Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η καθηγήτρια του Ε.Κ.Π.Α. Domenica Minniti-Γκώνια ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Centro di Studi Filologici e Linguistici Siciliani

Domenica

Η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Domenica MinnitiΓκώνια ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Centro di Studi Filologici e Linguistici Siciliani.

Το Centro di Studi Filologici e Linguistici Siciliani (CSFLS) https://www.csfls.it/ του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, ιδρύθηκε το 1951 από  επιφανείς γλωσσολόγους και φιλολόγους της Σικελίας με στόχο την προώθηση των μελετών της Σικελικής ποικιλίας, τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης και σε όλες τις εκφάνσεις της. Σημαντικοί σταθμοί στη δραστηριότητα του Κέντρου υπήρξαν, μεταξύ άλλων, η δημοσίευση των πρώτων αρχαίων κειμένων στη Σικελική, η έκδοση των 5 τόμων του Vocabolario Siciliano και του συγκεντρωτικού έργου των ποιητών της Scuola Siciliana, καθώς και η οργάνωση του ιστορικού Συνεδρίου με θέμα τις σχέσεις του Δάντη με τη Magna Curia του αυτοκράτορα Federico II, που στο Παλέρμο είχε την έδρα του, η οποία υπήρξε εστία γραμμάτων και μεταφράσεων κλασικών κειμένων, λ.χ. του Αριστοτέλη.

Dialektos

Το Κέντρο εκδίδει το Bollettino  del CSLS ανελλιπώς από το έτος ίδρυσής του. Η εκδοτική παραγωγή του Κέντρου είναι ευρύτατη και πλούσια σε φιλολογικά, διαλεκτολογικά και λεξικογραφικά έργα, περιλαμβάνοντας το υπό έκδοση Vocabolario  dell’italiano  regionale letterario  della Sicilia (Λεξικό της λογοτεχνικής τοπικής ιταλικής γλώσσας της Σικελίας), το Archivio sonoro delle  parlate siciliane  (Ηχητικό αρχείο των διαλέκτων της Σικελίας) και τον θεμελιώδη Atlante  Linguistico della Sicilia, στον οποίο αποτυπώνονται διαλεκτικοί χάρτες, λεξικά και μονογραφίες που αφορούν όλες τις ποικιλίες της Σικελικής.

ALS

Τα τελευταία χρόνια το CSFLS έχει αναλάβει την εποπτεία του Atlante Linguistico Mediterraneo (ALM), τεράστιου ερευνητικού έργου, όπου η ελληνική γλώσσα καταλαμβάνει κεντρική θέση. Για τον λόγο αυτόν, το Διεθνές Συνέδριο Italoellenica, το οποίο διοργανώθηκε το 2023 από το Εργαστήριο Μελέτης των σχέσεων μεταξύ ιταλικής και ελληνικής γλώσσας του ΤΙΓΦ με θέμα «Διάλεκοι και γλώσσες ‘άλλες’», φιλοξένησε και συνάντηση του ALM στο πλαίσιο των εργασιών του. https://translinguistics.cce.uoa.gr/italoellenica-2023/

CSFLS logo

 Ως μία ακόμη σύνδεση του CSFLS με το Πανεπιστήμιο Αθηνών μνημονεύεται η διδασκαλία από το ιδρυτικό του μέλος και επιφανή γλωσσολόγο και λεξικογράφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης, Salvatore Battaglia, του μαθήματος της Ιστορίας της ιταλικής γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή κατά τη δεκαετία του ’50. Το μάθημα αυτό, το α.έ. 1999-2000 συμπεριλήφθηκε ως υποχρεωτικό στο πρόγραμμα σπουδών του (σήμερα) Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με διδάσκουσα την τιμώμενη Καθηγήτρια, η οποία είναι ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη του Τμήματος.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN