CIVIS

Συμπεράσματα της Σεμιναριακής Εβδομάδας του CIVIS «Demokratia and Res Publica»

Συμπεράσματα της Σεμιναριακής Εβδομάδας του CIVIS «Demokratia and Res Publica»

Η Σεμιναριακή Εβδομάδα «Demokratia and Res Publica» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και αγγλιστί (20-22.9.2021) από τον ομότιμο καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Κώστα Μπουραζέλη και τον διδάκτορα Αρχαίας Ιστορίας Γιώργο Μητρόπουλο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVIS και υπό την οργανωτική φροντίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνολικά συμμετείχαν έντεκα επιλεγμένοι φοιτητές/-τριες (μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες), προερχόμενοι από τέσσερα Πανεπιστήμια CIVIS (ΕΚΠΑ, La Sapienza Università di Roma, Universidad Autónoma de Madrid, Aix-Marseille Université). Οι φοιτητές/-τριες επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τις παρατηρήσεις των επίσης προσκεκλημένων καθηγητών Αρχαίας Ιστορίας ΕΚΠΑ, αλλά και ξένων πανεπιστημίων, όπως οι καθηγητές Νίκος Γιαννακόπουλος και Σοφία Ανεζίρη (ΕΚΠΑ), Francesco Camia (La Sapienza Università di Roma), Andrew Erskine (University of Edinburgh), αλλά και ο πρωτοβάθμιος ερευνητής του ΕΙΕ Πασχάλης Πασχίδης (ΤΕΡΑ).

Ο σκοπός της CIVIS Σεμιναριακής Εβδομάδας Αρχαίας Ιστορίας, της πρώτης που διοργανώθηκε, ήταν η εξέταση διαφορετικών αλλά συγκρίσιμων πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών φαινομένων, που απαντούν τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στη Ρώμη. Επιπλέον, εξετάστηκαν συγκεκριμένες προσωπικότητες που έφεραν σε επαφή αυτές τις κοινωνίες και διερευνήθηκαν τα πρότυπα και οι παραδόσεις πίσω από τις ενέργειές τους. Επρόκειτο για μια καινοτόμο και απαιτητική πρωτοβουλία, καθώς οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συγκεντρώσουν και να ερμηνεύσουν δεδομένα από δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και φαινομενικά πολύ διαφορετικό κοινωνικό πλαίσιο κι οργάνωση. Μ’ αυτόν τον τρόπο, έπρεπε να προβούν σε σύγκριση μεταξύ δύο διακριτών κόσμων με τη δική τους κατ’ αρχήν κοινωνικο-οικονομική οργάνωση, ιεραρχία, θεσμούς και θεούς.

Η Σεμιναριακή Εβδομάδα ξεκίνησε (20.9.21) με τον Χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και την Εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Κώστα Μπουραζέλη (ΕΚΠΑ), ο οποίος έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές του σεμιναρίου, δηλαδή την αναζήτηση για συγγένειες, διαφορές και επαφές μεταξύ Ελλάδας και Ρώμης, τοποθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους συμμετέχοντες στα βήματα του Πολύβιου και του Πλουτάρχου.

Η πρώτη παρουσίαση προήλθε από τον Jorge Barbero (Universidad Autónoma de Madrid), ο οποίος προέβη σε μια σύγκριση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη στην Αθήνα και των αδερφών Γράκχων στη Ρώμη. Επρόκειτο για ένα πρωτότυπο θέμα, καθώς έγιναν σαφείς οι πολύπλευρες συνέπειες αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πάροδο του χρόνου, η κοινή επίδρασή τους στους ανθρώπους της Αθήνας και της Ρώμης, καθώς και οι ποικίλες ερμηνείες τους από τους νεώτερους ερευνητές.

Στη συνέχεια της Σεμιναριακής Εβδομάδας, ο Κώστας Φάκκας (ΕΚΠΑ) μελέτησε ένα συγκεκριμένο γεγονός που αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την ιστορία των ελληνο-ρωμαϊκών διακρατικών σχέσεων και πολιτισμικών επαφών, την πρεσβεία των τριών φιλοσόφων στη Ρώμη το 155 π.Χ. Οι Καρνεάδης, Κριτόλαος και Διογένης, που εκπροσωπούσαν την Ακαδημία, την Περιπατητική και την Στωική Σχολή αντίστοιχα, ταξίδεψαν στη Ρώμη με στόχο να διαπραγματευτούν με τους Ρωμαίους εκ μέρους της Αθήνας και, μ’ αυτόν τον τρόπο, οι συγκλητικοί ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την Ελληνική ρητορεία και φιλοσοφία. Μέσα από αυτό το γεγονός, η περίφημη ρήση του Ορατίου (σε μεταγενέστερο πλαίσιο) Graecia capta ferum victorem cepit γίνεται καλύτερα κατανοητή.

Η Σεμιναριακή Εβδομάδα συνέχισε με τις συμβολές δύο υποψηφίων διδακτόρων από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, οι οποίες ανέλυσαν την αλληλεπίδραση των Ρωμαίων αξιωματούχων με τις ελληνόφωνες επαρχίες. Αρχικά, η Valentina Vari παρουσίασε μια πλήρη εικόνα της οργάνωσης της νεοσύστατης επαρχίας της Αχαΐας καθώς και αυτής της Μακεδονίας στη «μεταβατική» περίοδο από το 146 π.Χ. έως το 14 μ.Χ. Η V. Vari παρέθεσε πλήθος επιγραφικού υλικού που κατέδειξε την παρουσία και τις ενέργειες των επαρχιακών κυβερνητών αυτών των επαρχιών, όπως και την τίμησή τους από τις ελληνικές κοινότητες. Στη συνέχεια, η Giulia Maria de Angelis επικεντρώθηκε στην επαρχία της Ασίας και ιδίως στις απόπειρες του Publius Rutilius Rufus και του Lucius Licinius Lucullus να προστατεύσουν τους κατοίκους της επαρχίας από τους εκβιασμούς των publicani – φοροεισπρακτόρων. Στη συζήτηση που ακολούθησε, εξετάστηκε το ερώτημα αν υπήρξαν Έλληνες κάτοικοι, συνεργάτες των publicani.

Η πρώτη μέρα κατέληξε με την παρουσίαση του Νίκου Κωστόπουλου (ΕΚΠΑ), ο οποίος εξέτασε την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής Αγοράς στη ρωμαϊκή περίοδο και ορθά τόνισε τη σημασία της για τη δημόσια ζωή των πόλεων, όπως και το γεγονός ότι κάθε Αγορά παρουσίασε μια διακριτή εξέλιξη στην πάροδο του χρόνου. Παραδείγματος χάριν, η οργάνωση της Αγοράς της ρωμαϊκής Σπάρτης ήταν σημαντικά διαφορετική από αυτή της ρωμαϊκής Αθήνας. Επιπλέον, ο Ν. Κωστόπουλος σημείωσε την ενσωμάτωση νέου τύπου οικοδομημάτων στις Αγορές, όπως τα macella και οι ναοί οι αφιερωμένοι στην τέλεση της αυτοκρατορικής λατρείας.

