Με επιτυχία οργανώθηκε το Εντατικό Σεμινάριο με θέμα «Περιβάλλον, Άνθρωπος, Υγεία και Κλιματική Αλλαγή σε περιβάλλον πολυκρίσεων» από το Π.Μ.Σ. «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με Διευθυντή τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στις 26 και 27 Απριλίου 2024.
Κεντρικός άξονας του Σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, να αναδείξει τη διασύνδεση περιβάλλοντος και ανθρωπογενών επιδράσεων, να προβάλει τις επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων και στη ζωή του πλανήτη και να προσφέρει επιλογές ενδυνάμωσης και συνηγορίας στους πολίτες για το μετριασμό των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.
Στο πλαίσιο των εργασιών του σεμιναρίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Πέτρος Κατσαφάδος αναφέρθηκε στην ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης για την κατανόηση, την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και τη σύνδεσή τους με την κλιματική αλλαγή, καθώς και την σημασία οριζόντιων συνεργασιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα θέματα περιβάλλοντος και πολυκρίσεων.
Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, με αναφορές στα προγράμματα για της Γαλάζιες Σημαίες και τα Οικολογικά Σχολεία και η οποία έχει πλούσια δράση τόσο σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις όσο και σε έργα και προγράμματα προστασίας της φύσης, την αειφορική διαχείριση στον τομέα του τουρισμού και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, «το εν λόγω εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς και η χώρα μας πλέον έρχεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με παγκόσμια κρίση η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, δράση και εμπλοκή των πολιτών για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών». Συνεργασίες και κοινά διεπιστημονικά προγράμματα όπως αυτό, που στοχεύουν στην βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων, αποτελούν σημαίνουσες πρακτικές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων. Θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς στο εγγύς μέλλον προς αυτήν την κατεύθυνση».