Από 21/8 έως 2/9/2024 πραγματοποιήθηκε το 9ο Εντατικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Τροπικής και Ταξιδιωτικής Ιατρικής στην Ιφακάρα της Τανζανίας, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή.
Το Εντατικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Tanzanian Training Center for International Health και το St. Francis University College of Health and Allied Sciences και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος ήταν η απόκτηση πρακτικής γνώσης σε επιμέρους θεματικές της Παγκόσμιας και Ενιαίας Υγείας, όπως οι λοιμώξεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, η χειρουργική ελαχίστων πόρων, η υγεία ευπαθών πληθυσμών, η τροπική και ταξιδιωτική ιατρική, τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Επιπλέον των προβλεπόμενων θεωρητικών διαλέξεων, δόθηκε η δυνατότητα για ενεργή συμμετοχή στις κλινικές του νοσοκομείου “St. Francis Referral Hospital”, μια μοναδική βιωματική εμπειρία σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιβάλλον ελαχίστων πόρων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε δομές της κοινότητας, όπως το τοπικό ορφανοτροφείο και το λεπροκομείο “Nazareti”, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με την τοπική κοινότητα. Παράλληλα, έγιναν επαφές και συναντήσεις εργασίας τόσο με τη διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου St. Francis, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες ανταλλαγής εκπαιδευομένων στην Ιατρική Ελαχίστων Πόρων. Τέλος, για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, συγκεντρώθηκε εθελοντικά από τους συμμετέχοντες μεγάλη ποσότητα φαρμάκων και υλικών, που παραδόθηκαν στο Διοικητή.
Στην αποστολή συμμετείχαν 40 φοιτητές και απόφοιτοι του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» και εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό από τα δύο Πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες του Tanzanian Training Center for International Health σε θέματα που σχετίζονται με την παγκόσμια και ενιαία υγεία και τις προκλήσεις της άσκησης της ιατρικής σε περιβάλλοντα ελαχίστων πόρων.
Όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες αλλά και εκπρόσωποι του Tanzanian Training Center for International Health, πρόκειται για μια αξιόλογη εκπαιδευτική προσπάθεια που προβάλλει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας και παράλληλα ενισχύει την προσπάθεια για εξωστρέφεια, αλλά και για υποστήριξη της κοινωνίας μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης. Επιτεύχθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αναδείχθηκε η σημασία του εκπαιδευτικού έργου και της σχετικής ευαισθητοποίησης.
Σύμφωνα με το Διευθυντή του ΠΜΣ Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, «Η επαφή των εκπαιδευόμενων, αλλά και των μελών της επιστημονικής ομάδας, τόσο με ανάγκες, πολυκρίσεων, ενιαίας υγείας και παραμελημένων ασθενειών και νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές ήταν ουσιαστικής σημασίας, σε μια περίοδο όπου βλέπουμε ότι οι προκλήσεις υγείας ξεπερνούν τα εθνικά όρια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παγκόσμια χειρουργική και συμμετέχοντες, ειδικευόμενοι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι Κλινικών μας, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε περιβάλλον ελαχίστων πόρων».