Η δεύτερη μέρα (21.9.21) ξεκίνησε με την συμβολή της Matilde Bertoncelli (Aix-Marseille Université) με θεματική την απόκτηση των ρωμαϊκών πολιτικών δικαιωμάτων από επιφανείς Έλληνες στο νησί της Κω. Η M. Bertoncelli προέβη σε μια σύγκριση μεταξύ της ελληνικής και της ρωμαϊκής πολιτείας, και παρουσίασε ένα ευρύ επιγραφικό υλικό, το οποίο μαρτυρεί την διάδοση της civitas Romana στο νησί και την τελική ενσωμάτωση των νέων πολιτών στην αυτοκρατορική ιεραρχία. Σημαντική θέση στην εξέτασή της κατείχε ο Γάιος Στερτίνιος Ξενοφών, προσωπικός γιατρός του Κλαυδίου και ένα είδος αυτοκρατορικής «μικρογραφίας» στο νησί. Μέσα από αυτή την εξέταση κατέστη φανερή η σημασία των ρωμαϊκών πολιτικών δικαιωμάτων για τον ιδιώτη, που αποκτούσε πολύτιμο κοινωνικό κύρος.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια συνεδρία υπό τον τίτλο «Έννοιες και πρακτικές του πολέμου στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη», κατά την οποία ο David Garcia Dominguez (Universidad Autónoma de Madrid) παρουσίασε μια συνολική επισκόπηση των εννοιών στάσις καιbellum civile. Ο D. Garcia Dominguez υπέδειξε τις διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών, εξήγησε πώς μπορούν να ερμηνευτούν οι σημασιολογικές αντιθέσεις μεταξύ του ελληνικού και του λατινικού όρου και πρότεινε μια διάκριση με βάση το ελληνικό πρότυπο της πόλεως-κράτους που οργανώνεται γύρω από μια οικογενειακή ιδεολογία εντός της πόλεως και το ρωμαϊκό πρότυπο μιας αυτοκρατορίας, στην οποία μη Ρωμαίοι αποκτούν σταδιακά τα ρωμαϊκά πολιτικά δικαιώματα.

Η δεύτερη μέρα κατέληξε με την συμβολή του Διονύση Χριστοφορίδη (ΕΚΠΑ), ο οποίος συνέκρινε το αρχαίο ελληνικό και το ρωμαϊκό στρατόπεδο κατά την ελληνιστική/ρεπουμπλικανική περίοδο. Μέσα από αυτή τη συγκριτική εξέταση, κατέστη φανερή η διαφορετική σημασία που είχαν τα στρατόπεδα για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, καθώς οι πρώτοι τα ενσωμάτωναν στο φυσικό περιβάλλον, ενώ οι Ρωμαίοι τα διαμόρφωναν συγκεκριμένα προς όφελός τους. Ο Δ. Χριστοφορίδης ορθά κατανόησε πως το ρωμαϊκό στρατόπεδο αποτελούσε σύμβολο της ρωμαϊκής ισχύος και κύρους και Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Πολύβιος, είχαν ήδη αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητά του και ενθάρρυναν τους Έλληνες να μιμηθούν την οργάνωσή του.

Η τρίτη μέρα των διεργασιών του σεμιναρίου (22.9.21) ξεκίνησε με τη συνεδρία «Λατρευτικές πτυχές και μοναρχικές πολιτικές» και ειδικότερα με τη συμβολή του Νικόλα Κατσαρά (ΕΚΠΑ), ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη της λατρείας της Ίσιδος μεταξύ του ελληνιστικού και του ρωμαϊκού κόσμου. Ο Ν. Κατσαράς διερεύνησε τους τρόπους που η λατρεία της Αιγυπτιακής Ίσιδος εξελίχθηκε για να γίνει τελικά μια θεότητα που οι Ρωμαίοι μπορούσαν να υιοθετήσουν. Αυτή δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, καθώς το ρωμαϊκό κράτος τη θεωρούσε συχνά ως εχθρικό σύμβολο της Ανατολής και ειδικά της Αιγύπτου, αλλά εν τέλει η Ίσις έγινε μια από τις πιο διαδεδομένες θεότητες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια της συνεδρίας, ο δρ. Γιώργος Μητρόπουλος (ΕΚΠΑ) συνέκρινε τις περιπτώσεις απόρριψης των λατρευτικών τιμών από τους ελληνιστικούς βασιλείς και τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, ένα φαινόμενο που μπορεί να ονομαστεί συμβατικά recusatio cultus. Η άρνηση των λατρευτικών τιμών εντοπίζεται σε σπάνιες περιπτώσεις της ελληνιστικής περιόδου, αλλά χρησιμοποιείται συστηματικά ως στρατηγική από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αυτή την «τέχνη» της άρνησης, ο ηγεμόνας, βασιλέας ή αυτοκράτορας, υιοθετούσε μια περισσότερο ταπεινή και, τελικά, αποδεκτά χρήσιμη λατρευτική εικόνα.

Οι παρουσιάσεις κατέληξαν με την Lucia Diez Rogriguez (Universidad Autónoma de Madrid), η οποία προέβη σε μια σύγκριση μεταξύ της ένταξης των γυναικών στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. και στη Ρώμη του 2ου αι. π.Χ. μέσα από τη συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή αυτών των πόλεων. Φαίνεται πως η λατρεία προσέφερε στις ντόπιες γυναίκες έναν τρόπο να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή, καθώς οι ίδιες δεν αποτελούσαν μέλη των πολιτικών σωμάτων σ’ αυτές τις κοινωνίες. Τέλος, διεξήχθη η συμπερασματική συζήτηση της σεμιναριακής εβδομάδας υπό τον συντονισμό των Κώστα Μπουραζέλη, Γιώργου Μητρόπουλου και Francesco Camia.

Συνολικά, όλες οι συμβολές αποδείχθηκαν αξιόλογα πρωτότυπες, οδήγησαν σε εποικοδομητικά συμπεράσματα και συνοδεύτηκαν από χρήσιμες συζητήσεις χάρη και στις σημαντικές παρεμβάσεις Ελλήνων και ξένων καθηγητών αρχαίας Ιστορίας. Εξετάστηκαν μια μεγάλη ποικιλία συγκριτικών θεμάτων, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε: 1) κοινωνικο-πολιτικά, 2) τοπογραφικά και 3) λατρευτικά. Μέσα από την συγκριτική εξέταση δεδομένων από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι συμμετέχοντες της Σεμιναριακής Εβδομάδας μπόρεσαν να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ αυτών των αρχαίων κοινωνιών που διαμόρφωσαν τον Δυτικό κόσμο. Το πρόγραμμα CIVIS επωφελήθηκε σημαντικά από αυτή την πρώτη απόπειρα να συντονιστεί και οργανωθεί μια CIVIS Σεμιναριακή Εβδομάδα Αρχαίας Ιστορίας υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μπορεί να εκφραστεί η ευχή ότι αυτή η πρωτοβουλία CIVIS θα συνεχιστεί στο μέλλον με περισσότερες σεμιναριακές εβδομάδες και συνέδρια Αρχαίας Ιστορίας μεταξύ των συμμετεχόντων πανεπιστημίων.

Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Κώστας Μπουραζέλης

Δρ. Αρχαίας Ιστορίας Γιώργος Μητρόπουλος

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

Εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού των Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (Blended Intensive Programmes) από την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών μεθοδολογιών έως τη διεθνή συνεργασία και την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS διοργανώνει ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού των πανεπιστημίων, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στον σχεδιασμό […]

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα /EUROSUD – South European Studies (https://civis.eu/en/learn/civis-courses/master-s-programme-in-south-european-studies-eurosud), υπό τον συντονισμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UAM), προσκαλεί τα μέλη ΔΕΠ από τα πανεπιστήμια-μέλη και συνεργαζόμενους εταίρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS να συμβάλουν με μία διάλεξη στα μαθήματα του προγράμματος με τίτλο: Κοινωνικές Προκλήσεις στη Νότια Ευρώπη/ & /Δημοκρατία και Διακυβέρνηση στη Νότια Ευρώπη/. […]

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα /EUROSUD – South European Studies (https://civis.eu/en/learn/civis-courses/master-s-programme-in-south-european-studies-eurosud), υπό τον συντονισμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UAM), προσκαλεί τα μέλη ΔΕΠ από τα πανεπιστήμια-μέλη και συνεργαζόμενους εταίρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS να συμβάλουν με μία διάλεξη στα μαθήματα του προγράμματος με τίτλο: Κοινωνικές Προκλήσεις στη Νότια Ευρώπη/ & /Δημοκρατία και Διακυβέρνηση στη Νότια Ευρώπη/. […]

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο