Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο επίσημος εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην τελετή παρέστη εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Aθλητισμού κ. Ιωάννα Λυτρίβη.
Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στέψη των ανδριάντων στον χώρο των Προπυλαίων.
Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο.
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Κωνσταντίνου Ράπτη με τίτλο: «Η 28η Οκτωβρίου στις ευρωπαϊκές της διαστάσεις».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από την Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μουσική διεύθυνση: Ματθαίος Λεγάκης,
Πιάνο: Γιάννης Μαντασάς.
Ο Πρύτανης, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο ανέφερε τα εξής:
«Τιμούμε σήμερα όλες και όλους που με τη δράση και τη θυσία τους χάραξαν τον δρόμο για ένα ελπιδοφόρο και περήφανο μέλλον για την πατρίδα μας.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξε ένα ορόσημο όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία αλλά και για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο από την πρώτη στιγμή συνέβαλε με όσες δυνάμεις είχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Ένα σημαντικό τμήμα του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και φυσικά η πλειονότητα των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου αντέδρασαν δυναμικά. Την ίδια μέρα της κήρυξης του πολέμου ξεκίνησε από τα Προπύλαια αυθόρμητη φοιτητική διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου και οι κλινικές του τέθηκαν αμέσως στην υπηρεσία του Στρατού, περιθάλπτοντας εκατοντάδες τραυματίες του πολέμου. Επιτάχθηκε το Αρεταίειο Νοσοκομείο για τη νοσηλεία τραυματιών πολέμου, ενώ το Αιγινήτειο διέθεσε κλίνες για τη νοσηλεία ψυχικά νοσούντων «εκ του πολέμου». Εργαστήρια του Πανεπιστημίου τέθηκαν επίσης στη διάθεση της ελληνικής άμυνας.
Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και επί 31 έτη Γραμματέας του Πανεπιστημίου μας, του οποίου η κηδεία πήρε τη μορφή μιας επιβλητικής εθνικής εκδήλωσης στα χρόνια της κατοχής έγραψε πως: «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».
Συμπορευόμενοι με την κοινωνία και συμπαρασύροντας, εάν θέλετε, την κοινωνία, οφείλουμε ως Εθνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να λειτουργούμε χωρίς «τοίχους» προσηλωμένοι στις αποστολές της μάθησης, της έρευνας, της καινοτομίας, του πολιτισμού και του νέου ανθρωπισμού αναδεικνύοντας διεθνώς την Ελλάδα του αύριο. Και είναι αυτή ακριβώς η διαχρονική σχέση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, με την καθοριστική συμβολή των ανθρωπιστικών σπουδών στις Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εμπνέει και διαμορφώνει τους νέους επιστήμονες με ακαδημαϊκές αρχές και κοινωνικές ευαισθησίες.
Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου, ας πάρουμε το μέγιστο δίδαγμα από τις ηρωικές πράξεις εκείνων των Ελλήνων που με διάφορους τρόπους αντιστάθηκαν στον ξένο κατακτητή και στην ίδια την ιδέα του φασισμού και του ναζισμού και, εν ονόματι της ελευθερίας που μας παραχωρήθηκε ως παρακαταθήκη, ας συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους νέους μας με τις αξίες της Δημοκρατίας και της προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμπνέοντάς τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κοινωνίας μας.
Χρόνια Πολλά!
Ζήτω η Ελλάδα!»