Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ημερίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με θέμα: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – 200 χρόνια Χημεία στην Ελλάδα

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών διοργάνωσε με επιτυχία την επετειακή ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 200 χρόνια χημείας στην Ελλάδα, στις 25 Ιουνίου 2022 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Παλαιού Χημείου.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο εποπτεύων υπουργός της ΕΕΧ, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης (διαδικτυακά), ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής κύριος Χρήστος Ταραντίλης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ, κύριος Νίκος Θωμαΐδης,η πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια κυρία Χριστιάννα Μητσοπούλου και εκπρόσωποι κομμάτων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, ΑΠΘ, κύριος Ιωάννης Κατσογιάννης.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των μαθητών και μαθητριών που πρώτευσαν στον 34ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας 2021 και στην 53η Ολυμπιάδα Χημείας 2021.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Καθηγητής κ. Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος βράβευσε τον μαθητή του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, Ιωάννη Καραγεωργίου, που κατέκτησε ένα από τα αργυρά μετάλλια στην 53η Ολυμπιάδα Χημείας 2021. 

Δεδομένου, όπως ανέφερε, ότι η Χημεία είναι η θεμελιώδης επιστήμη που διερευνά τα δομικά στοιχεία της ύλης και την αλληλεπίδρασή τους, ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε στη τοποθέτηση του ότι τα πάντα γύρω μας είναι Χημεία, καθώς οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε, αναπνέουμε ή αγγίζουμε είναι αποτέλεσμα κάποιας χημικής διαδικασίας. Επομένως, η μελέτη της Χημείας μας διδάσκει πώς λειτουργεί ο κόσμος μας. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η Χημεία μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, με καινοτόμες εφαρμογές στην ιατρική, τη φαρμακολογία, τη διατροφή, την ενέργεια, τις μεταφορές, το περιβάλλον.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της ΕΕΧ στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=2QZZKU9xZXE

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

19:00: Χαιρετισμοί επισήμων και πρόλογος από τον Πρόεδρο της ΕΕΧ

19:30: Βράβευση των μαθητών και μαθητριών που πρώτευσαν στον 34ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας 2021 και στην 53η Ολυμπιάδα Χημείας 2021.

20:00: Στάθης Καλύβας, Καθηγητής πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο. Τίτλος ομιλίαςΔυο αιώνες: Μια αποτίμηση (διαδικτυακά)

20:30: Αβραάμ Μαυρόπουλος, καθηγητής Χημείας, Συγγραφέας. Τίτλος ομιλίαςΗ διδασκαλία της Χημείαςστην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1821-2021 (Προγράμματα & Σχολικά Εγχειρίδια)

21:00: Γιώργος Ν. Βλαχάκης, καθηγητής ιστορίας των επιστημών, ΕΑΠ. Τίτλος ομιλίαςΤο κόσμημα της οδού Σόλωνος: Η ιστορία του Χημείου λίγο πριν την ανατολή έως και λίγο μετά τη δύση του 20ου αιώνα.

21:30: Ερωτήσεις – συζήτηση

22:00: Κλείσιμο εκδήλωσης και ελαφρύ δείπνο

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ, κύριος Νίκος Θωμαΐδης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

200 Χρόνια μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν ήταν μια Επανάσταση μόνο για την Εθνική Ανεξαρτησία και χειραφέτηση αλλά και για την ευρύτερη απελευθέρωση σε όλα τα επίπεδα. Η ιδέα της πατριωτικής συνείδησης δημιουργήθηκε και από την είσοδο των θετικών επιστημών στα σχολεία της εποχής αλλά και από την ανάπτυξη επιστημονικών κλάδων που απέδωσαν στον Ελλαδικό χώρο συγκρότηση και υπόσταση.

[…]

Η Χημεία ως ξεχωριστό μάθημα άρχισε να διδάσκεται στη σύγχρονη Ελλάδα το 1837, αμέσως μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδασκαλία της Χημείας γινόταν παράλληλα με τη διδασκαλία της Φυσικής και των Μαθηματικών στα πλαίσια των μαθημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής. Ο πρώτος που δίδαξε Χημεία ήταν ο Βαυαρός φαρμακοποιός και Υφηγητής του Πανεπιστημίου Xavier Landerer, ο οποίος συνέγραψε και το πρώτο σχετικό σύγγραμμα. Ο Landerer οργάνωσε το πρώτο στοιχειώδες Εργαστήριο Χημείας στο υπόγειο του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου, όπου εκτελούσε συναρπαστικά χημικά πειράματα για τους φοιτητές. Τα πειράματα αυτά παρακολουθούσαν και πολλοί άλλοι.

[…]

200 Χρόνια μετά, το καθήκον μας είναι διττό: Προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός των ευκαιριών στον κλάδο των θετικών επιστημών και ειδικά στην αγαπημένη μας Χημεία. Η σχέση εξάλλου της Χημείας με την ελευθερία παραμένει οργανική.

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Θωμαΐδη:

Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://drive.google.com/drive/folders/18BiimAerVqIntu55YSZFguMsr5MrRsdZ?fbclid=IwAR33ShcXAMHb2eLo4TlE40wi4yFYNO7NYXljAMqI8oqK7_-6-7M3ZLTsmHk

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN