείδης […]

«Αρχιμήδης» ΕΚΠΑ: νέος τεχνοβλαστός με την επωνυμία «Nature4Nature»

«Αρχιμήδης» ΕΚΠΑ: νέος τεχνοβλαστός με την επωνυμία «Nature4Nature»

Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει την ίδρυση του νέου τεχνοβλαστού με την επωνυμία «Nature4Nature», μια καινοτόμο εταιρεία που  αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράκτιας διάβρωσης μέσω τεχνητά προκαλούμενης κατασκευής φυσικών υφάλων που λειτουργούν σαν κυματοθραύστες. Η επιχειρηματική ομάδα της Nature4Nature αποτελείται από την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, τον Δρ Γιάννη […]

Ευχές από τη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Ευχές από τη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις, σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, ευημερία και αγάπη. Θερμότατες ευχές για ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο Νέος Έτος!

Εκδημία του πρώην Πρύτανη Καθηγητή Πέτρου Γέμτου

Εκδημία του πρώην Πρύτανη Καθηγητή Πέτρου Γέμτου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη τον πρώην Πρύτανη και Ομότιμο Καθηγητή Πέτρο Γέμτο, μια εξέχουσα προσωπικότητα της πανεπιστημιακής ζωής και της ανώτατης παιδείας της χώρας. Ο Πέτρος Γέμτος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1939. Σπούδασε νομικά, οικονομικά, κοινωνιολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Tübingen της Γερμανίας. Υπήρξε διδάκτωρ της Νομικής […]

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Στέλιος Παπαθανασόπουλος μιλά σε podcast του ΣΚΑΙ για την «μεγαλύτερη μάχη εξουσίας στην ιστορία του streaming»

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Στέλιος Παπαθανασόπουλος μιλά σε podcast του ΣΚΑΙ για την «μεγαλύτερη μάχη εξουσίας στην ιστορία του streaming»

Για τον πρωτοφανή «πόλεμο εξαγορών» που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ και ο οποίος μπορεί να αλλάξει για πάντα τον χάρτη της παγκόσμιας ψυχαγωγίας, μίλησε σε Podcast του ΣΚΑΙ ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Στέλιος Παπαθανασόπουλος. Το Netflix ανακοινώνει συμφωνία-μαμούθ ύψους 72 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του στούντιο […]

Ίδρυση της Έδρας Jean Monnet «DIGIT-EU» στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ

Ίδρυση της Έδρας Jean Monnet «DIGIT-EU» στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ

Νέα Έδρα Jean Monnet απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Δημήτρη Βαρουτά, με αντικείμενο τις Ευρωπαϊκές Ψηφιακές Πολιτικές. Η Έδρα Jean Monnet (JMC) στις Ψηφιακές Πολιτικές της ΕΕ, η οποία φέρει τον τίτλο DIGIT-EU,  φιλοξενείται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και υιοθετεί μια διεπιστημονική […]

«Αρχιμήδης» ΕΚΠΑ: νέος τεχνοβλαστός με την επωνυμία «Nature4Nature»

«Αρχιμήδης» ΕΚΠΑ: νέος τεχνοβλαστός με την επωνυμία «Nature4Nature»

Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει την ίδρυση του νέου τεχνοβλαστού με την επωνυμία «Nature4Nature», μια καινοτόμο εταιρεία που  αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράκτιας διάβρωσης μέσω τεχνητά προκαλούμενης κατασκευής φυσικών υφάλων που λειτουργούν σαν κυματοθραύστες. Η επιχειρηματική ομάδα της Nature4Nature αποτελείται από την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, τον Δρ Γιάννη […]

Ευχές από τη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Ευχές από τη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις, σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, ευημερία και αγάπη. Θερμότατες ευχές για ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο Νέος Έτος!

Εκδημία του πρώην Πρύτανη Καθηγητή Πέτρου Γέμτου

Εκδημία του πρώην Πρύτανη Καθηγητή Πέτρου Γέμτου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη τον πρώην Πρύτανη και Ομότιμο Καθηγητή Πέτρο Γέμτο, μια εξέχουσα προσωπικότητα της πανεπιστημιακής ζωής και της ανώτατης παιδείας της χώρας. Ο Πέτρος Γέμτος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1939. Σπούδασε νομικά, οικονομικά, κοινωνιολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Tübingen της Γερμανίας. Υπήρξε διδάκτωρ της Νομικής […]

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Στέλιος Παπαθανασόπουλος μιλά σε podcast του ΣΚΑΙ για την «μεγαλύτερη μάχη εξουσίας στην ιστορία του streaming»

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Στέλιος Παπαθανασόπουλος μιλά σε podcast του ΣΚΑΙ για την «μεγαλύτερη μάχη εξουσίας στην ιστορία του streaming»

Για τον πρωτοφανή «πόλεμο εξαγορών» που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ και ο οποίος μπορεί να αλλάξει για πάντα τον χάρτη της παγκόσμιας ψυχαγωγίας, μίλησε σε Podcast του ΣΚΑΙ ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Στέλιος Παπαθανασόπουλος. Το Netflix ανακοινώνει συμφωνία-μαμούθ ύψους 72 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του στούντιο […]

Ίδρυση της Έδρας Jean Monnet «DIGIT-EU» στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ

Ίδρυση της Έδρας Jean Monnet «DIGIT-EU» στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ

Νέα Έδρα Jean Monnet απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Δημήτρη Βαρουτά, με αντικείμενο τις Ευρωπαϊκές Ψηφιακές Πολιτικές. Η Έδρα Jean Monnet (JMC) στις Ψηφιακές Πολιτικές της ΕΕ, η οποία φέρει τον τίτλο DIGIT-EU,  φιλοξενείται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και υιοθετεί μια διεπιστημονική […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο