Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας «Ζητήματα Παιδείας του Νέου και Νεότερου Ελληνισμού. Οφειλή στη Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη» που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στο επιστημονικό αυτό γεγονός συμμετείχαν 28 πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και εκπαιδευτικοί. Η ημερίδα διαρθρώθηκε σε δύο μέρη: Στο πρώτο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με έντονα βιωματικό χαρακτήρα για το τιμώμενο πρόσωπο, ενώ το δεύτερο μέρος περιλάμβανε 4 συνεδρίες με 15, συνολικά, πρωτότυπες ανακοινώσεις επικεντρωμένες στην εργογραφία της Β. Σταμάτη και σε ζητήματα Ιστορίας και Λογοτεχνίας.
Στην εισαγωγική ομιλία ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ. Γεράσιμος Δ. Παγκράτης καλωσόρισε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής τους συνέδρους τονίζοντας ότι η ημερίδα «είναι ένας φόρος τιμής στη μνήμη ενός πολύ αγαπημένου προσώπου που έφυγε αθόρυβα πριν από ενάμιση περίπου έτος, αλλά πλούτισε τη ζωή και πρόσφερε πολλά σε πολλούς με παραδειγματική ανιδιοτέλεια, με σεμνότητα, με διακριτικότητα». Συνέχισε λέγοντας ότι «το πλούσιο πρόγραμμα, για τα δεδομένα μιας ημερίδας, καθώς και ο αριθμός όσων θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν αλλά δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να το πράξουν αποδεικνύουν ότι το αποτύπωμα της Κικής, για τους κοντινούς της ανθρώπους, αποτύπωμα συναισθηματικό και εκπαιδευτικό, έχει μείνει ανεξίτηλο». Αναφέρθηκε, τέλος, στη δέσμευση της οργανωτικής επιτροπής να προχωρήσει εντός του 2022 στη δημοσίευση των πρακτικών της ημερίδας, συμπεριλαμβάνοντας και μελέτες όσων δεν κατόρθωσαν να λάβουν μέρος στην ημερίδα.
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συμβολή της Β. Μπόμπου-Σταμάτη με τις μελέτες της «στην ιστορία των ιδεών, της νεοελληνικής παιδείας, της ιστορίας της Φιλοσοφίας και της πολιτικής και δημογραφικής ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Μεσσηνίας, στους χρόνους της λεγόμενης δεύτερης Βενετοκρατίας».
Επαίνεσε την πρωτοβουλία του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και ειδικότερα της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας και υπογράμμισε ότι: «είναι σημαντικό για τη Σχολή μας, για το πανεπιστήμιό μας, για τους κύκλους της διανόησης και του πνεύματος να θυμούνται με αυτόν τον τρόπο όσες και όσους πρόσφεραν με το επιστημονικό τους έργο, με τη διδασκαλία τους και με τη στάση ζωής τους, ώστε ο πολιτισμός μας να φτάσει εδώ που έχει φτάσει σήμερα».
Το τιμώμενο πρόσωπο, η Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1932, σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Τυβίγγης και Θεσσαλονίκης κοντά στον Ακαδημαϊκό δάσκαλο Λίνο Πολίτη. Το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα Ο Βικέντιος Δαμοδός. Βιογραφία-Εργογραφία (1700-1754) που βραβεύτηκε το 2000 από την Ακαδημία Αθηνών ανέδειξε έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογίους της μεταβυζαντινής εποχής που με το έργο και τη διδασκαλία του έγινε ο πρόδρομος του νεο-ελληνικού διαφωτισμού στον ελληνικό χώρο.
Η Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη δημοσίευσε μελέτες για την ιστορία της παιδείας κατά την περίοδο της βενετικής και οθωμανικής κυριαρχίας στον παραδοσιακό ελληνικό χώρο, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά και με τον κλάδο της παλαιογραφίας (ιταλικής και ελληνικής) και της κριτικής έκδοσης των κειμένων. Υπήρξε σύζυγος του Καθηγητή Κωνσταντίνου Εμ. Σταμάτη που, πέραν της λαμπρής ακαδημαϊκής και δικαστικής σταδιοδρομίας του, διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης στις βουλευτικές εκλογές και στην οικουμενική κυβέρνηση των ετών 1989 και 1990.