Νέα & Ανακοινώσεις

Διακήρυξη της Κοινοπραξίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CIVIS για την Ανοικτή Επιστήμη

Διακήρυξη της Κοινοπραξίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CIVIS για την Ανοικτή Επιστήμη
9714aecb22 1

Του Χρήστου Παπαθεοδώρου, Εκπροσώπου του ΕΚΠΑ στην Ομάδα Εργασίας του CIVIS για την Ανοικτή Επιστήμη (CIVIS – Open Science Task Force) και Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ

Υπηρεσία για την Ανοικτή Επιστήμη,

Διεύθυνση Βιβλιοθήκης και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΚΠΑ

Το Πανεπιστήμιό μας, ως μέλος της Κοινοπραξίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CIVIS, συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη των πολιτικών Ανοικτής Επιστήμης. Ακολουθεί η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των βασικών αρχών για την Ανοικτή Επιστήμη που έχει υιοθετήσει η κοινοπραξία CIVIS (CIVIS Open Science Statement) δια μέσου του συμβουλίου των Πρυτάνεων της Κοινοπραξίας. Τη μετάφραση την έχει επιμεληθεί ο κ. Βίγλας, μέλος της Υπηρεσίας για την Ανοικτή Επιστήμη που έχει δημιουργήσει η Διεύθυνση Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου (http://www.lib.uoa.gr/anoikti-epistimi/ypiresia-gia-tin-anoikti-epistimi.html).

Το κείμενο της διακήρυξης

Εμείς, η κοινότητα των ερευνητών του CIVIS, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες της Ανοικτής Επιστήμης.

Η Ανοικτή Επιστήμη αποτελεί μια αλλαγή συστήματος που επιτρέπει καλύτερη επιστήμη μέσω ανοικτών και συνεργατικών τρόπων παραγωγής και διαμοιρασμού γνώσεων και δεδομένων, όσο το δυνατόν νωρίτερα στην ερευνητική διαδικασία, καθώς και την επικοινώνηση και το διαμοιρασμό αποτελεσμάτων. Αυτή η νέα προσέγγιση επηρεάζει τα ερευνητικά ιδρύματα και τις επιστημονικές πρακτικές αναδεικνύοντας νέους τρόπους χρηματοδότησης, αξιολόγησης και ανταπόδοσης για τους ερευνητές. Η Ανοικτή Επιστήμη αυξάνει την ποιότητα και τον αντίκτυπο της επιστήμης προωθώντας την αναπαραγωγιμότητα και τη διεπιστημονικότητα. Καθιστά την επιστήμη πιο αποτελεσματική μέσω καλύτερου διαμοιρασμού των πόρων, περισσότερο αξιόπιστη μέσω καλύτερης επαλήθευσης και με καλύτερη απόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ανοικτή Επιστήμη, 2019, https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/research_and_innovation/knowledge_publications_tools_anddata/documents/ec_rtd_factsheet-open-science_2019.pdf)

Για να επιτευχθεί ο στόχος του CIVIS να κάνει τη διδασκαλία και την έρευνα όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή, όπως αναφέρεται στη σχετική δήλωση για την Αποστολή του CIVIS (https://civis.eu/storage/files/mission-statement-en.pdf), δεσμευόμαστε να μοιραζόμαστε ανοιχτά τα προϊόντα της έρευνας και των μελετών μας, και ως εκ τούτου δηλώνουμε τα ακόλουθα: 

Δείκτες έρευνας και μετρικές επόμενης γενιάς για την υποστήριξη της Ανοικτής Επιστήμης

Τα πανεπιστήμια-μέλη του CIVIS προωθούν την ανάπτυξη νέων δεικτών έρευνας για να συμπληρώσουν τους συμβατικούς δείκτες για την ποιότητα και τον αντίκτυπο της έρευνας, ώστε να δικαιολογηθούν οι πρακτικές της Ανοικτής Επιστήμης και, πηγαίνοντας πέρα από τους καθαρά βιβλιομετρικούς δείκτες, να προωθήσουν και μη βιβλιομετρικά  ερευνητικά προϊόντα. Ειδικότερα, οι μετρικές θα πρέπει να επεκτείνουν τους συμβατικούς βιβλιομετρικούς δείκτες προκειμένου να καλυφθούν νέες μορφές ερευνητικών αποτελεσμάτων, όπως ερευνητικά δεδομένα και ερευνητικό λογισμικό.

Τα πανεπιστήμια του CIVIS ενθαρρύνουν πιο υπεύθυνες προσεγγίσεις στη χρήση μετρικών  προκειμένου να βελτιωθεί η αξιολόγηση στην έρευνα και να υποστηριχθεί η Ανοικτή Επιστήμη.

Κίνητρα και ανταπόδοση προκειμένου οι ερευνητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες Ανοικτής Επιστήμης

Τα συστήματα αξιολόγησης της σταδιοδρομίας της έρευνας πρέπει να αναγνωρίζουν πλήρως τις δραστηριότητες  της Ανοικτής Επιστήμης.

Τα μέλη του CIVIS ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη πρακτικών Ανοικτής Επιστήμης στους μηχανισμούς αξιολόγησης που αφορούν σε ανταμοιβή, προαγωγή ή/και θητεία,, σύμφωνα με τον   Πίνακα Αξιολόγησης Σταδιοδρομίας στην Ανοικτή Επιστήμη (Open Science Career Assessment Matrix, https://ec.europa.eu/research/openscience/pdf/os_rewards_wgreport_final.pdf).

Δεδομένα FAIR

Καθώς τα ερευνητικά δεδομένα συνεχίζουν να αυξάνονται σε όγκο, πολυπλοκότητα και ταχύτητα δημιουργίας, οι αρχές FAIR (FAIR principles, https://www.go-fair.org/fair-principles/) στοχεύουν στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της Ευρεσιμότητας (Findability), Προσβασιμότητας (Accessibility), Διαλειτουργικότητας (Interoperability) και Επανάχρησης (Reuse) των δεδομένων. Κάθε αρχή FAIR αποτελεί ένα σύνολο χαρακτηριστικών που πρέπει να έχουν τα δεδομένα και τα μεταδεδομένα, προκειμένου να διευκολύνεται η ανακάλυψη και η χρήση τους τόσο από ανθρώπους όσο και από μηχανές.

Τα πανεπιστήμια CIVIS προωθούν τις αρχές FAIR, υποστηρίζουν τους ερευνητές τους ως προς το να καθιστούν τα δεδομένα τους FAIR και παρέχουν στους ερευνητές τους την κατάλληλη υποδομή και καθοδήγηση για να περιγράφουν, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται τα δεδομένα τους.

Το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινώνησης

Τα πανεπιστήμια CIVIS υποστηρίζουν τον Μετασχηματισμό Ανοικτής Πρόσβασης στο πλαίσιο της επιστημονικής επικοινώνησης. Με αυτόν τον τρόπο, συμμετέχουν ενεργά στις διάφορες μορφές Ανοικτής Πρόσβασης: δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης, ιδρυματικά αποθετήρια, λογισμικό ανοιχτού κώδικα, πλατφόρμες ανοικτών εκδόσεων και δημοσιεύσεων.

Υποστηρίζουν επίσης τις προσπάθειες διαφύλαξης όλων όσων δρουν στην αλυσίδα αξίας των εκδόσεων, σύμφωνα με την αρχή της βιβλιοποικιλότητας που αναπτύχθηκε στο Jussieu Call (https://jussieucall.org/jussieu-call/).

Όλες οι δημοσιεύσεις που παράγονται στο πλαίσιο του έργου CIVIS θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ, Intellectual property rights – IPR).

Ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι

Τα πανεπιστήμια του CIVIS ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και χρήση ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων (ΑΕΠ, Open educational resources – OER) από τα μέλη του και υποστηρίζουν την ακαδημαϊκή κοινότητα του CIVIS παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με το σχεδιασμό ΑΕΠ, ΔΠΙ, ανοικτές άδειες χρήσης κλπ. Θα πρέπει να παρέχονται κίνητρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του CIVIS για την ανάπτυξη ΑΕΠ από κοινού, κυρίως με την κοινή χρήση υπηρεσιών υποστήριξης ΑΕΠ και υποδομών (συστήματα διαχείρισης μάθησης, πλατφόρμες, εφαρμογές, εργαλεία).

Όλο το εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται στο πλαίσιο του προγράμματος CIVIS θα πρέπει να παρέχεται ως ΑΕΠ. Το CIVIS συμβάλλει στο κίνημα της ανοικτής εκπαίδευσης ανοίγοντας επιλεγμένα μαθήματα και άλλους εκπαιδευτικούς πόρους για το ευρύ κοινό.

Συνεργασία με την κοινωνία

Τα πανεπιστήμια του CIVIS προωθούν την ανοικτή επιστήμη σε όλες τις πτυχές της, και ως εκ τούτου διαδίδουν την γνώση στο ευρύ κοινό υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της Επιστήμης των Πολιτών. Ένας βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανοικτή επιστήμη, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και να συμβάλει στην έρευνα, και να αναπτυχθούν διάφορες μορφές συνεργασίας του ακαδημαϊκού χώρου με το ευρύ κοινό.

Το CIVIS δεσμεύεται για την ανάπτυξη της Ανοικτής Επιστήμης. Τα πανεπιστήμια μας συνεργάζονται και ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές για κάθε ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στην παρούσα διακήρυξη, καθώς και για την υλοποίηση της ανοικτής επιστήμης σαν ένα βήμα μπροστά για το μέλλον των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Αυτή η δήλωση συνάδει με την πολιτική ανοικτής επιστήμης της ΕΕ (https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/strategy/goals-research-and-innovation-policy/open-science_en) που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας EOSC (Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud  – EOSC, https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/strategy/goals-research-and-innovation-policy/open-science/eosc_en).

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

Εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού των Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (Blended Intensive Programmes) από την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών μεθοδολογιών έως τη διεθνή συνεργασία και την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS διοργανώνει ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού των πανεπιστημίων, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στον σχεδιασμό […]

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα /EUROSUD – South European Studies (https://civis.eu/en/learn/civis-courses/master-s-programme-in-south-european-studies-eurosud), υπό τον συντονισμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UAM), προσκαλεί τα μέλη ΔΕΠ από τα πανεπιστήμια-μέλη και συνεργαζόμενους εταίρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS να συμβάλουν με μία διάλεξη στα μαθήματα του προγράμματος με τίτλο: Κοινωνικές Προκλήσεις στη Νότια Ευρώπη/ & /Δημοκρατία και Διακυβέρνηση στη Νότια Ευρώπη/. […]

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα /EUROSUD – South European Studies (https://civis.eu/en/learn/civis-courses/master-s-programme-in-south-european-studies-eurosud), υπό τον συντονισμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UAM), προσκαλεί τα μέλη ΔΕΠ από τα πανεπιστήμια-μέλη και συνεργαζόμενους εταίρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS να συμβάλουν με μία διάλεξη στα μαθήματα του προγράμματος με τίτλο: Κοινωνικές Προκλήσεις στη Νότια Ευρώπη/ & /Δημοκρατία και Διακυβέρνηση στη Νότια Ευρώπη/. […]

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο