Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο “Τεχνολογίες αιχμής και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας”

Εκδήλωση για τις τεχνολογίες αιχμής και τις ευκαιρίες που δημιουργούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνδιοργάνωσε το Κέντρο Αρχιμήδης και η Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την SAP Hellas, την Τετάρτη 31 Μαΐου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ και ευρύτερα του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις επιχειρηματικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας των τεχνολογιών αιχμής, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς στον τεχνολογικό τομέα και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά, μέσα από το πρίσμα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία τεχνοβλαστών (spinoffs). Ο συντονιστής της εκδήλωσης Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην αποστολή του Κέντρου Αρχιμήδης να προωθήσει την επιχειρηματικότητα ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσω της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής επιχειρηματικών ομάδων παράλληλα με τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, όπως η παρούσα. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ενθαρρυντικά, καθώς μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Αρχιμήδης τρεις διαγωνισμοί για φοιτητές και ερευνητές που αφορούσαν υποσχόμενες επιχειρηματικές ή ερευνητικές προτάσεις με δυνατότητα να εξελιχθούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

α2

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε ο Δημήτρης Μητρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά από ευκαιρίες επιχειρηματικότητας που προσφέρουν πεδία όπως η μηχανική μάθηση (machine learning), η κυβερνοασφάλεια (cybersecurity), αλλά και οι τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technologies).

α3

Στη συνέχεια, ο Άλεξ Δαλέντζας, Global CoE – Principal Solution Advisor της SAP, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΙ στον χώρο των επιχειρήσεων και πως αυτές οι τεχνολογίες θα μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Με την παρουσίασή του, έδωσε απαντήσεις στο αν η τεχνολογία αποτελεί το μόνο και αναγκαίο μέσο για να απαντηθούν επιχειρησιακά προβλήματα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των δεξιοτήτων κριτικής ικανότητας και λήψης αποφάσεων στο επιχειρείν.

α4

Τις δύο παρουσιάσεις ακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα πάνελ συζήτησης, με το πρώτο να εστιάζει στην καινοτομία και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Το πάνελ που συντόνισε ο Δημήτρης Σύρμος, Senior Presales Specialist της SAP Hellas και στο οποίο συμμετείχαν ο Καθηγητής Δημήτρης Γουνόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, ο Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Strategy & Consulting στην Accenture και ο Θάνος Λουμπρούκος, Business Manager – Technology Specialty στη Randstad Hellas, ανέδειξε την απαραίτητη σύνδεση της υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με πρόσθετες δεξιότητες που αναζητεί η αγορά στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, όχι μόνο για την απορρόφηση των νέων επαγγελματιών, αλλά και για τη δυνατότητά τους να εξελιχθούν στο ανταγωνιστικό επαγγελματικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, ανέδειξε τις σημαντικές προοπτικές άμεσης απασχόλησης των αποφοίτων από σχολές πληροφορικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, αλλά και την ανάγκη των νέων επαγγελματιών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας να αντιμετωπίσουν την τεχνολογία ως  μέσο επίλυσης προβλημάτων.

α5

Παρέμβαση στο πάνελ έκαναν οι Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης και Αριστείδης Λορέντζος από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΚΠΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης soft skills από τους φοιτητές προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας και να είναι ανταγωνιστικοί, καθώς και στις υπηρεσίες που παρέχονται από το γραφείο, ώστε να υποστηριχθούν οι φοιτητές προς αυτή την κατεύθυνση.

α6

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πολύ σημαντικό πάνελ, για τους τεχνοβλαστούς (spinoffs) και την πορεία τους από το εργαστήριο στην αγορά, με όχημα την τεχνολογία, το οποίο συντόνισε ο Αντώνης Λιβιεράτος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης, και στο οποίο συμμετείχαν ο Καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, συνιδρυτής της Track4Value (track4value.com) και η Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Γκούσκου, συνιδρύτρια της Genosophy (genosophy.gr), τεχνοβλαστών του ΕΚΠΑ, καθώς και ο Νίκος Μυλωνάς, συνιδρυτής της Eden Library (edenlibrary.ai), τεχνοβλαστού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι σημαντικές προοπτικές της διασύνδεσης της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που παράγεται στα πανεπιστήμια με την αγορά, μέσα από την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων που δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία.

α1 2

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο ΕΚΠΑ», του ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ.

51

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN