Η δεύτερη στην χώρα μας εκπαίδευση από την Ακαδημία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης των ΤΕΠ σε καταστάσεις εκτάκτων μαζικών συμβάντων, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 27 -30 Απριλίου 2022 στο Κτίριο ΑΚΙΣΑ του ΠΓΝ “Αττικόν”.
Συμμετείχαν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείων:
· Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο»,
· Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο»,
· Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» και
· Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ακαδημίας του ΠΟΥ στοχεύει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού οδηγού που αφορά στην ετοιμότητα και ανταπόκριση σε μαζικά συμβάντα και αξιοποιεί μια καινοτόμο, διαδραστική μεθοδολογία που δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση, ενσωματώνοντας τις θεματικές της εκπαίδευσης ενηλίκων, της συνεργατικότητας, το παιχνίδι ρόλων, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την αλλαγή συμπεριφοράς.
Ο συντονισμός από ελληνικής πλευράς πραγματοποιείται από το γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», υπό την εποπτεία του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Γενικής Χειρουργικής, κ. Εμμανουήλ Πικουλή.
Την εκπαίδευση παρακολούθησαν από την Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Περικλής Μπέκας, Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού, Σχεδιασμού & Επικοινωνίας
Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας και η Δρ. Αικατερίνη Καραγεώργου, Υπεύθυνη Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του τμήματος Προγραμματισμού, Σχεδιασμού & Επικοινωνίας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Καθηγητή κ. Εμμ. Πικουλή, σε μια περίοδο που η ετοιμότητα των υγειονομικών μονάδων στην διαχείριση μαζικών συμβάντων και πολλαπλών κινδύνων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο, η συνεργασία αυτή
με την Ακαδημία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκτά ιδιαίτερη αξία και αναδεικνύει αφενός τα υψηλά standards των εκπαιδευτικών δράσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ και αφετέρου την δικτύωση και διεθνή αναγνώριση της σε ό,τι αφορά την επείγουσα ιατρική.