Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Ε.Κ.Π.Α. σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Χειμερινό εξάμηνο, 2023-2024

agro

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Ε.Κ.Π.Α. διοργάνωσε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023_2024 εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο μαθημάτων του προγράμματος σπουδών σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα του Νομού Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στόχος των επισκέψεων ήταν η επαφή των φοιτητών με επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα σχετικά με το γνωστικό πεδίο των σπουδών τους και η ενίσχυση των γνώσεων τους σε εφαρμοσμένα θέματα ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, του Αγροδιατροφικού Τομέα. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ένα από τα νέα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά – Ευβοίας, έχει σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή της Αγροδιατροφής που αποτελεί τομέα προτεραιότητας της Στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση RIS3 της Ε.Ε. Μέσω των εκπαιδευτικών επισκέψεων δημιουργείται το υπόβαθρο για νέες συμπράξεις και συνεργασίες του Τμήματος με τον Αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων. Τη μεταφορά των φοιτητών από το Συγκρότημα Ευρίπου προς τις επιχειρήσεις κάλυψε ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, ο οποίος σε συστηματική βάση είναι αρωγός των δραστηριοτήτων του Ε.Κ.Π.Α. στο Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά Ευβοίας.

Οι επιχειρήσεις που υποδέχθηκαν τους φοιτητές ήταν οι: Κελαϊδίτης – σφαγή, τεμαχισμός, αποστέωση, επεξεργασία και τυποποίηση νωπού και κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, το οινοποιείο Avantis Wines, η μικροζυθοποιία Elixi Microbrewery, η οποία εξαγοράσθηκε πρόσφατα από τη μικροζυθοποιία Septem (www.septem.gr) που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπύρας και η εταιρεία συσκευασίας Dunapack Packaging Hellas S.A. Το Τμήμα ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις τους. Στις επισκέψεις συμμετείχαν φοιτητές του Β, Γ και του Δ έτους. Οι επισκέψεις στις επιχειρήσεις Κελαϊδίτης και οινοποιείο Avantis Wines πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και οργανώθηκαν από την Επίκουρη Καθηγήτρια Δρ. Αντωνία Τέρπου, με συνοδούς τις Επίκουρες Καθηγήτριες του Τμήματος Δρ. Όλγα Αρβανίτη, Δρ. Άννα Βατσανίδου, Δρ. Μαρία Κ. Κούκου, Δρ. Ναυσικά Παπαγεωργίου, και το μέλος Ε.Τ.Ε.Π. κα Παναγιώτα Ξυγκόγιαννη. Οι επισκέψεις στις επιχειρήσεις Dunapack Packaging Hellas S.A.και Elixi Microbrewery πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, οργανώθηκαν από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δρ. Μαρία Κ. Κούκου με συνοδό το μέλος Ε.Τ.Ε.Π. κα Παναγιώτα Ξυγκόγιαννη.

Οι φοιτητές έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους εκπροσώπους όλων των επιχειρήσεων οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να τους κατατοπίσουν για το αντικείμενο δραστηριότητας τους και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις. Αντίστοιχες επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες, προγραμματίζεται να γίνονται σε ετήσια βάση, καθώς αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πλαίσια της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

Συνοπτική ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις παρουσιάζεται παρακάτω:

Τους φοιτητές μας υποδέχθηκε ο κ. Ιωάννης Παπαησαίου και αρχικά τους έκανε μία παρουσίαση της παραγωγικής διαδικασίας, απαντώντας σε ερωτήσεις που διατύπωσαν οι φοιτητές. Στη συνέχεια  τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των σφαγείων, όπου έγινε πλήρης ενημέρωση για τη σφαγή, τον τεμαχισμό, την αποστέωση, την επεξεργασία, και τυποποίηση νωπού και κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος.

1.1

Στo πλαίσιo της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και παρουσίαση της διαδικασίας οινοποίησης. Οι φοιτητές είδαν από κοντά τα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, το χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές, το χώρο εμφιάλωσης, την υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών.

1.2

Η εταιρεία είναι μέλος του πολυεθνικού ομίλου Prinzhorn με έδρα την Βιέννη (Αυστρία) και κατέχει σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, στη βιομηχανία συσκευασίας από κυματοειδές χαρτί, και στη βιομηχανία χαρτιού και ανακύκλωσης. Ο όμιλος Prinzhorn είναι διαρθρωμένος σε τρεις τομείς: Dunapack Packaging (λύσεις συσκευασίας από κυματοειδές χαρτί), Hamburger Containerboard (παραγωγή χαρτιού) και Hamburger Recycling (συλλογή και εμπορία δευτερογενών πρώτων υλών). Οι συσκευασίες από κυματοειδές χαρτόνι χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και στη συσκευασία αγροτικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των φοιτητών στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Αρχικά έγινε από στελέχη της εταιρείας παρουσίαση της εταιρείας, των δραστηριοτήτων της και της διαδικασίας παραγωγής συσκευασιών από κυματοειδές χαρτόνι μέσω βίντεο σε υπολογιστή. Ακολούθησε πλήρης ξενάγηση στο εργοστάσιο όπου οι φοιτητές είδαν από κοντά τη μηχανή παραγωγής χαρτονιού, καθώς και τις κυτιοποιητικές μονάδες παραγωγής και συζητήθηκαν απορίες με το προσωπικό της επιχείρησης που ήταν πρόθυμο να τις απαντήσει.

1.3 1

Οι φοιτητές μας έτυχαν θερμής υποδοχής από τον νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, χημικό-οινολόγο κ. Σ. Παναγιώτου (ο οποίος πέρσι είχε ξεναγήσει τους φοιτητές μας στις εγκαταστάσεις της μικροζυθοποιίας Septem) που ξεκίνησε την ξενάγηση αναφερόμενος στο όραμα και στους στόχους της επιχείρησης. Οι στόχοι εστιάζουν στην καινοτομία και στην προσφορά στον καταναλωτή φρέσκων, ασφαλών προϊόντων, με μοναδικές διαφοροποιημένες γεύσεις. Έγινε συζήτηση με τους φοιτητές για θέματα που αφορούν τόσο στην παραγωγή αλλά και στη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ διαπιστώθηκαν οι καινοτομίες που εφαρμόζονται. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση σε όλη την παραγωγική διαδικασία και εξηγήθηκαν σε κάθε στάδιο τα σημαντικά σημεία στα οποία δίνεται προσοχή για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ακολούθησε διάλογος με τους φοιτητές, ενώ στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα γευστικής δοκιμής προϊόντων της εταιρείας.

1.4

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN