Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου καινοτομίας DELICIOUS στο Fundació Alícia στο Mont Sant Benet, Βαρκελώνη, Ισπανία.
Με την παγκόσμια αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης να αναμένεται να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027[1] και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες δίαιτες λόγω περιβαλλοντικών και υγειονομικών ανησυχιών, το DELICIOUS διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της μετάβασης. Ενώ η ΕΕ επισημαίνει τις διατροφικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων φυτικής προέλευσης, ως κλειδί για την επίτευξη 55%[2] στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό τμήμα της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, που εμποδίζονται από προκλήσεις όσον αφορά την αντιστοίχιση γεύσης, υφής και διατροφικής αξίας των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το DELICIOUS στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια αναπτύσσοντας μια νέα τεχνολογία παραγωγής που ενσωματώνει τη μικροβιακή ζύμωση με πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης. Το έργο θα επικεντρωθεί στη δημιουργία προσιτών, ασφαλών και νόστιμων αναλόγων φυτικής προέλευσης γαλακτοκομικών όπως το τυρί και το κεφίρ, ενώ θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έως και 30% σε σύγκριση με τις συμβατικές γαλακτοκομικές διαδικασίες.
Υπό την ηγεσία των Ερευνητικών Ινστιτούτων RISE της Σουηδίας, το DELICIOUS αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως ο έλεγχος υψηλής απόδοσης (high-throughput screening) και η μηχανική μάθηση (machine learning), για να ενισχύσει τις οργανοληπτικές ιδιότητες και τη θρεπτική αξία των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων. «Με την ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνολογίας και τις γνώσεις των καταναλωτών, στοχεύουμε να επιταχύνουμε τη στροφή προς τις δίαιτες φυτικής προέλευσης και να θέσουμε ένα νέο πρότυπο για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης», δήλωσε ο Χαρίλαος Ξηρός, Συντονιστής Έργου.
Το έργο συγκεντρώνει 17 φορείς από 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs), μεγάλων εταιρειών, συμπλεγμάτων και ενώσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe.
Το ΕΚΠΑ και το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων (υπό την διεύθυνση του Καθ. Χαράλαμπου Προεστού) του τμήματος Χημείας είναι μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων με επιστημονικούς υπευθύνους στο έργο τον Αν. Καθηγητή Βασίλη Βαλδραμίδη, την επ. Καθηγήτρια Μαριλένα Δασενάκη και εξωτερικό συνεργάτη τον επ. Καθηγητή Επαμεινώνδα Ξανθάκη (από το ΠΑ.Δ.Α.).
Με προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια, το DELICIOUS θα φέρει την επανάσταση στα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχοντας θρεπτικές, βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τους καταναλωτές, εξοπλίζοντας παράλληλα τη βιομηχανία ζύμωσης με προηγμένα βιοπληροφορικά εργαλεία και βιώσιμα μοντέλα παραγωγής για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο Delicious, επικοινωνήστε με την ομάδα Διάδοσης και Επικοινωνίας: Olga de Blas (odeblas@clusterfoodmasi.es), το link του προγράμματος (www.deliciousproject.com) και ακολουθήστε τα κανάλια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Twitter: @delicious_eu
- LinkedIn: Delicious EU
[1] Statista – Global Plant-Based Food Market
[2] JRC – Reducing Nitrogen Pollution and Emissions